Λαοί χωρίς σύνορα: αυτόχθονες πληθυσμοί

αυτόχθονες
Πηγή Εικόνας: Pinterest

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί αποτελούν τους μειονοτικούς πληθυσμούς ενός κράτους που προϋπήρχαν πριν τον κυρίαρχο πληθυσμό και διατηρούν μέχρι και σήμερα το δικό τους γλωσσικό ιδίωμα, ήθη και έθιμα. Παγκοσμίως υπάρχουν πολλοί γηγενείς πληθυσμοί κυρίως σε Ασία και Αφρική, άλλοι είναι γνωστότεροι στο ευρύ κοινό όπως οι Κούρδοι και οι Ίνκας και άλλοι λιγότερο γνωστοί όπως οι Βουσμάνοι και οι Τουαρέγκ.

Σε αυτό το άρθρο θα γίνει αναφορά σε δυο αυτόχθονες πληθυσμούς από δυο Ηπείρους, οι οποίοι αν και κατοικούν στα συγκεκριμένα εδάφη για χιλιάδες χρόνια λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη τους. Παρά τις επιμιξίες που έχουν συμβεί λόγω της επαφής που έχουν οι αυτόχθονες με άλλους λαούς ακόμη και της επιβολής σε ορισμένες περιπτώσεις της γλώσσας και της ταυτότητας του κυρίαρχου πληθυσμού του κράτους που κατοικούν, οι αυτόχθονες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν πολλά κοινά στοιχεία με τους προγόνους τους.

 

ΒΕΡΒΕΡΟΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Βέρβεροι αποτελούν μια γηγενής φυλή της βόρειας Αφρικής που εντοπίζονται από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Αίγυπτο και από τη μεσόγειο θάλασσα έως την έρημο Σαχάρα καλύπτοντας μια έκταση 7.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ονομασία Βέρβεροι προέρχεται από την ελληνική λέξη βάρβαρος οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Άμαζαϊτ που στη γλώσσα τους σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος. Τα ταμαζαϊτ αποτελούν τη βασική διάλεκτο τους και την κύρια γλώσσα της βόρειας Αφρικής μέχρι την εισβολή των Αράβων τον 7ο αιώνα μ.χ.  που είχε σαν αποτέλεσμα τον εξισλαμισμό τους και την επιβολή της αραβικής γλώσσας στην περιοχή.

 

αυτόχθονες πληθυσμοί Βέρβεροι (Άμαζαϊτ)
Πηγή: amazighworldnews.com

 

Ο αριθμός των Βέρβερων υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια με τους περισσότερους να βρίσκονται στο Μαρόκο και την Αλγερία αποτελώντας το 40% και το 30% αντίστοιχα του συνολικού τους πληθυσμού. Για πολλά χρόνια τα αραβικά κράτη προσπαθούσαν να σβήσουν την εθνική ταυτότητα των Βέρβερων με μια σειρά πολιτικών όπως την επιβολή των Αραβικών σαν μοναδική γλώσσα.

Μετά από πολλούς αγώνες αυτοπροσδιορισμού κατά της «αραβοποίησης» που υφίστανται κατόρθωσαν στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2011 στο Μαρόκο και το 2016 στην Αλγερία να αναγνωριστούν τα ταμαζαϊτ ως δεύτερη επίσημη γλώσσα μετά τα αραβικά. Μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε και η διδασκαλία τους στα δημόσια σχολεία των συγκεκριμένων κρατών. Κάποιοι διάσημοι Βέρβεροι αποτελούν ο ποδοσφαιριστής Zinedine Zidane καθώς και η τραγουδίστρια Loreen που κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision το 2012.

Η σημαία των Βέρβερων καθιερώθηκε το 1997. Το γαλάζιο χρώμα αντιστοιχεί στον ωκεανό, το πράσινο στις κοιλάδες που ζούσαν νομαδικά, το κίτρινο στην έρημο και το κόκκινο σύμβολο αντιπροσωπεύει τον ελεύθερο άνθρωπο.

 

Σημαία αυτόχθονες πληθυσμοί
Πηγή: upload.wikimedia.org

 

 ΑΒΟΡΙΓΙΝΕΣ

Οι Αβορίγινες αποτελούν ιθαγενή πληθυσμό της Αυστραλίας και έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη. Χρονολογείται πως οι Αβορίγινες αποίκισαν στην Ωκεανία πριν από περίπου 50.000 χρόνια προερχόμενοι από την Αφρική και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο. Το 1788 όταν έφτασαν στην Αυστραλία οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι εκτιμάται πως ο πληθυσμός τους ήταν περίπου στις 300.000 και οι διάλεκτοι που μιλούσαν ήταν περίπου 300. Με την άφιξη τους στην Αυστραλία οι Ευρωπαίοι άποικοι ξεκίνησαν βιαιοπραγίες κατά των αυτοχθόνων Αβοριγίνων οι οποίες συνεχίστηκαν έως και τα μέσα του 20 αιώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά των Αβοριγίνων απομακρύνονται από τους γονείς τους με πρόσχημα τη σωστή διαπαιδαγώγηση τους και την προστασία τους. Τα συγκεκριμένα παιδιά έμειναν στην ιστορία ως «η κλεμμένη γενιά», η κυβέρνηση χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2008 ζήτησε δημόσια συγγνώμη για αυτή τη συγκεκριμένη λάθος πολιτική που εφάρμοσε στο παρελθόν σε βάρος τους.

 

αυτόχθονες πληθυσμοί
Πηγή: www.alfavita.gr

 

Σήμερα οι Αβοριγίνες αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας και οι διάλεκτοι που έχουν επιβιώσει υπολογίζεται πως είναι γύρω στις 70 ενώ κάποιες από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση καθώς ομιλούνται από ελάχιστους. Μερικοί διάσημοι Αβορίγινοι είναι ο πυγμάχος Lionel Rose και η αθλήτρια στίβου Cathy Freeman.

Η σημαία των Αβορίγινων, σχεδιάστηκε το 1971 από τον Harold Thomas. Το μαύρο χρώμα συμβολίζει το λαό των Αβορίγινων, το κόκκινο χρώμα τη Γη και ο κίτρινος κύκλος τον ήλιο που αποτελεί πηγή ζωής.

 

Σημαία αυτόχθονες πληθυσμοί
Πηγή: cdn.shopify.com

ΠΗΓΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ :

Who Are the Berbers people? ανακτήθηκε από :www.worldatlas.com

Aboriginal people ανακτήθηκε από: www.survivalinternational.org


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Αλεξανδρόπουλος

Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Γεωπληροφορικής των Τοπογράφων μηχανικών. Πτυχιούχος του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον την υποβάθμιση του καθώς και θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό. email : xris_alex@hotmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;