Εμψύχωση του Αγωνιστή Εαυτού

Εμψύχωση αγωνιστής εαυτός

Αγωνιστής εαυτός είναι καθένας που καθημερινά, συνήθως σιωπηλά καταβάλλει τη δική του προσπάθεια σε όποιο στόχο ή στόχους έχει θέσει. Οι προσωπικοί αγώνες έχουν πάντα υψηλό συναισθηματικό πρόσημο, γιατί αφορούν πάντα το ίδιο το άτομο. Πολλές φορές είναι διαρκείας με πολλά εμπόδια, αισθήματα αποτυχίας, απογοήτευσης και συμπεριφορές παραίτησης. Ο καθένας έχει τους προσωπικούς του στόχους, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει. Είναι αρκετές οι στιγμές, που ο αγωνιστής εαυτός εξουθενώνεται από την προσπάθεια.

Η άρνηση και η κόπωση είναι συχνά αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα, εκείνες οι στιγμές ζητούν επιτακτικά την αποδοχή του κουρασμένου πια αγωνιστή. Για να μπορέσει το άτομο ν’ ανασυνταχθεί και να συνεχίσει, θα πρέπει να αποδεχτεί και να βιώσει την άρνηση και τη κόπωση που νιώθει. Αποδοχή και εμψύχωση είναι τα δύο συστατικά που αποτελούν την ασπίδα του αγωνιστή εαυτού, ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να καταφέρει τους στόχους του και να εξελιχθεί.

Προς τον Αγωνιστή Εαυτό

“Θα τα καταφέρεις, γι άλλη μια φορά τους προσωπικούς αγώνες μη τους κλαις, μη τους υποτιμάς”.

Είναι αυτοί οι πιο καθαροί, οι πιο αληθινοί, αν και πάντα μένουν αδόκητοι, μα αυτό είναι που τους κρατά μακριά από τις αδιάκριτες γλώσσες και τους εξυψώνει. Οι προσωπικοί αγώνες είναι γεμάτοι στροφές, γεμάτοι τραχείς δρόμους και διαδρομές όλο σκοτάδι, όλο κόπωση και καμιά φορά σε αποκαρδιώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κουράζεσαι τα παρατάς! Αλλά τι είναι η ζωή, αν δεν έχει αγώνες; Μια ευθεία γραμμή, δεν έχει εξέλιξη, δεν έχει ωρίμανση και εσύ μένεις ίδιος γιατί δεν αξιοποιείς τίποτα που περνά από μπροστά σου. Ενώ αν αγωνίζεσαι πόση αντοχή και ψυχική κατάσταση χτίζεις, πόση ομορφιά μέσα σου και ευλογία να νιώθεις αλλά και να είσαι άνθρωπος αληθινός με ψυχή μαχόμενη και χαρακτήρα δοκιμασμένο.

Είσαι από εκείνους που επάξια επιβεβαιώνουν ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το μεγαλύτερο καλό. Το καλό έρχεται μετά από ψυχική γυμναστική και αγώνα. Αναγνωρίζουμε πως αυτός που αγωνίζεται, για ό,τι αγωνίζεται είναι αξιοσέβαστος, γιατί φροντίζει η ψυχή του να γυμνάζεται και να δυναμώνει.

Είναι προσωπικός αγώνας, που η αιτία είναι στους άλλους κρυφή, μα το κάλλος του αγωνιστή είναι φανερό. Θαμπώνει ανεξήγητα και δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς γιατί ετούτος έχει κάτι.

Καμιά φορά το βαφτίζουν ταλέντο, προσόντα κι άλλες δύναμη…αλλά ο κρυφός αγωνιστής ξέρει και δεν θέλει κουβέντα επαινετική. Θέλει μόνο να συγκεραστεί (συνενωθεί) με άλλους αγωνιστές και τότε θα διαπρέψει, θα βρει την “πατρίδα του.”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλίκη Πουλή

Η Αλίκη- Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος. Διατηρεί Ιδιωτικό Γραφείο στην Ηλιούπολη, Αττικής. Αριστούχος Πτυχιούχος BA Hons Ψυχολογία, OU, Μεγάλη Βρετανία Pg. Dip, MSc Ψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Cardiff (UK) Είναι Μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), Τομέας Κλινικής Ψυχολογίας. Διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στη Ψυχιατρική και τη Διασυνδετική Ψυχιατρική. Έχει ολοκληρώσει πληθώρα μετεκπαιδευτικών κύκλων στη Ψυχιατρική Ακαδημία του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τα Πανεπιστήμια του San Fransisco, Case Western και Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α. Σε επίπεδο επαγγελματικής μετεκπαίδευσης έχει εργαστεί σε δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καθώς και στο Τμήμα Διασυνδετικής Ψυχιατρικής σε Γενικό Νοσοκομείο. Συνεχίζει την επαγγελματική της μετεκπαίδευση μέχρι και σήμερα σε τομείς που αφορούν τη Ψυχιατρική, Ψυχοφαρμακολογία, Ψυχοπαθολογία, Ανοσοψυχιατρική και Ψυχοθεραπεία. Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΠΙΨΥ Ασχολείται επιπλέον με τον σχεδιασμό μαθημάτων, την Εισήγηση Σεμιναρίων, τη διοργάνωση και υλοποίηση Ημερίδων Ευαισθητοποίησης, την Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού, τη μετάφραση διαγνωστικών/ ψυχοεκπαιδευτικών εργαλείων και τη συγγραφή. Contact: alpoulipsych@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;