Οικονομική κρίση: Πώς επηρεάζει τον ψυχισμό μας;

Σχετική εικόνα

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες, τα τελευταία χρόνια, βιώνουν ένα είδος κατάθλιψης, το οποίο σχετίζεται με τα  σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται και τις αλλαγές που επιφέρουν. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η οικονομική κρίση μας κοστίζει τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.

Στην έρευνα των Joelson και Wahlquist στην Σουηδία, η ανεργία βρέθηκε ότι συντελεί στην προοδευτική ψυχολογική κρίση, εξαιτίας έλλειψης παραγόντων που συμβάλλουν στην διαμόρφωση της ταυτότητας. Εκτός από τις καταθλιπτικές αντιδράσεις μία ακόμα ψυχολογική αντίδραση ήταν η παράλογη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο του 2017, ένα μεγάλο ποσοστό πίστευε ότι η κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια και ένας στους δύο (45%) πίστευε ότι θα κρατήσει άλλα 10.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, τις απολύσεις και τις αυξήσεις τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης, προκαλούν σειρά ψυχικών αναταραχών. Αυτή η οικονομική αστάθεια έχει επιφέρει προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις και δυσλειτουργίες στην διαχείριση κάποιων συναισθημάτων.

Τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικοοικονομικά στρώματα θίγονται περισσότερο ψυχολογικά. Αυτό γιατί θίγονται περισσότερο οικονομικά, χωρίς βέβαια να αποκλείονται άτομα που ήδη είχαν κάποιες ψυχολογικές διαταραχές ή  δυσκολίες προσαρμογής στην αλλαγή. Αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας εμφανίζονται περισσότερο όταν υπάρχει οικονομική κρίση. Η απώλεια της εργασίας, ο φόβος ή η απειλή για απώλεια της εργασίας, η ανεργία, η μειωμένη οικονομική δυνατότητα, η ανάγκη να ανταποκριθούμε σε  απαιτήσεις που πιέζουν είναι μερικοί από τους λόγους που μπορούν να εντείνουν την ψυχολογική πίεση. Επίσης, η ευθύνη απέναντι στην οικογένεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα πίεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τα παραπάνω, πέρα από τα διαγνωσμένα ψυχολογικά προβλήματα που είτε εμφανίζονται είτε εντείνονται, υπάρχει και μια σειρά ψυχολογικών αντιδράσεων. Επιθετικότητα, απογοήτευση, πένθος, αποθάρρυνση, απαισιοδοξία είναι μερικά από τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν. Συχνά παρατηρείται αδράνεια, αδιαφορία για τα πράγματα και μειωμένο κίνητρο για να λύσουμε προβλήματα. Αυτές οι υποτονικές αντιδράσεις μπλοκάρουν την αντίσταση και την αντίδραση στην κρίση. Ένας υγιής οργανισμός πρέπει να αντιδρά, να χειρίζεται τις αλλαγές, να λειτουργεί εποικοδομητικά για τον εαυτό του. Κάποιες φορές, μπορεί να υπάρχουν και τα αντίθετα συναισθήματα, δηλαδή υπεραισιοδοξία, υποτίμηση της κατάστασης, υπο-μανιακές τάσεις, αίσθημα παντοδυναμίας.

Πώς μας επηρεάζει η κρίση στον ψυχικό τομέα;

Οι αρνητικές σκέψεις που όλοι κάνουμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κάποιοι εμφανίζουν μια συμπεριφορά παραίτησης και αντιμετωπίζουν τη γενικότερη κατάσταση με παθητικότητα. Άλλοι, πάλι, έχουν υιοθετήσει μια πιο μαχητική στάση, προκειμένου να επιβιώσουν.

Το εύρος των συναισθημάτων  σε τέτοιες περιπτώσεις – άγχος, άρνηση, ανασφάλεια, θυμός, φόβος- είναι μεγάλο. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους. Πιθανό να έχετε βιώσει και εσείς ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί καταφεύγουν σε ειδικούς, προκειμένου να μάθουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα αυτά τα έντονα συναισθήματα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Παραθέτω αγαπημένο quote: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;