Ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνία

                                                                                                                Πηγή: boro.gr

Επικοινωνία: συστατικό στις ανθρώπινες σχέσεις:

«Το πιο απλό αλλά και μεγάλο πρόβλημα της επικοινωνίας είναι η ψευδαίσθηση ότι έχει γίνει»  George Bernard Shaw

Μιλώντας για ανθρώπινες σχέσεις, σίγουρα θα έχουμε υπόψιν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει κάποιο ίχνος επικοινωνίας μέσα σε αυτές. Η επικοινωνία είναι ένα συστατικό, αναγκαίο για κάθε είδους σχέση. Είναι το συστατικό εκείνο που έχει ποιότητα και διάρκεια μέσα στον χρόνο. Μπορεί να μιλάμε για σχέση φιλική, συγγενική, ερωτική κ.ο.κ.

Αυτό το άρθρο προσεγγίζει τη σημαντικότητα της αμοιβαίας κατανόησης, της πνευματικής επαφής και σύνδεσης στις ερωτικές σχέσεις.

Επικοινωνούν με τον ίδιο τρόπο άνδρες και γυναίκες;

Εάν έχετε ακούσει τη γνωστή φράση: «Γυναίκες από την Αφροδίτη και άνδρες από τον Άρη», η οποία αποτελεί και τίτλο του βιβλίου του φιλόσοφου John Gray, σίγουρα θα ξέρετε ότι δεν ειπώθηκε τυχαία. Αυτό φυσικά συμβαίνει επειδή άνδρες και γυναίκες γαλουχούμαστε με διαφορετικό τρόπο. Από τα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο τις διάφορες καταστάσεις που μας φέρνει η ζωή. Θα λέγαμε δηλαδή, ότι στην πατριαρχική κοινωνία που μεγαλώνουμε, η εξάρτηση αντιμετωπίζεται ως ένα γυναικείο χαρακτηριστικό. Η ανεξαρτησία ταυτίζεται με την αρρενωπότητα. Έτσι, σε ένα υποθετικό σενάριο που ένας άνδρας και μία γυναίκα έχουν προβλήματα στη δουλειά τους, πώς νομίζεται ότι το αντιμετωπίζουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν ανάγκη να συζητήσουν και να μοιραστούν το πρόβλημα τους με τον αγαπημένο τους. Αυτό το «μοίρασμα», ακόμη και όταν δεν προκύπτει λύση, φαίνεται να ανακουφίζει και να γεμίζει πληρότητα την γυναίκα, καθώς αισθάνεται ότι υπάρχει επικοινωνία στη σχέση της. Αντιθέτως, ένας άνδρας θα μοιραστεί δυσκολότερα το πρόβλημα του. Μπορεί να έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει στην επίλυση ενός ζητήματος της συντρόφου του. Όμως, σε ό,τι αφορά προσωπικά του θέματα θα προτιμούσε να τα αφήσει δίχως λύση, παρά να φανεί πως δεν μπορεί εκείνος ο ίδιος να βρει την άκρη. Ενδεχομένως, να αποκρύπτει θέματα που τον απασχολούν για να μην γίνεται βάρος στους άλλους.

Διαφορετικός τρόπος σκέψης: με ποιον τρόπο επηρεάζει την επικοινωνία του ζευγαριού

Σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει, μέσα και από δικές μας σχέσεις, ότι άνδρες και γυναίκες συμπεριφερόμαστε και επεξεργαζόμαστε με διαφορετικό τρόπο τα ίδια ζητήματα. Πέραν των ατομικών διαφορών, δε θα πρέπει να αγνοούμε την διαφορετικότητα των φύλων. Αυτή η διαφορετικότητα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου.

Παραδείγματος χάρη οι άνδρες έχουν διαφορετική κοινωνικοποίηση, τους δυσκολεύει η έκφραση των συναισθημάτων τους, γιατί το δυνατό τους σημείο είναι η λογική. Έτσι όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στη σχέση, ο άνδρας αισθάνεται υπαίτιος και ότι αυτός ο ίδιος πρέπει να διορθώσει την κατάσταση. Αν υποθετικά, μια γυναίκα κάνει παράπονα στον σύντροφο της ότι δεν βγαίνουν αρκετά, εκείνος ίσως θεωρήσει πως κατηγορείται για κακή ποιότητα της σχέσης τους. Ή ότι η σύντροφος του δεν περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί του. Από την πλευρά της η γυναικά, μπορεί να εννοεί πως θα επιθυμούσε να δοκιμάσει νέα πράγματα μαζί του.

Για να υπάρξει μια επιτυχημένη επικοινωνία ζευγαριού, απαραίτητα συστατικά είναι η κατανόηση και η όρεξη από πλευράς των συντρόφων να συζητούν για τις προθέσεις τους. Αυτό προϋποθέτει να τις έχουν αρχικά ξεκαθαρίσει.

Όταν απλά αφήνουμε κάποια υπονοούμενα, δίχως να ξεκαθαρίζουμε πώς ακριβώς αισθανόμαστε, ο καθένας κάνει τις δικές του υποθέσεις. Έτσι φτάνει στα δικά του συμπεράσματα και κάπως έτσι η σχέση βαλτώνει.

 

Πηγές:

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/sxeseis/epikoinonia/6478-o-antrikos-fovos-tis-eksartisis-stis-sxeseis.html?fbclid=IwAR1VNkzMBLmuj1tTysm-TssLJAAjSq35Y_5WaUym9OWlKMTl1NaGvQ6_MfA


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Μαράκη

Αγαπητοί αναγνώστες, είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Τόσο το ενδιαφέρον μου για την ανθρώπινη ψυχολογία, όσο και η βαθύτερη ανάγκη να αποτυπώνω τις σκέψεις μου, υπήρξαν ισχυρή ώθηση για να αρχίσω να αρθρογραφώ. Ελπίζω σε αυτό το ταξίδι ανάγνωσης να βρείτε αρκετό υλικό για σκέψη και διάλογο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;