Η ψυχική ανισορροπία στον σύγχρονο τρόπο ζωής

 

https://eramoulaki.gr

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ίσως θεωρείτε πολύ πιο απαιτητικός από τους προηγούμενους αιώνες. Ζούμε στο 21ο αιώνα, έναν αιώνα που μας έχει προσφέρει, όσο κανένας άλλος, τις περισσότερες ανέσεις στην καθημερινότητα μας. Πλέον, είναι πολύ εύκολο να επικοινωνήσεις με τον φίλο σου που μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης. Μπορείς να ταξιδέψεις  και να διανύσεις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις σε μόλις λίγες ώρες και να δεις πράγματα που τους προηγούμενους αιώνες δε θα μπορούσες σίγουρα.

Όμως, είμαστε ευτυχισμένοι; Οι περισσότεροι άνθρωποι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής νιώθουν ότι τους λείπουν πολλά πράγματα. Έχουν ακόμα να προσπαθήσουν πολύ για να πετύχουν τους στόχους τους, να νιώσουν ψυχική ισορροπία και ικανοποίηση ότι τα κατάφεραν.

Μεγάλο είναι και το ποσοστό που  βιώνει κατάθλιψη και ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό που βιώνει μελαγχολία και έντονο άγχος. Άγχος που ξεπερνάει αυτό που λέμε δημιουργικό άγχος και καταλήγουμε στο παθολογικό άγχος. Η κατάθλιψη πλέον μαστίζει το 12% των ανθρώπων. Στις ΗΠΑ, 19 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο  διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη ( Φρροκάι Φ.). Οι άνθρωποι αδυνατούν να νιώσουν ευχαρίστηση και τους διακατέχει μια διαρκή λύπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή ενός ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία ξεκινάει με έντονο άγχος ήδη από την εφηβεία. Πρέπει να  σπουδάσει σε μια σχολή που θα του προφέρει στο μέλλον μια σίγουρη δουλεία. Τέσσερα χρόνια λοιπόν, ίσως και περισσότερα, κοπιάζει για να εξασφαλίζει το μέλλον του, βγαίνει στην αγορά εργασίας και τελικά δεν ανταμείβονται οι κόποι του. Συνήθως η εύρεση εργασίας  δεν είναι εύκολη, πολλές φορές συμβιβάζεσαι σε μια δουλειά που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο σπουδών σου.

Προσπαθείς, παρά τη ματαίωση που νιώθεις, να είσαι ευτυχισμένος. Συνεχώς προσπαθείς να προλάβεις να γίνουν όλα όπως πρέπει και στην ώρα τους. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, προσπαθείς να νιώσεις  πραγματικά ευτυχισμένος. Όμως, πέρα από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς του τρόπου ζωής, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που δε μας αφήνουν να είμαστε ψυχικά ισορροπημένοι.

Ανθρώπινες σχέσεις στο σύγχρονο τρόπο ζωής 

Είναι βέβαιο πως βιώνουμε μια εποχή που είναι βασισμένη κυρίως στα υλικά αγαθά και στην επιφανειακές ανθρώπινες σχέσεις. Δεν υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση για τον συνάνθρωπο μας. Οι σχέσεις με τους φίλους είναι επιφανειακές και συμβατικές, δεν υπάρχει αληθινή επαφή. Όταν λοιπόν δε μοιράζεσαι ουσιαστικά τη ζωή σου με πραγματικούς φίλους, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

Να είμαστε ξεχωριστοί

Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι εμείς οι άνθρωποι προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε. Το να είσαι ένας συνηθισμένος  άνθρωπος στη σύγχρονη ζωή θεωρείται κατάρα. Αγωνιζόμαστε πάντα να ξεχωρίσουμε και να διαφέρουμε. Η προσπάθεια μας να καταφέρουμε κάτι που είναι σημαντικό για εμάς, που θα μας φέρει ικανοποίηση σίγουρα δεν είναι κακό, αντιθέτως, μας προσφέρει δύναμη και ενέργεια να συνεχίσουμε. Όμως να προσπαθούμε  συνεχώς να ξεχωρίσουμε μας εξαντλεί ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πολλές φορές αποτυχημένοι. Θεωρείται ανούσιο στον σύγχρονο τρόπο ζωής να είσαι ένας απλός άνθρωπος.

Ψάχνοντας το Τέλειο

Στη ζωής μας επίσης κυνηγάμε πάντα το “τέλειο”. Τον τέλειο σύντροφο που θα έχει μόνο προτερήματα, την τέλεια δουλειά, την τέλεια ζωή, το τέλειο σπίτι. Όταν δεν τα καταφέρνουμε όλα αυτά, νιώθουμε πως συμβιβαζόμαστε μέχρι να βρούμε αυτό το τέλειο που υπάρχει εκεί έξω για εμάς. Στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας έχει εμφυτευτεί η πεποίθηση ότι αυτό το τέλειο είναι υπαρκτό. Δεν επιδιώκουμε να έχουμε κάποιον που μας ευχαριστεί, αλλά να είναι απόλυτα τέλειος σύμφωνα με τα πρότυπα που προστάζει η κοινωνία. Με αποτέλεσμα να νιώθουμε άλλη μια φορά δυστυχισμένοι.

Αντιμέτωποι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής

Μετά από όλα αυτά εμείς πρέπει να είμαστε και να νιώθουμε ψυχική ισορροπία;

Πρέπει να πάμε κόντρα στον σύγχρονο τρόπο ζωής που μας αρρωσταίνει.

Να διαμορφώσουμε τη ζωή μας όσο μπορούμε με τρόπο που πραγματικά θα μας ευχαριστεί και θα μας ικανοποιεί.

Να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που πραγματικά θέλουμε.

Να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Πηγές:

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/koinonia/koinoniki-psyxologia/4587-pos-o-sygxronos-kosmos-mas-arrostainei-psyxologika.html?fbclid=IwAR0tBuCP6IgZPTj3qOwRNcf7G6FOBd8ABqPE1boAUdBMM6QymbySunPPdJ4  

https://frrokai.gr/gr/articles/node/o-aionas-tou-agxous-kai-tis-katathlipsis    

https://inzone.gr/%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF/ 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σαββούλα Μαυρομάτη

Απόφοιτη του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών. Με ιδιαίτερη αγάπη στην ψυχολογία και οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη σκέψη και τα συναισθήματα. Με ελκύει το ανθρώπινο μυαλό και η φύση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;