Αυτογνωσία: γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας

28 Απριλίου 2020

Μία μεγάλη ποικιλία απόψεων μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος για τον ίδιο του τον εαυτό. Τα επίθετα πολλά για να μας χαρακτηρίσουν. Καλός πατέρας, έξυπνος μαθητής, έμπιστος φίλος, όμορφη κοπέλα και πάει λέγοντας. Όμως έχουμε αναρωτηθεί ποτέ εάν η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τον εαυτό μας αποτελεί μία αναπαράσταση της πραγματικότητας που εμπεριέχει αλήθεια; Εάν οι χαρακτηρισμοί που έχουμε αποδώσει στο πρόσωπό μας μπορούν να βασιστούν κάπου; Ίσως έχουμε υπερεκτιμήσει ή υποτιμήσει τον εαυτό μας και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους με βάση εσφαλμένες διαπιστώσεις.

Το γνώθι σαυτόν” ή αλλιώς αυτογνωσία, είναι μία αρετή που δύσκολα κατακτάται. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο άνθρωπος δεν καταφέρνει να αποκτήσει καλή γνώση του εαυτού του σε ολόκληρη τη ζωή του.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τον εαυτό μας:

Μία σωστή εκτίμηση για τον εαυτό μας είναι ικανή να μας βοηθήσει τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στις συναναστροφές μας με τους άλλους. Το άτομο πρέπει κατανοήσει σε ποιους τομείς υπερτερεί και σε ποιους υστερεί. Τότε, έχει άμεσα εντοπίσει ποια στοιχεία του μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελος του αλλά και ποια χρήζουν βελτιώσεως. Αμέσως, καταφέρνει να εκτιμήσει σωστά τις δυνάμεις του. Έτσι, δεν πέφτει θύμα συμπλεγμάτων “ανωτερότητας” ή “κατωτερότητας” που εμποτίζουν την ψυχή του με αισθήματα φθόνου ή ανεπάρκειας έναντι των άλλων.

Advertisements
Ad 14

Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε πως η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για εμάς είναι, σε μεγάλο βαθμό, προϊόν της εικόνας που έχουν οι άλλοι για εμάς. Ή της εικόνας που προκύπτει από τις συναναστροφές μας. Για να εξετάσουμε την ουσία του “είναι” μας πρέπει ουσιαστικά να διακρίνουμε τι αποτελεί χαρακτηριστικό μας. Τι αποτελεί σχόλιο ή αντίληψη των άλλων και τι επίδραση έχει σε εμάς η κάθε επαφή.

Διαβάστε επίσης  Εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια;

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας:

  1. Παρατήρηση του ίδιου μας του εαυτού: Οι φευγαλέες σκέψεις μας αλλά και ο τρόπος που χειριζόμαστε τις καταστάσεις μπορεί να αποτελέσει μία καλή αρχή. Ένας βασικός λόγος κρίνεται το γεγονός πως πρόκειται κυρίως για ενστικτώδεις απαντήσεις μας στα ερεθίσματα του κόσμου. Γεγονός που τα καθιστά πιο “καθαρά” από άλλα προσχεδιασμένα.
  2. Λάβετε υπόψιν την άποψη των άλλων με μέτρο:  Τα αγαπημένα μας πρόσωπα παρατηρούν κάποια δικά μας στοιχεία που εμείς είναι αδύνατον να εντοπίσουμε “ακέραια”. Ένα παράδειγμα αποτελεί ας πούμε το αν και σε ποιο βαθμό είμαστε συμπονετικοί ή έμπιστοι. Η δική μας εκτίμηση μετρά φυσικά αλλά σίγουρα η γνώμη των κοντινών μας προσώπων θα μας εκπλήξει.
  3. Αξιολογείστε με γνώμονα την ταπεινότητα:  To να έχουμε αυτοπεποίθηση δεν έχει καμία σχέση με την υπεροψία και την αναίτια αίσθηση ανωτερότητας έναντι των άλλων. Τα καλά μας στοιχεία είναι ευλογία. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ύπαρξη των αδυναμιών μας που έρχονται να εξισορροπήσουν την κατάσταση.

Αν αναλογιστούμε πόσο δύσκολο είναι να κρίνουμε σωστά τους γύρω μας, θα κατανοήσουμε πως η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν το κέντρο βάρους πέφτει σε εμάς τους ίδιους. Πόσο αντικειμενικοί μπορεί να είμαστε όταν πρέπει να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας; Πόσο εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε από την σύγχυση που μας δημιουργεί η άποψη των άλλων για εμάς; Ειδικά, όταν έρχεται σε αντιδιαστολή με την δική μας;

πηγή : tovima.gr

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει