Η τοξική αρρενωπότητα είναι μία ”ασθένεια” της εποχής μας

τοξική αρρενωπότητα
Πηγή: Vice.com

Η στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας στην Ρόδο και το κίνημα #MeToo έφεραν στο προσκήνιο την τοξική αρρενωπότητα. Το φαινόμενο που είναι, επίσης γνωστό και ως ηγεμονικός ανδρισμός, αναφέρεται στην τάση των ανδρών για κυριαρχία και στην διαρκή υποτίμηση των γυναικών.

Η έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα φαινόμενα μισογυνισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών επιβεβαιώνει την παραπάνω κατάσταση. Πως αλλιώς να ερμηνευτεί η έξαρση της βίας κατά των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο; Το περασμένο καλοκαίρι, η Ισπανία συγκλονίστηκε από μία σειρά ομαδικών βιασμών σε μουσικό φεστιβάλ στην Ανδαλουσία. Απαρατήρητα δεν περνούν, επίσης, τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ κατά των γυναικών.

Η τοξική αρρενωπότητα είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στην διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα social media προκαλούν κατάθλιψη στους άνδρες

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Men and Masculinity συνδέει την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την τοξική αρρενωπότητα και την κατάθλιψη.

Η έρευνα απέδειξε ότι οι αρνητικές αντιδράσεις (negative reactions) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης στους άνδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συσχετίζει την κατάθλιψη με την τοξική αρρενωπότητα και τα social media. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Παρόμοιες έρευνες συσχετίζουν την τοξική αρρενωπότητα με τον ναρκισσισμό και τον μισογυνισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, το Instagram κατηγορήθηκε ότι προωθεί σκόπιμα προκλητικές εικόνες γυναικών που ενισχύουν τον ηγεμονισμό των ανδρών.

Πως, όμως, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τοξική αρρενωπότητα;

Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια της Gillette, η οποία δημοσίευσε ένα ιδιαίτερο διαφημιστικό σποτ. Στο βίντεο, η εταιρεία αντιπαραβάλλει δύο διαφορετικούς τρόπους συμπεριφοράς των ανδρών καυτηριάζοντας έντονα την τοξική αρρενωπότητα. 

Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την εταιρεία ότι διασπείρει την μισανδρία. Στην πραγματικότητα, όμως, η εταιρεία εξέθεσε τις συμπεριφορές που γεννούν την ηγεμονική αρρενωπότητα.

Πρόσφατα, ο Αμερικανός ηθοποιός Terry Crews έκανε έκκληση να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα τοξικής αρρενωπότητας στον κόσμο. Ο ηθοποιός είναι παγκοσμίως γνωστός για τον ακτιβισμό του κατά της τοξικής αρρενωπότητας. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος. Ιστορικος. Storyteller. Βορειοελλαδιτης μέχρι το κόκκαλο, όχι όμως ΠΑΟΚτσης. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;