Σίνθια Νίξον – «Be a Lady, They Said»

Σίνθια Νίξον
Πηγή εικόνας: ethnos.gr

«Να είσαι κυρία, είπαν. Η φούστα σου είναι πολύ κοντή. Το παντελόνι σου πολύ στενό. Μην δείχνεις τόση σάρκα. Χαλάρωσε. Γίνε λίγο σέξι. Όμως μην προκαλείς…». Το βίντεο της άλλοτε τηλεοπτικής «Μιράντα» του Sex and the City, Σίνθια Νίξον, έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες καθώς μίλησε για όλα όσα καταπιέζουν μια γυναίκα από τη μέρα που γεννιέται.

Η ηθοποιός και πλέον πολιτικός, Σίνθια Νίξον, σε συνεργασία με το κίνημα #MeToo, καταγράφει σε ένα τρίλεπτο βίντεο όλα τα «πρέπει» και τα «δεν» που επιβάλλονται στις γυναίκες μέχρι τις μέρες μας. Καταγράφει την αντίφαση την οποία είναι υποχρεωμένες να βιώνουν οι γυναίκες ώστε να παραμένουν «σεμνές» και «ελκυστικές». Ένα κείμενο που καταμετρά όλες εκείνες τις αντιφατικές κοινωνικές προσταγές που υποχρεώνονται να τηρούν οι γυναίκες προκειμένου να μην χαρακτηριστούν ως «τρελές φεμινίστριες», «αυταρχικές» και «σκύλες». Με λίγα λόγια, να είναι «απλώς κυρίες». Ο μονόλογoς της Σίνθια Νιχον, «Be a Lady, They Said», που  έρχεται αντιμέτωπος με τα στερεότυπα που βιώνουν οι γυναίκες στις σημερινές κοινωνίες, ανέβηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Girls. Girls. Girls.

Το βίντεο της Σίνθια Νίξον κάνει τον γύρο του διαδικτύου περιγράφοντας τις παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας για τη γυναίκα του σήμερα. Αποτελεί ένα «κατηγορώ» ουσιαστικά στα κοινωνικά στερεότυπα, που ακόμα και στον 21ο αιώνα παραμένουν πολλές φορές αντιφατικά και χωρίς καμία λογική. Η δημοφιλής ηθοποιός, υπό τη σκηνοθετική παρέμβαση του Paul McLean, γέμισαν με εικόνες τα λόγια της Camille Rainville, ένα κείμενο το οποίο έγραψε το 2017. 

«Να είσαι κυρία, είπαν»

«Να είσαι κυρία, είπαν. Η φούστα σου είναι πολύ κοντή. Η φούστα σου είναι πολύ μακριά. Το παντελόνι σου είναι πολύ στενό. Μη δείχνεις το στήθος σου, μη δείχνεις τα εσώρουχά σου, μη δείχνεις τους ώμους σου. Καλύψου. Άσε κάτι στη φαντασία. Να ντύνεσαι σεμνά. Μην προκαλείς. Οι άνδρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον εαυτό τους. Έχουν ανάγκες. Μην είσαι σφιγμένη. Χαλάρωσε. Δείξε λίγο δέρμα. Δείξε σέξι. Δείξε hot…

Πάψε να καταπιέζεσαι απ’ τα πρέπει. Πάψε να καταπιέζεις με πρέπει. Αν είσαι γυναίκα, ένα πρέπει υπάρχει: Πρέπει να ζεις όπως θέλεις! Να είσαι «κυρία», ή να μην είσαι. Να είσαι αυτό που θες! Να μην είσαι για κάποιον, να είσαι για σένα. Και να αφήνεις τους άλλους να είναι ο,τι αγαπάνε…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

“Να είσαι κυρία, είπαν”. Ανακτήθηκε από doctv.gr (Τελευταία προβολή 01/03/2020)

“Να είσαι κυρία, είπαν”. Ο συγκλονιστικός μονόλογος της Σίνθια Νίξον για τα αντιφατικά στερεότυπα που κυριαρχούν για τη γυναίκα. Ανακτήθηκε από bovary.gr (Τελευταία προβολή 01/03/2020)

Σίνθια Νίξον – “Be a Lady, They Said”: Το τρίλεπτο Video που γίνεται Viral. Ανακτήθηκε από neolaia.gr (Τελευταία προβολή 01/03/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;