Υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης στα σχολεία της Δανίας

μαθήματα ενσυναίσθησης
Πηγή εικόνας: goodstart.org.au

Η Δανία θεωρείται από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο. Η έκθεση της Παγκόσμιας Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών, διεξάγει έρευνα από το 2012. Σε αυτή 155 χώρες σε όλο τον κόσμο κατατάσσονται σύμφωνα με την ευτυχία των κατοίκων τους. Η έκθεση κατέταξε τη Δανία μεταξύ των πιο ευτυχισμένων χωρών. Αξιόλογο είναι ότι η θέση της χώρας δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από την τρίτη θέση, τα τελευταία 7 χρόνια. Ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει σ’αυτή την πρωτιά της Δανίας, είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης που διδάσκονται σε μαθητές ηλικίας 6 έως 16 ετών.

Ως ενσυναίσθηση ορίζουμε την δεξιότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου. Να μπορούμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Να σταματάμε να τον κρίνουμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μας. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα συγγραφέα, Selon Brené Brown, η δεξιότητα της ενσυναίσθησης απαιτεί την ικανότητα να μπούμε κάτω από το “πετσί” του άλλου, να μην τον κρίνουμε, να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά του και να του τα επικοινωνούμε. 

Από πολύ μικρή ηλικία, οι μαθητές στα δανέζικα σχολεία διδάσκονται τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Για μία ώρα την εβδομάδα, τα παιδιά παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης. Μέσα από αυτά τα μαθήματα ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με το ευ ζην των άλλων. Να ακούν, ακόμη, τον πλησίον με στόχο να τον κατανοήσουν καλύτερα και να ξεπεράσουν τα στεγανά που γίνονται προκαταλήψεις όσο μεγαλώνουμε.

Το “Klassens tid” (μαθήματα ενσυναίσθησης) ξεκίνησαν το 1993 και από τότε όλα τα σχολεία της Δανίας έχουν μία ώρα αφιερωμένη σε αυτά.

Τα μαθήματα ενσυναίσθησης βοηθούν τους μαθητές να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις και να γίνουν πιο επιτυχείς αργότερα στη ζωή. Βοηθά, επίσης, στην πρόληψη του εκφοβισμού στα σχολεία. Επιτυχημένοι διευθυντές και επιχειρηματίες, καθώς και ηγέτες δίνουν βάση στη σημασία της ενσυναίσθησης. Υποστηρίζουν ότι η Δανία διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές να βρίσκονται στο σωστό δρόμο προς την επιτυχία και την ευτυχία. Άλλωστε και οι έφηβοι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα μαθήματα, καθώς συχνά τείνουν να αναπτύσσουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε αυτή την ηλικία.

μαθήματα ενσυναίσθησης
Πηγή εικόνας: interaction-design.org

Κατά τη διάρκεια των Klassens tid, οι μαθητές ενθαρρύνονται να συζητήσουν τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν. Είτε πρόκειται για δραστηριότητες που σχετίζονται με το σχολείο είτε για άλλους λόγους, μοιράζονται τα προβλήματα τους. Η υπόλοιπη τάξη μαζί με το δάσκαλο προτείνουν πιθανές λύσεις. Το να ακούν τα συναισθήματα των άλλων, καθώς και η κατανόηση τους, βοηθά τους μαθητές να είναι περισσότερο ενσυναισθητικοί απέναντι στους άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hygge, οι μικρές απολαύσεις της ζωής, η οικειότητα, η ζεστασιά, η ευημερία.

Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να συζητηθεί, οι μαθητές μπορούν να περάσουν αυτή την ώρα από τα μαθήματα ενσυναίσθησης, απλά για να την απολαύσουν και να χαλαρώσουν. Το hygge, είναι μια έννοια στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της Δανίας. Ακριβής μετάφραση δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα το hygge είναι μια κατάσταση. Είναι κατά κάποιο τρόπο η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού. Είναι μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά μπορούν όλοι οι Δανοί. Οι Δανοί επιμένουν ιδιαίτερα στην υγεία για την ευημερία τους.

“Είναι ένας τρόπος να εξηγήσουν αυτό που αισθάνεται ο άλλος, και να μην κρίνουν ποτέ τα συναισθήματά του”.

Σχολιάζει η Jessica Joelle Alexander, συνεργάτης του βιβλίου, “Ο δανέζικος τρόπος να είσαι γονιός“. Υποστηρίζει, ότι η ενσυναίσθηση είναι ένας τρόπος να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους αντί να επικεντρωνόμαστε στην προσωπική μας επιτυχία. Ένας τρόπος για να ενισχύσουμε αξίες, αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Κοινωνίες υπερβολικά επικεντρωμένες στο άτομο και στην οικονομική επιτυχία, θα έπρεπε να εμπνευστούν από αυτό το παράδειγμα.

Εκτός από τα μαθήματα ενσυναίσθησης, η Alexander διαπίστωσε ότι η ομαδική εργασία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των μαθητών. Το 60% των σχολικών εργασιών στη Δανία βασίζεται στην ομαδική εργασία. Οι μαθητές εργάζονται για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, χωρίς ανταγωνισμό και προσωπικά κέρδη. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται. Αυτό συμβάλλει, επίσης, στο γεγονός ότι η Δανία είναι ένα από τα καλύτερα μέρη όπου μπορεί κανείς να εργαστεί στην Ευρώπη.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών υπάρχει μόνο με τον εαυτό τους. Όχι με τους συνομηλίκους τους ή με οποιονδήποτε άλλο. Τα σχολεία, άλλωστε δεν προσφέρουν βραβεία ή τρόπαια που ενθαρρύνουν τον περιττό ανταγωνισμό. Αλλά ενθαρρύνουν και παρακινούν τους μαθητές να δουλέψουν στον εαυτό τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Η συνεργατική μάθηση διδάσκει στους μαθητές ότι η επιτυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνη της και η συνεργασία με άλλους δημιουργεί καλύτερα αποτελέσματα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν

World Happiness Report in 2019. Ανακτήθηκε από worldhappiness.report ( Τελευταία προβολή 24/12/2019)

In Denmark, Empathy is Taught to Students Aged 6 to 16. Ανακτήθηκε από themindunleashed.com (Τελευταία προβολή 24/12/2019)

Στη Δανία τα παιδιά παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης. Ανακτήθηκε από tvxs.gr (Τελευταία προβολή 24/12/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;