Σκανδιναβική μυθολογία

Σκανδιναβική Μυθολογία
Πηγή εικόνας: mythopedia.com/norse-mythology

Σκανδιναβία

Η Σκανδιναβία είναι μια χερσόνησος που σκεπάζει τη βόρεια Ευρώπη. Αποτελείται από τη Φινλανδία, τη Δανία , τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Σουηδία. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία μπορεί να χαρίσει στον ταξιδιώτη τη χαρά της ανακάλυψης της πανέμορφης φύσης, της συγκλονιστικής αρχιτεκτονικής αλλά και της ιδιαίτερης ιστορίας της.

Λίγα λόγια για τη Σκανδιναβική μυθολογία

Η Σκανδιναβική μυθολογία ή μυθολογία των Βίκινγκς, αποτελείται κυρίως από τους μύθους, τις πίστεις και τις δοξασίες των προχριστιανικών λαών τους. Περιλαμβάνει εκείνες τις φυλές που εγκατεστάθησαν στην Ισλανδία και είναι μια συλλογή την οποία μοιράζονταν από κοινού οι βόρειες γερμανικές φυλές και όχι κάποια αποκαλυπτική θρησκεία. Οι Σκανδιναβοί, ήταν πολεμικοί λαοί και έτσι άρχισαν να κατεβαίνουν στην Ευρώπη, ανακαλύπτοντάς την. Έκαναν εκστρατείες, πειρατείες αλλά και κατακτήσεις και αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη διάδοση των μύθων τους σε όλη την Ευρώπη. Οι γνώσεις μας γι’αυτή την περίοδο, βασίζονται στις Έντα, αλλά και σε άλλα μεσαιωνικά κείμενα.

Βίκινγκς

Οι Βίκινγκς ήταν φοβεροί μαχητές της Σκανδιναβίας. Από τα τέλη του 8ου ως τα τέλη του 11ου αιώνα, έκαναν επιδρομές και τρομοκρατούσαν τους ευρωπαϊκούς λαούς, για να πάρουν από αυτούς πολύτιμα αντικείμενα και χρυσό. Μια μυθοποιημένη εκδοχή των Βίκινγκς, αυτή των ευγενών αγρίων, εμφανίστηκε το 18 αιώνα. Το γεγονός αυτό, οφείλεται στην αναβίωση των Βίκινγκς το 19ο αιώνα. Οι επικρατούσες απόψεις τους περιγράφουν βίαιους ή και ατρόμητους τυχοδιώκτες. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί, τις περισσότερες φορές, βασίζονται σε στερεότυπα, δυσκολεύοντας τη σύγχρονη εκτίμηση της κληρονομιάς των Βίκινγκς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναπαραστάσεις τους δεν είναι πάντα ακριβείς. Δεν έχει αποδειχθεί ότι φορούσαν κράνη με κέρατα, αφού αυτό αποτελεί ενδυματολογικό στοιχείο που πρωτοεμφανίστηκε στην όπερα του Βάγκνερ, το 19ο αιώνα.

Μυθολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με τη Σκανδιναβική μυθολογία το σύμπαν αποτελείται από εννέα κόσμους (τρεις εκ των οποίων είναι οι βασικοί και καθένας τους χωρίζεται σε άλλους τρεις). Ο καθένας τους συγκρατείται από τα κλαδιά του λεγόμενου «Ύγκντρασιλ», του Παγκοσμίου Δέντρου. Οι τρεις βασικοί κόσμοι, αποτελούνται από το Χελ (Γη των Νεκρών), το Μίντγκαρντ (Γη των Ανθρώπων) και το Άσκγκαρντ (Γη των Θεών). Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε, ότι πέραν από τους θεούς υπάρχουν κι άλλα όντα, όπως οι Νάνοι, τα Ξωτικά του Φωτός, οι Γίγαντες, τα Ξωτικά του Σκότους κλπ.

Σκανδιναβική μυθολογία
Πηγή εικόνας: mythopedia.com/norse-mythology

Σκανδιναβικοί θεοί

Στη Σκανδιναβική μυθολογία, ακόμα και οι θεοί είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη είναι οι Βανίρους (θεοί της γονιμότητας) και στη δεύτερη οι Εσίρ (θεοί του πολέμου). Αρχηγός των Εσίρ αλλά και όλων των θεών είναι ο Οντίν. Υπάρχει ένας μύθος, ο οποίος αναφέρει ότι ένας από τους ομήρους των Βανίρους, ο Mimir, αποκεφαλίστηκε και ο αρχηγός των θεών, Οντίν, τοποθέτησε το κεφάλι του δίπλα σε ένα πηγάδι. Πίστευαν, ότι όποιος έπινε νερό από αυτό το πηγάδι αποκτούσε απέραντη σοφία. Μερικές φορές μάλιστα το συμβουλευόταν και ο Οντίν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ήταν το Ράουναροκ

Σύμφωνα με τη Σκανδιναβική μυθολογία, το Ράουναροκ αναφέρεται στη συντέλεια του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια εποχή κατά την οποία όλος ο κόσμος θα καλυφθεί από βαρύ χειμώνα, θα επικρατήσει η βία και ένας λύκος, ο Fernir, θα καταπιεί τον ήλιο και το φεγγάρι, με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε ίχνος ζωής. Κατά τη διάρκεια του Ράουναροκ, δε θα πεθάνουν μόνοι οι κοινοί θνητοί, αλλά ακόμα και οι θεοί!

Η δημιουργία του κόσμου σύμφωνα με τη Σκανδιναβική μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η δημιουργία του κόσμου έγινε, αφότου ο Οντίν μαζί με τα δύο αδέρφια του σκότωσαν ένα γίγαντα, τον Ymir, και ο κόσμος δημιουργήθηκε από τα κομμάτια του. Το αίμα του μετατράπηκε σε ωκεανούς και νερό, ενώ το δέρμα του σε γη. Τα κόκαλά του έγιναν βουνά και τα δόντια του βράχοι. Οι τρίχες του γρασίδι και δέντρα, το κρανίο του ουρανός και ο εγκέφαλός του σύννεφα. Τέλος, οι βλεφαρίδες του αποτέλεσαν το Μίντγκαρντ (Γη των Ανθρώπων).

Στη Σκανδιναβική μυθολογία οι μύθοι αφορούν: μυθικά πλάσματα, μάχες, διαφορετικούς κόσμους και κυρίως θεούς. Αξίζει να μάθουμε πολλά περισσότερα γι’αυτή, αφού είναι γεμάτη με ενδιαφέρουσες ιστορίες.


Πηγές:

Νάπολι Τζο Ντάνα (2018). Σκανδιναβική μυθολογία (δεμένο). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα

Η Βαλχάλλα – Valhalla. Ανακτήθηκε από: https://chilonas.com/2015/04/26/httpwp-mep1op6y-274/. (τελευταία πρόσβαση: 8.06.2020)

Οι θεοί των Βίκινγκ: Θωρ, Λόκι, Φρέγια, τι είναι η Βαλχάλα; Ανακτήθηκε από: http://detoxnews.gr/-p905-176.htm. (τελευταία πρόβαση: 8.06.2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;