Οικονομική κρίση: Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό μας;

Οικονομική κρίση: Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό μας;

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες, τα τελευταία χρόνια, βιώνουν ένα είδος κατάθλιψης, το οποίο σχετίζεται με τα  σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται και τις αλλαγές αυτά φέρνουν στη ζωή μας. Είναι κοινώς αποδεχτό πως η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο το πορτοφόλι μας. Οι συνέπειες της γίνονται διακριτές και στην ψυχολογία μας.

Στην έρευνα που πραγματοποιήσαν οι Joelson και Wahlquist στην Σουηδία, η ανεργία βρέθηκε ότι συντελεί στην προοδευτική ψυχολογική κρίση, ελλείψει παραγόντων που συμμετέχουν στην διαμόρφωση της ταυτότητας. Εκτός από τις καταθλιπτικές αντιδράσεις μία ακόμα ψυχολογική αντίδραση ήταν η παράλογη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο του 2017, ένα μεγάλο ποσοστό του λαού πίστευε ότι η κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια ενώ το 45% πίστευε ότι θα κρατήσει άλλα 10.

Την ίδια στιγμή, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις και οι αυξήσεις τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης, προκαλούν ψυχικές αναταραχές. Η εν λόγω αστάθεια έχει εισχωρήσει και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, προκαλώντας δυσλειτουργίες στην συναισθηματική διαχείριση.

Η οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους στον ίδιο βαθμό ;

Τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικοοικονομικά στρώματα βιώνουν εντονότερα την ψυχολογική επίδραση της κρίσης. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το γεγονός ότι είναι οι πρώτες κατηγορίες που πλήττονται. Ωστόσο,μια τέτοια διαπίστωση δεν αποκλείει πως στα άτομα που εμφανίζουν ψυχολογικές διαταραχές ή  δυσκολίες προσαρμογής στην αλλαγή εντείνεται το φαινόμενο. Αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας εμφανίζονται περισσότερο όταν υπάρχει οικονομική κρίση. Η απώλεια της εργασίας, ο φόβος ή η απειλή για απώλεια της εργασίας, η αυξημένη ανεργία, η μειωμένη οικονομική δυνατότητα επιβαρύνουν τη ψυχολογική μας κατάσταση. Ακόμη, η διαρκής  ανάγκη να ανταποκριθούμε σε απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, οξύνει το ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τα παραπάνω, πέρα από τα διαγνωσμένα ψυχολογικά προβλήματα που είτε εμφανίζονται είτε εντείνονται, υπάρχει και μια σειρά ψυχολογικών αντιδράσεων. Επιθετικότητα, απογοήτευση, πένθος, αποθάρρυνση, απαισιοδοξία είναι μερικά από τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν. Συχνά παρατηρείται αδράνεια, αδιαφορία για τα πράγματα και μειωμένο κίνητρο για να λύσουμε προβλήματα. Αυτές οι υποτονικές αντιδράσεις ανακόπτουν την συνειδητή και λογική αντίδραση στην κρίση. Ένας υγιής οργανισμός πρέπει να αντιδρά, να χειρίζεται τις αλλαγές, να λειτουργεί αποτελεσματικά για τον εαυτό του. Δεν είναι παράλογο ενίοτε να συναντήσουμε και τα αντίθετα συναισθήματα. Υπεραισιοδοξία, υποτίμηση της κατάστασης, υπό-μανιακές τάσεις, αίσθημα παντοδυναμίας.

Πώς μας επηρεάζει η κρίση στον ψυχικό τομέα;

Οι αρνητικές σκέψεις που όλοι κάνουμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας. Κάποιοι εμφανίζουν μια συμπεριφορά παραίτησης και αντιμετωπίζουν τη γενικότερη κατάσταση με παθητικότητα. Άλλοι, πάλι, έχουν υιοθετήσει μια πιο μαχητική στάση, προκειμένου να επιβιώσουν.

Το εύρος των συναισθημάτων  εν προκειμένω – άγχος, άρνηση, ανασφάλεια, θυμός, φόβος- είναι μεγάλο. Αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερη την διαχείρισή του. Είναι αρκετά πιθανό να έχετε βιώσει και εσείς ένα ή και παραπάνω από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση στο πρόβλημα που σας ταλανίζει τόσο καιρό.

  • Bιβλιογραφία: 

Άρθρο με τίτλο Πώς έχει επηρεάσει η κρίση τη διάθεση και τη ψυχολογία μας; ανακτήθηκε από τον ιστότοπο
http://www.e-kanakaris.gr/index.php?newsid=454#.X06eC3kzZPY


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;