Ο ιππόκαμπος ως σκηνοθέτης του εγκεφάλου

ιππόκαμπος

Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την αποθήκευση συγκεκριμένων στιγμών της ζωής μας καθώς απομονώνει τις συνεχείς εμπειρίες μας σε ξεχωριστές στιγμές που μπορούν να αποθηκευτούν ως αναμνήσεις. Αυτή η ιδέα προέκυψε από μια νέα έρευνα που ανέλυσε τα δεδομένα εγκεφαλικής σάρωσης από άτομα που παρακολουθούν ταινίες όπως το Forrest Gump.

«Έρευνες όπως αυτή μας βοηθούν να εντοπίσουμε τι σημαίνει ένα γεγονός, από την οπτική του εγκέφαλου», αναφέρει ο ψυχολόγος Gabriel Radvansky, ο οποίος ειδικεύεται στην μνήμη, από το πανεπιστήμιο Notre Dame στην Ιντιάνα.

Πολλοί εργαστηριακοί έλεγχοι μνήμης περιλαμβάνουν την εξέταση μνήμης μέσα από λίστες πληροφοριών. «Τόση πολλή έρευνα γίνεται με αυτά τα μέσα, λέξεις, εικόνες και άλλα τέτοια πράγματα» λέει ο Radvansky. Αλλά αυτού του είδους πληροφορίες δεν είναι αυτό που συνήθως χειρίζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος. «Το μυαλό είναι χτισμένο για να αντιμετωπίζει σύνθετα γεγονότα».

Προκειμένου να έρθουν πιο κοντά σε γεγονότα καθημερινής ζωής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μέσα απεικόνισης εγκέφαλου που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου. Στην έρευνα αυτή οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) καθώς 15 από αυτούς παρακολουθούσαν την ταινία Forrest Gump και 253 το τηλεοπτικό δράμα του Alfred Hitchcock Bang! You’re Dead. Μια ξεχωριστή ομάδα 16 παρατηρητών παρακολουθούσε καθένα από τα έργα και πίεζαν κουμπιά για να δείξουν πότε σκέφτηκαν ότι ένα συμβάν τέλειωσε και ένα άλλο ξεκίνησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην συνέχεια, με αυτά τα δεδομένα οι γνωστικοί νευροεπιστήμονες Aya Ben-Yakov και Rik Henson, από το πανεπιστήμιο του Cambridge, συσχέτισαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με τα σημεία μετάβασης που σηματοδοτήσαν οι 16 παρατηρητές. Μια δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος, γνωστό για την σημαντικότητα του στην μνήμη, φάνηκε ιδιαίτερα δραστήριο σε αυτές τις στιγμές, αναφέρει η ομάδα στο Journal of Neuroscience. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά του ιππόκαμπου σε ολόκληρη την έκθεση, η συγκεκριμένη δομή του εγκεφάλου ήταν πιο ενεργή όταν οι παρατηρητές είχαν δείξει μια εναλλαγή από ένα γεγονός στο άλλο. «Αυτά τα δεδομένα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά δεν περίμενα να είναι τόσο δυνατή και σαφής η συσχέτιση τους» ανέφερε η Ben-Yakov.

Αυτές οι μεταβάσεις δεν αφορούσαν πάντα εναλλαγές σε νέους χώρους ή σημεία στην ιστορία. Μια τέτοια εναλλαγή υπάρχει στη αρχή του Forrest Gump οπού ο Forrest κάθεται ήσυχα σε έναν πάγκο. Ξαφνικά, αποκαλύπτει τον διάσημο χαιρετισμό του: «Γεια σας. ονομάζομαι Forrest. Forrest Gump». Ο ιππόκαμπος μπορεί να βοήθησε να χωρίσει αυτή τη συνεχή σκηνή σε δυο γεγονότα: πριν μιλήσει και αφού μιλήσει. Τέτοιοι διαχωρισμοί μπορεί αν βοηθήσουν τις πληροφορίες να διαχωριστούν σε διακριτά τμήματα τα οποία στην συνέχεια μπορούν να αποθηκευτούν ως μνήμες, όπως υποθέτουν οι ερευνητές.

Τέλος, οι ταινίες προσεγγίζουν μόνο τις εμπειρίες από πρώτο χέρι, λέει η Μπεν-Γιακόφ. Δεν είναι σαφές πώς συμπεριφέρεται ο ιππόκαμπος όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν προσωπικά σε γεγονότα. “Ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε την πραγματική ζωή”.

Πηγή: https://www.sciencenews.org/article/how-your-brain-film-editor


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;