Στοχοθέτηση: ένα από τα μυστικά της επιτυχίας

Στοχοθέτηση: είναι το μυστικό της επιτυχίας ;
Πηγή εικόνας: https://www.kochiesbusinessbuilders.com.au/event/money-business-goal-setting-more-profit-2/

Για τους περισσότερους το τέλος του καλοκαιριού ή το τέλος του έτος αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να θέσουμε τους στόχους της επόμενης περιόδου Το φθινόπωρο, λοιπόν ή οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου είναι η πιο κοινές στιγμές που επιλέγουμε για να καταγράψουμε στα τετράδιά μας όλα εκείνα που σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε το προσεχές διάστημα. Ταξίδια, νέα επαγγελματικά ξεκινήματα, καινούργιες δραστηριότητες, διαφορετικές συνήθειες είναι μόλις μερικές από τις ιδέες που μας έρχονται στο νου. Πόσο σημαντικό είναι εν τέλει να θέτουμε στόχους;

Στοχοθέτηση: Δημιουργώντας ένα πλαίσιο 

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας και οι life coaches ορίζουν την στοχοθέτηση ως πράξη επιλογής ενός αντικειμενικού σκοπού που επιθυμεί κάποιος να επιτύχει. Ένας πρακτικότερος τρόπος με βάση την ετυμολογία της λέξης είναι να σκεφτούμε πως πρόκειται για τον καθορισμό στόχων. Ωστόσο για πολλούς η στοχοθέτηση συνιστά το κλειδί για την επιτυχία.

Αυτός που έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους του έχει μια επιτυχημένη ζωή. Ένα αμφίδρομο σχήμα, μια διαρκής διαδικασία που απαιτεί από εμάς συγκέντρωση και αφοσίωση. Άλλωστε αν έχει τύχει να παρακολουθήσετε κάποια ομιλία ή κάποιο σεμινάριο σχετικά με τη στοχοθέτηση θα παρατηρήσετε ότι ο εισηγητής συνήθως προτιμά να εντάσσει στο κείμενό του την ερώτηση: «Τι είναι η επιτυχία για εσένα; Τι θέλεις να επιτύχεις;». Μια ερώτηση στην οποία οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε με σαφήνεια και ακρίβεια. Σταδιακά, θέτοντας στόχους, εκπληρώνοντας μερικούς και εγκαταλείποντας κάποιους άλλους θα δούμε πως θα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην έννοια της ευτυχίας. Ας μην ξεχνάμε, πως πρόκειται για κάτι υποκειμενικό που ο καθένας από εμάς προσδιορίζει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Επομένως, ο δρόμος προς την ευτυχία περιλαμβάνει και την εκπλήρωση των στόχων ζωής, που κατά καιρούς θέτουμε.

Διαβάστε επίσης  Στίγμα της Ψυχικής Νόσου: Αιτίες και αντιμετώπιση

Πώς μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας νικώντας την αναβλητικότητα ;

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να αφήνουμε στην άκρη τους στόχους μας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για ποικίλους λόγους. Ενδεχομένως στην πορεία να εντοπίσαμε στόχους που μας ταιριάζουν καλύτερα σε σχέση με αυτό που αρχικά σκεφτόμασταν. Ή να είδαμε πως δεν είναι η κατάλληλη συνθήκη για να πραγματοποιηθεί η ιδέα μας. Εξωτερικοί παράγοντες, άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού κύκλου μπορεί να συνέβαλλαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μπορεί να βαρεθήκαμε στην πορεία συνειδητοποιώντας πως ο στόχος μας είναι ουτοπικός.

Advertisements
Ad 14

“Ο πιο σίγουρος δρόμος για την επιτυχία είναι πάντα να δοκιμάζεις ακόμα μια φορά” Τόμας Έντισον.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε. Όπως γνωρίζουμε κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα, καινούργια αρχή. Γεμάτη νέες ιδέες, νέα όνειρα, νέες προσδοκίες και το σημαντικότερο νέους στόχους. Αρκεί να πιστέψουμε πως θέλουμε πραγματικά να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την αλλαγή. Η δύναμη για να είναι η στοχοθέτηση επιτυχημένη βρίσκεται μέσα μας. Και αυτό είναι το αληθινό μυστικό. Η εσωτερική μας δύναμη, η συγκέντρωση, η επιμονή και η υπομονή είναι τα όπλα στη φαρέτρα μας.

Αυτό που οι ειδικοί,  επισημαίνουν είναι πως  οι αλλαγές δεν είναι μόνο θέμα θέλησης. Παράλληλη με την θέληση είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δεξιότητες και στρατηγικές. Μόνο τότε εξασφαλίζεται η επιτυχημένη στοχοθέτηση. Οι Άγγλοι σε μια προσπάθεια να περιγράψουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να περιγράφουν τον στόχο τον οποίο θέτουμε κατέληξαν στην δημιουργία ενός ακρωνυμίου. Η λέξη S.M.A.R.T. συνοψίζει τα στοιχεία ενός επιτεύξιμου στόχου:

  • Specific = συγκεκριμένος
  • Measurable = πρακτικά μετρήσιμος
  • Attainable = εφικτός
  • Realistic = ρεαλιστικός
  • Time-Bound = χρονικά προσδιορισμένος
Διαβάστε επίσης  Αδικαιολόγητος θυμός: κατευνάστε τον

Αντί επιλόγου…

Ακόμη και αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω, κανείς δεν εγγυάται την επιτυχία. Δεν πρόκειται για μια δεδομένη σταθερά αλλά για λίμνη που συνεχώς ρέει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσεις να ”κάνεις τη βουτιά στα βαθιά”. Η στοχοθέτηση ίσως να αποτελεί το βατήρα που θα σε βοηθήσει και θα σου δώσει την ώθηση που έχεις ανάγκη. Αρκεί να είσαι έτοιμος να το κάνεις. Υπάρχουν φορές που θα χαθείς , θα αποπροσανατολιστείς. Ενδέχεται να χάσεις το δρόμο σου παρασυρμένος από τριγύρω ρεύματα. Κάθε επόμενη στιγμή είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Δεν τίθεται θέμα. Είσαι βελτιωμένος, έχεις μάθεις να κολυμπάς πιο καλά από ότι πριν, έχεις ενδυναμωθεί. Πνευματικά και σωματικά.  Να θυμάσαι όμως πως δεν πρόκειται να χάσεις το μονοπάτι σου. Μπορεί να καθυστερήσεις να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό αλλά να είσαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις.

Η  επίτευξη του στόχου σου ανεξάρτητα από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του απαιτεί χρόνο. Για αυτό ας μην βιάζεσαι. Με την πρώτη δυσκολία να οπλίζεσαι με θάρρος και τόλμη. Και να ετοιμάζεσαι για το επόμενο κύμα. Είναι θέμα επιβιώσεις πλέον. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι δεσμευτείς. Η στοχοθέτηση είναι το κλειδί. Πράξε ό,τι  περνάει από το χέρι σου για να κατακτήσεις το στόχο σου.

Πηγές:

  • Στόχοι: θέμα τύχης ή αποτέλεσμα στρατηγικής; Μαριανή Παπανικολάου ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/ergasia/stoxothetisi/ (Τελευταία πρόσβαση: 22/09/2020 στις 22:33)

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,