Συναισθηματικό κενό: Η απουσία του συναισθήματος

συναισθηματικό κενό
Πηγή εικόνας: datingasociopath.com

 

Να σε ρωτάνε “Πώς είσαι;”, “Πώς νιώθεις;”, “Τι έχεις;”, “Τι χρειάζεσαι;” και να απαντάς “Δε ξέρω”. “Ένα συναίσθημα κενό, δε ξέρω αν σου έχει τύχει”.

Δεν το καταλαβαίνουμε, το ξέρω. Γιατί στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει με συναίσθημα, αλλά με την απουσία συναισθήματος. Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε τη εύκολα τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε, να παρατηρούμε και να συζητάμε οτιδήποτε δεν είναι ορισμένο, οτιδήποτε δεν έχει “όνομα και επώνυμο”. Δυσκολευόμαστε να παραδεχτούμε τα συναισθήματά μας, πόσο μάλλον να αντιληφθούμε την απουσία τους. Και συνεχίζουμε, χωρίς να του δίνουμε τη σημασία που του αρμόζει. Ψάχνουμε τρόπους να γεμίσουμε το κενό, να μην το παραδεχτούμε. Να μπορούμε να λέμε πως είμαστε ευτυχισμένοι.”

Συναισθηματικό κενό και ψυχική υγεία

Κάποιοι θα σου πουν πως καταλαβαίνουν πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν τίποτα παραπάνω από αυτό. Άλλοι περιγράφουν μια τέτοια περίοδο σαν ταινία, όπου οι ίδιοι είναι θεατές στην ίδια τους τη ζωή.

Το συναισθηματικό κενό επηρεάζει αισθητά τους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου. Για αρχή, επηρεάζει τη σχέση με τον εαυτό. Το άτομο σε αυτήν την φάση της ζωής του, νιώθει άδειο, χωρίς κανένα ενδιαφέρον με ένα τεράστιο βάρος μέσα του, το οποίο δεν ξέρει από πού προέρχεται και τι ακριβώς είναι. Δεν είναι ένα συναίσθημα το οποίο κάποιος μπορεί να εκφράσει με ευκολία κι έτσι το άτομο προτιμά να το κρατά για τον εαυτό του. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το συναισθηματικό κενό είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και άλλους τομείς της ζωής ενός ατόμου, όπως την εργασία του αλλά και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Η απόδοσή του και οι κοινωνικές του δεξιότητες μειώνονται και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε οτιδήποτε του ζητείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Συναίσθημα κενό, κι εσύ να νιώθεις άδειος, να μην αντέχεις τον εαυτό σου, να μην τον καταλαβαίνεις.”

συναισθηματικό κενό
Πηγή εικόνας: psycho-logia.com

Σε πολλές περιπτώσεις, το συναισθηματικό κενό συνδέεται με την κατάθλιψη. Το άτομο, μη έχοντας τη δυνατότητα να καταλάβει τι του συμβαίνει αλλά και το πώς να το επικοινωνήσει με τους γύρω του, κλείνεται στον εαυτό του, νιώθει άσχημα με τον εαυτό του, χάνεται η αυτοεκτίμησή του και χάνει τον έλεγχό του. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες διαταραχές με τις οποίες το συναισθηματικό κενό έχει άμεση επαφή.
Σε άλλες περιπτώσεις το συναισθηματικό κενό συνδέεται άμεσα με τις εξαρτήσεις. Το άτομο, στην προσπάθειά του να νιώσει κάτι, καταφεύγει σε κάθε είδους κατάχρηση. Πρόσκαιρα, το άτομο νιώθει την ευχαρίστηση, την αδρεναλίνη ή ίσως και τον φόβο του παράνομου και καταφέρνει αυτό που θέλει.

Μικρά βήματα προς την αναγνώριση

 • Παραδέξου το κενό που νιώθεις
  Μην κρίνεις τον εαυτό σου, μη βρίσκεις δικαιολογίες.
 • Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που του αναλογεί – Άκου τι έχει να σου πει.
  Αντιστάσου στην ανάγκη να καλύψεις το κενό με οτιδήποτε πρόσκαιρο και αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου, ώστε να ανακαλύψεις τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου κλπ.
 • Εξερεύνησε τα συναισθήματά σου.
  Βάλε μια υπενθύμιση ώστε να σημειώνεις τα συναισθήματά σου σε διάφορες φάσεις της ημέρας. Έτσι, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι σταδιακά τις εναλλαγές των συναισθημάτων σου και σε ποια συνθήκη τα ένιωσες.
 • Ενθάρρυνε τον εαυτό σου.
  Το σημαντικό είναι να εστιάσεις σε όσα μπορείς να πετύχεις με τις δυνάμεις και την προσπάθειά σου. Επικεντρώσου στο θετικό συναίσθημα.
 • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Θα σε βοηθήσει τόσο να ανακαλύψεις την πηγή του θέματος όσο και να βρεις τρόπους για την αντιμετώπισή του.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;