Χριστούγεννα για παιδιά χωρισμένων γονιών

χριστούγεννα και παιδιά
https://www.infokids.gr

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και όλοι μας, ιδίως τα παιδιά, λίγο ή πολύ δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό που οι γιορτινές αυτές  μέρες μας προξενούν. Έχοντας υπάρξει παιδιά, γνωρίζουμε πως η γιορτή αυτή ανήκει δικαιωματικά στα παιδιά όλου του κόσμου. Αυτό μάλλον διότι έχει συνδεθεί με την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας, τα δώρα, τα φώτα, τη μουσική, τον στολισμό, το φαγητό στο γιορτινό τραπέζι. Με μία λέξη, με την οικογένεια. Συμφωνούμε πως η  οικογένεια -με όποιον τρόπο αυτή έχει διαμορφωθεί- για ένα παιδί αποτελεί αξία υψίστης σημασίας από την αρχή της ζωής του και ειδικά στα πρώτα του βήματα.

Το παιδί λοιπόν έχει συνδέσει τη γιορτή αυτή με τη μαμά και τον μπαμπά. Τι γίνεται όμως όταν σπάει ο δεσμός αυτός;

Τα παιδιά, εφόσον βρίσκονται ακόμη επάνω στη διαμόρφωση του ψυχικού και συναισθηματικού τους κόσμου, είναι πολύ ευαίσθητα. Επομένως, μία τέτοια αλλαγή,  ο χωρισμός των γονιών τους, φυσικό και επόμενο είναι να τους προκαλέσει ψυχική αναστάτωση. Η καθημερινότητά τους μεταβάλλεται, διαταράσσεται η “κανονικότητά” τους και φυσικά τα Χριστούγεννα και ο τρόπος εορτασμού τους. Πιο έντονα είναι τα πράγματα αν χωρισμός είναι πρόσφατος. Οι γονείς ενδέχεται να επικεντρωθούν περισσότερο ο ένας στον άλλον και στη χειρότερη των περιπτώσεων υπάρχουν διαμάχες. Έτσι, το παιδί ίσως νιώθει να παραμελείται το ίδιο και ο εορτασμός των Χριστουγέννων, που μέχρι πρότινος είχε συνηθίσει.

http://provocateur.gr

Τα παιδιά, λοιπόν, των χωρισμένων γονιών περνούν διαφορετικά από τα υπόλοιπα τα Χριστούγεννα. Ξεκινά για αυτά μια σειρά αλλαγών. Τα πρώτα ερωτήματα γεννιούνται. Πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα φέτος; Ή μάλλον με ποιόν; Είναι η στιγμή που  -λόγω του ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων μένουν με τη μαμά- δέχονται την ερώτηση: “Μήπως θες να πας με τον μπαμπά;” Σαν μια βόμβα αυτή η ερώτηση για τα παιδιά. Καταλαβαίνουν πως αν πουν “ναι” θα στεναχωρήσουν τη μαμά. Από την άλλη, θέλουν να είναι και με τον μπαμπά. Βρίσκονται σε συναισθηματικό αδιέξοδο και καλούνται να αποφασίσουν όχι μόνο βάσει της θέλησής τους, αλλά σηκώνοντας και το βάρος των τύψεων προς τους γονείς τους.

Κάτι ακόμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως αυτά τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν μία ακόμη δυσκολία. Αισθάνονται τον αποχωρισμό στα πλαίσια των γιορτινών ημερών εις διπλούν. Πρώτα όταν αποχωρίζονται τον έναν γονιό για να γιορτάσουν με τον άλλον. Και ξανά, όταν καλούνται να επιστρέψουν στο πλευρό του πρώτου γονιού. Πόσο ανώδυνο είναι αυτό για την εύθραυστη ψυχή ενός παιδιού; Ακόμη και όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, δηλαδή στην εφηβεία, παραμένει σκληρή μία τέτοια κατάσταση, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν συν τοις άλλοις και τα υπόλοιπα που πρωταγωνιστούν στη διάρκεια της εφηβικής ζωής. Είναι συνήθως η περίοδος όπου κλείνονται στον εαυτό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

παιδιά και χριστούγεννα
https://mothersbird.gr

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και χαράς και οι χωρισμένοι γονείς οφείλουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό προκειμένου τα παιδιά να νιώθουν ότι βρίσκονται σε κλίμα οικογένειας και αγάπης και από τους δύο γονείς τους. Χρειάζονται να νιώσουν ανακωχή και ότι ακούνε τις επιθυμίες τους, είτε αυτά τις εκφράζουν, είτε όχι. Πάντα όμως θα το δείχνουν. Το πιο ανακουφιστικό για τα παιδιά μάλλον θα είναι να γιορτάσουν όπως αυτά επιθυμούν, με τον μπαμπά ή τη μαμά, ή μισά-μισά.

Παρόλο που κάποια συναισθηματική διατάραξη είναι αναπόφευκτη μπροστά σε έναν χωρισμό, σίγουρα οι γονείς μπορούν τοποθετώντας τα παιδιά τους ως προτεραιότητα να τους προσφέρουν μαζί, και πέρα από όλες τις διαφορές τους, την αγάπη, τη χαρά, την ευτυχία, το φως, που τα Χριστούγεννα υπόσχονται. Τα Χριστούγεννα που δικαιούνται όλα τα παιδιά. Τότε θα είναι ευτυχισμένα και θα δημιουργήσουν αναμνήσεις πληρότητας που θα τα συνοδεύουν για μια ζωή. Με τους γονείς τους χωρισμένους, αλλά με την αληθινή υπόσταση του μαζί.

Το μόνο που θέλουν είναι να είναι ήρεμοι οι γονείς για να μπορέσουν κι αυτά να αντλήσουν την ηρεμία και τη χαρά των Χριστουγέννων. Να λάβουν αγάπη σε πλαίσια αρμονίας. Δε θα γεννηθούν μόνα τους αυτά τα συναισθήματα όταν μιλάμε για παιδιά. Κάποιος πρέπει να αποτελέσει την πηγή. Άλλωστε, τι είναι σημαντικότερο από την ευτυχία ενός παιδιού και πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων;

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Μούκα

20, Αθήνα

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;