«Shisha»: Το ελληνικό χειροποίητο ναρκωτικό που σε «λιώνει»

SHARE

Shisha
Πηγή εικόνας: 4usky.com

Η λέξη «Shisha» προέρχεται από την περσική λέξη «shishe» που σημαίνει γυαλί και είναι ο κοινός όρος για τον ναργιλέ στις αραβικές χώρες.  Το ελληνιστί «Shisha» είναι ένα ναρκωτικό που άρχισε να παράγεται στην Αθήνα στον 3ο-4ο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Η μεγάλη απήχηση αυτού του σκληρού ναρκωτικού οφείλεται ότι  είναι πολύ φθηνό και μπορεί να το φτιάξει μόνος του ο καθένας. Πωλείται στην τιμή των 2-3 ευρώ για κάθε δόση. Έτσι η τιμή του το έκανε γνωστό ως η κόκα των φτωχών.

Το «shisha» είναι η βάση κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης, δηλαδή, γίνεται με παράλλαξη της μοριακής δομής της αμφεταμίνης και βρίσκεται σε κρυσταλλική μορφή. Αυτό προέρχεται από μία σύντομη, εύκολη και φτηνή διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμα και σε μία κουζίνα ενός σπιτιού(!). Η κατανάλωση του γίνεται με  τρεις τρόπους: με τσιγάρο, με εισπνοή ή με ένεση, ο οποίος είναι και ο χειρότερος τρόπος, γιατί στέλνει την ουσία κατευθείαν στο αίμα.

«Με λίγες γνώσεις χημείας και μία προφύλαξη μπορεί να το φτιάξει ο καθένας», εξηγεί ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος από το ΚΕΘΕΑ, ενώ συμπληρώνει «υγρά μπαταρίας, σαμπουάν ακόμη και λάδια μηχανής είναι μέρος των συστατικών. Ο φώσφορος – ένα από τα συστατικά του shisha. Τα άλατα των υγρών της μπαταρίας περιέχουν φώσφορο και γι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθούν».

Ο κ. Παπαναστασάτος τονίζει πως για να κάνει κάποιος χρήση αυτού του ναρκωτικού σημαίνει πως είναι ήδη χρήστης: «Η ουσία είναι γνωστή εδώ και χρόνια αλλά δεν φαινόταν να είναι δημοφιλής στον χώρο των εξαρτημένων. Στη μικρή ομάδα των εξαρτημένων -που είναι και άστεγοι στην Αθήνα- περίπου από το 2010 έχουμε δει την εξάπλωση του. Δεν είναι η ουσία εισαγωγής στην κουλτούρα των ναρκωτικών. Είναι μία ουσία η οποία έρχεται να συμπληρώσει το ρεπερτόριο των ουσιών όταν κάποιος είναι εξαρτημένος. Δεν ξεκινάει κάποιος με το shisha. Πρέπει να είσαι μέλος μίας κουλτούρας όπου η ουσίες είναι μέρος της καθημερινότητας σου για να μην πονάς. Προφανώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούσαν για να μην πονάνε και γι αυτό στρέφονται σ αυτή».

Advertisement

Το shisha είναι μία ουσία διεγερτική και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών. Το shisha συνδέεται, επίσης, με σεξουαλική υπερδιέγερση και επιτίθεται στην αντίληψη του χρήστη γρήγορα κάνοντας αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη. Λόγω αυτής της ιδιότητας, χρησιμοποιείται από ιερόδουλες. Πολλές απ΄αυτές κάνουν κατανάλωση όχι από εξάρτηση, αλλά για επαγγελματικό λόγο. Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νταβατζήδων τους, αναγκάζονται να το χρησιμοποιήσουν. Κάτι τέτοιο έχει και ένα ακόμα αποτέλεσμα. Επειδή στις παρενέργειες είναι και η απώλεια κρίσης, αποδέχονται εύκολα να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Έτσι μεταφέρονται ασθένειες και υπάρχουν περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!

Τα αποτελέσματα, όμως, από τη χρήση αυτού του ναρκωτικού είναι εμφανή μετά από μόλις  2 βδομάδες(!). «Δημιουργεί τέτοια βλάβη που μπορεί κάποιος να μην πεθάνει από την τοξικότητα του ναρκωτικού αλλά από όσα προβλήματα έχει δημιουργήσει στον οργανισμό τους. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό η 20ετής χρήση ηρωίνης, το shisha τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα. Στην αρχή το πρόσωπο και το σώμα του χρήστη γεμίζει πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, τα όργανα καταστρέφονται από τα χημικά, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ «καίγεται» το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι»  εξηγεί  ο κ. Παπαναστασάτος.


Πηγές:

Shisha ή σίσα: Το ναρκωτικό που «παρουσίασε» η Αθήνα στο εξωτερικό. Ανακτήθηκε από stage.eleftherostypos.gr (2018) (Τελευταία πρόσβαση 18/5/2019)

“Shisha” το χειροποίητο ναρκωτικό που σε “λιώνει”(2013). Ανακτήθηκε από koutipandoras.gr (Τελευταία πρόσβαση 18/5/2019)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG