Ο Ralph Waldo Emerson και το έργο του

SHARE

Ο Ralph Waldo Emerson
Πηγή εικόνας: addicted2success.com

Ο Ralph Waldo Emerson γεννήθηκε στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης, το Μάιο του 1803. Υπήρξε δοκιμιογράφος, ποιητής, ομιλητής καθώς και  εμπνευστής του ρεύματος του υπερβατισμού. Υπήρξε μέντορας και φίλος του Henry David Thoreau. Ο Ralph Waldo Emerson μελέτησε τη σχέση μεταξύ ψυχής και περιβάλλοντος κόσμου, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να καταδείξει το μεγαλείο της αυτάρκειας και της ανεξαρτησίας του ατόμου, όταν αυτό υπερβεί τον υλικό κόσμο.

Ο Ralph Waldo Emerson, γεννήθηκε σε μία οικογένεια με ισχυρές αγγλικανικές θρησκευτικές παραδοχές και ο πατέρας του ήταν κληρικός και λάτρης των τεχνών. Αφότου έχασε τον πατέρα του, ο Emerson, αφέθηκε στην διαπαιδαγώγηση της θείας του. Έτσι, το 1812, ξεκίνησε να φοιτά στο Boston Public Latin School, όπου άρχισε να αναγνωρίζεται το νεανικό του έργο. Λίγο αργότερα, το 1817, έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο του Harvard. Άρχισε να αποκτά φήμη ως ιεροκήρυκας. Το 1829 παντρεύτηκε την Ellen Louisa Tucker και ο μετέπειτα χαμός της, αμφισβήτησε σε μεγάλο βαθμό τα πιστεύω που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θρησκεία.

Ο Emerson, δημιουργούσε κυρίως καταγράφοντας προσωπικές του πνευματικές εμπειρίες και θεωρήσεις σχετικά με τον άνθρωπο και οτιδήποτε φυσικό ή υπερφυσικό τον περιβάλλει. Οι σκέψεις του ήταν απαλλαγμένες από δόγματα και εστίαζε στην απελευθέρωση του ατόμου. Ψάχνοντας την προσωπική και ενδότερη σχέση του με το Θεό, ταξίδεψε ρουφώντας πνευματικές εμπειρίες, μετά από συναντήσεις του με τους Samuel Taylor Coleridge, Thomas Carlyle και άλλους. Αναζητώντας την μοναχική τελειότητα του ατόμου, ο Ralph Waldo Emerson ξεκίνησε να γράφει το έργο του “Nature”. Το ρεύμα του υπερβατισμού και τα μετέπειτα έργα του ουσιαστικά συμπλήρωναν και τροποποιούσαν το έργο του. Ο γάμος του και η εύρεση μόνιμης κατοικίας το 1834 στην πόλη Concord της Μασαχουσέτης, ήταν δύο σταθερές που συντέλεσαν στην εξασφάλιση του έργου του.

Έχοντας βρει πολυάριθμες απαντήσεις στα πνευματικά του ερωτήματα, ο συγγραφέας αποφάσισε να διαδώσει το κίνημα του υπερβατισμού σε πολλούς λάτρεις της τέχνης και της φιλοσοφίας, μέσα από διαλέξεις καθώς και τη δημιουργία λέσχης. Οι επιρροές του από την Νεοπλατωνική φιλοσοφία και άλλους Ευρωπαίους Ρομαντικούς, συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση των φιλοσοφικών του πεποιθήσεων.

Advertisement

Μια σειρά με διαλέξεις του που εκδόθηκε το 1841 και 1844, ήταν αυτή που τον κατέστησε παγκοσμίως γνωστό. Ο Ralph Waldo Emerson, επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους φιλοσόφους και σημάδεψε τα χρόνια της Αμερικανικής αναγέννησης. Ο συγγραφέας, προπάντων ηγήθηκε ενός φιλοσοφικού, θρησκευτικού ρεύματος που εξυμνούσε το άτομο και την ολοκλήρωσή του μέσα από την αναζήτηση.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

«Ραλφ Γουάλντο Έμερσον» ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org

«Ralph Waldo Emerson, American Author» ανακτήθηκε από: www.britannica.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG