How to fall in love: η μέθοδος του έρωτα

How to fall in love: η μέθοδος του έρωτα
Πηγή εικόνας: https://www.vectorstock.com/

Για τους περισσότερους από εμάς ο έρωτας είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Δύσκολα να προσδιοριστεί με ακρίβεια, να οριοθετηθεί και ακόμη δυσκολότερα να ”μπει” σε καλούπι. Άλλωστε, η πλειονότητα δεν πιστεύει πως υπάρχει ”χρυσή συνταγή” για τον έρωτα. Κατά καιρούς, δεν είναι λίγοι αυτοί που δοκίμασαν να δημιουργήσουν την εν λόγω συνταγή. Ψυχολόγοι, life coaches, σύμβουλοι ζευγαριών προσπάθησαν να κατευθύνουν τα άτομα με συγκεκριμένους οδηγούς. Εξέχουσα θέση κατέχει το ψυχολογικό πείραμα του Arthur Aron που θα αναλύσουμε σήμερα.

How to fall in love: Η γέννηση της ιδέας

Το 1967, ο Arthur Aron, ως μεταπτυχιακός φοιτητής του UC Berkeley στην ψυχολογία, έδωσε ένα τρυφερό φιλί στη συνάδελφό του Elaine Spaulding μπροστά από το Dwinelle Hall. Αυτό αποτέλεσε την αρχή της σχέσης τους. Αφότου παντρεύτηκαν αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε να εξερευνήσουν από κοινού τα μυστήρια της έλξης και της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Στα σχεδόν 50 χρόνια που ο Arthur και η Elaine Aron έχουν μελετήσει τ0ν έρωτα κατάφεραν να αναπτύξουν ένα μοντέλο ερωτήσεων, ώστε να καλλιεργηθεί η οικειότητα μεταξύ των συνομιλητών. Ο Arthur  διανύοντας την έβδομη δεκαετία της ζωής του, μοιράστηκε τις κάρτες ερωτήσεων με την ελπίδα ότι θα αποκαλύψει τις βαθύτερες επιθυμίες, τα όνειρα και τις ανησυχίες.

Ο Aron και οι συνάδελφοί του ερευνητές χρησιμοποίησαν την προσέγγιση των δύο ζευγαριών

σε μια μελέτη για το πώς η «αυτο-αποκάλυψη» μπορεί να αναζωογονήσει τον ρομαντισμό σε μακροχρόνια ζευγάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η θεωρία είναι ότι, όταν είστε πρώτοι σε μια ρομαντική σχέση, υπάρχει έντονος ενθουσιασμός. Όμως, στη συνέχεια συνηθίζετε ο ένας τον άλλον», είπε ο Aron. «Αν κάνεις κάτι νέο, συναρπαστικό είναι σίγουρο πως αυτό θα αναζωογονήσει τη σχέση σας». Ο Aron χρησιμοποιεί τακτικά τις ερωτήσεις στις διαλέξεις του, συνδυάζοντας μαθητές τυχαία. Άλλες φορές, πειραματίστηκε με φιλίες, τόσο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου όσο και διαφορετικού. Οι ερωτήσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη βελτίωση της κατανόησης μεταξύ αστυνομικών και μελών της κοινότητας σε πόλεις. Εκεί όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη. Αρχικά διατυπώθηκε για μια μελέτη του 1997 με τίτλο «Η Πειραματική Δημιουργία Διαπροσωπικής Εγγύτητας», οι 36 ερωτήσεις ή παραλλαγές τους, έχουν χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τον ψυχολόγο του UC Berkeley Rodolfo Mendoza-Denton, ο οποίος μελετά φιλικές σχέσεις μεταξύ φυλών, μεταξύ άλλων.

How to fall in love: New York Times 

Αυτές οι 36 ερωτήσεις πρόσφατα διαδόθηκαν σε μια στήλη Modern Love στους New York Times και έχουν καταφέρει πολλούς να ξεπεραστούν τα συναισθηματικά εμπόδια μεταξύ χιλιάδων ξένων. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν πολλές φιλίες, ερωτικά ειδύλλια ακόμη και γάμοι.

«Δεν είχαμε δημιουργήσει τις 36 ερωτήσεις για να σας βοηθήσουμε να ερωτευτείτε» σημείωσε η Elaine Aron. Η ίδια υπογράφει το βιβλίο The Highly Sensitive Person (Broadway Books, 1996).

Παρόλα αυτά, το συναίσθημα του Summer of Love που ενέπνευσε τον Aron να μελετήσει τους υποκείμενους μηχανισμούς οικειότητας συνεχίζεται καθώς εργάζεται σε πολλές μελέτες και έργα, πολλά από τα οποία απαιτούν την προσέγγιση 36 ερωτημάτων.

  • Βιβλιογραφία:

The Experimental Generation of Interpersonal Closeness: A Procedure and Some Preliminary Findings Arthur Aron, Edward Melinat, Elaine N. Aron από https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167297234003 (Ανακτήθηκε στις 13/9/2020 , 12:04)

Creating love in the lab: The 36 questions that spark intimacy από  https://news.berkeley.edu (Ανακτήθηκε στις 13/9/2020, 12:06)

Οι 36 ερωτήσεις που επισπεύδουν… την αγάπη από https://www.kathimerini.gr (Ανακτήθηκε στις 13/9/2020, 12:07)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;