18η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

©Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας

( … )

Εκείνο το βαρύ τ’ αγενεολόγητο: «Πατρίδα του ποιητή η γλώσσα του» σου τρώει το νου τον φαρμακώνει. Μα ποια πατρίδα. Λέξεις και λέξεις και πάλι λέξεις. Ιθαγενής του κενού, μετράς, διπλή- τριπλή η ξενιτιά της γλώσσας όταν γράφεται. Να μένεις έξω μακριά απ’ ό,τι πόθησες ό,τι σχεδίασες πριν το αναθέσεις στα ρημάτια. Να μένεις έξω μακριά απ’ όσους δεν νοούν τη γλώσσα σου σε άλλον ήλιο γεννημένοι. Έξω μακριά κι απ’ τους ομόγλωσσους που διασχίζουν την παλιλλαλία σου αδιάφοροι. Μια ξενιτιά η πατρίδα σου. Σαν έρωτα που τον ζητάς μόνον για να τον χάσεις. (Από τη συλλογή «Ρήματα», εκδ. Άγρα, 2009-Παντελής Μπουκάλας, «Στην ξενιτιά της γλώσσας»).

18 Δεκεμβρίου 1990. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί τη «Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μεταναστών Εργαζομένων και των μελών των Οικογενειών τους». Δέκα χρόνια αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2000τα Ηνωμένα Έθνη ανακηρύσσουν τη 18η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα μετανάστη. Σήμερα, η μετανάστευση αποτελεί, ομολογουμένως, ένα μη διαχειρίσιμο φαινόμενο για πολλές χώρες του κόσμου. Οικονομικοί, πολιτικοί, ψυχολογικοί, φυσικοί και κοινωνικοί, είναι κάποιοι από τους βασικότερους παράγοντες-αιτίες της μετανάστευσης. Αρκεί μια ματιά για το μέγεθος του φαινομένου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στατιστικά στοιχεία/δεδομένα Eurostat:

  • Συνολικά 4,3 εκατομμύρια άτομα μετανάστευσαν σε κάποιο από τα κράτη μέλη της EΕ-28 το 2016, ενώ καταγράφηκαν τουλάχιστον 3,0 εκατομμύρια εξερχόμενοι μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ. 
  • Γερμανία: ο μεγαλύτερος αριθμός εισερχόμενων και εξερχόμενων μεταναστών
  • Μεταναστευτικός πληθυσμός: σχεδόν 22 εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών ζουν στην ΕΕ

Τι είναι ο ΔΟΜ;

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ ιδρύθηκε το 1951 και συνεργάζεται στενά με κυβερνητικούς, διακυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς εταίρους.

Με 169 κράτη-μέλη8 επιπλέον χώρες που κατέχουν το καθεστώς του παρατηρητή και γραφεία σε περισσότερες από 100 χώρες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι αφοσιωμένος στη διαχείριση της μετανάστευσης με ανθρώπινους όρους και λειτουργικό τρόπο, έτσι, ώστε να ωφελούνται τόσο οι μετανάστες όσο και οι κοινωνίες υποδοχής , στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, στην έρευνα για πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της μετανάστευσης, καθώς και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Αυτά επιτυγχάνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κυρίως με την παροχή υπηρεσιών και συμβουλών σε κυβερνήσεις και μετανάστες. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο ΔΟΜ εντάχθηκε και επισήμως στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, όντας πλέον η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Το Καταστατικό του ΔΟΜ αναγνωρίζει τη σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ο ΔΟΜ εργάζεται σε τέσσερις ευρείς τομείς της διαχείρισης της μετανάστευσης:

  • Μετανάστευση και ανάπτυξη
  • Διευκόλυνση της μετανάστευσης
  • Ρύθμιση της μετανάστευσης
  • Εξαναγκασμένη μετανάστευση

Οι δραστηριότητες του ΔΟΜ, που αφορούν σε αυτούς τους τομείς, περιλαμβάνουν την προώθηση του διεθνούς δικαίου της μετανάστευσης, την πολιτική συζήτηση και καθοδήγηση, την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, τη μεταναστευτική υγεία, καθώς και τη διάσταση του φύλου στη μετανάστευση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – Integra Fest 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ 2018
ΤΡΙΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 /
Ημερίδα – Συζήτηση: Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδων 66, Θησείο), από τις 16:00 έως τις 19:00.

Ανήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ολοκληρώνει το 4ήμερο φεστιβάλ δράσεων του Integra Fest 2018, με την πολιτική εκδήλωση της χρονιάς. Η συζήτηση – ημερίδα, με τίτλο «Ένας άλλος δρόμος για την ένταξη», θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (Ηρακλειδών 66, Θησείο) από τις 16:00 έως τις 19:00, με βασικό σκοπό να ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων για το ελληνικό μοντέλο ένταξης των μεταναστών και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των μεταναστών στον σχεδιασμό του μοντέλου ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, θα παρουσιαστεί η χαρτογράφηση – καταγραφή των καλών πρακτικών των μεταναστευτικών κοινοτήτων -μέλη του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, σε ό,τι αφορά θέματα ένταξης, και θα συζητηθεί ο ρόλος της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα ένταξης μεταναστών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

http://www.greece.iom.int/

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Main_Page/el


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Χοχτούλας

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;