Οι Σέρρες στις υποψηφιότητες για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης

SHARE

Σέρρες
Κοιλάδα Σερρών

Για τα βραβεία Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης και για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019 θα διαγωνιστούν οι Σέρρες. Η μακεδονίτικη πόλη βρίσκεται ανάμεσα στις 28 πόλεις από 21 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, που θα αξιολογηθούν με στόχο τη συγκεκριμένη διάκριση.

Πρώτη φορά στην ιστορία των εν λόγω διοργανώσεων ο αριθμός των πόλεων θα είναι τόσο υψηλός, όπως ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Μαζί με τις Σέρρες άλλες 14 πόλεις με πληθυσμό από 20.000-100.000 θα βρίσκονται ανάμεσα στις υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019. Αυτές είναι χαρακτηριστικά οι: Αβινιόν (Γαλλία), Νάτζκερος (Ουγγαρία), Τζένσου (Φινλανδία), Χορστ αν ντε Μάας (Ολλανδία), Γκάμπροβο (Βουλγαρία), Μέχελεν (Βέλγιο), Πάρνου (Εσθονία), Στρόβολος (Κύπρος), Κουρνεγιά δε Λιουμπρεγάτ (Ισπανία), Ταουραγκέ (Λιθουανία), Ντέλιτς (Γερμανία), Βλαμίρ (Λετονία), Σανταρέμ (Πορτογαλία), Ρόμαν (Ρουμανία).

Την ίδια ώρα, άλλες 13 πιο μεγάλες πόλεις θα αναμετρηθούν για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020. Αυτές είναι αντίστοιχα οι: Αμπερντίν (Ηνωμένο Βασίλειο), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Προύσα (Τουρκία), Γάνδη (Βέλγιο), Γκιμαράες (Πορτογαλία), Λάχτι (Φινλανδία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Οστράβα (Τσεχία), Πράτο (Ιταλία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Σεβίλλη (Ισπανία), Ταλίν (Εσθονία), Βρότσλαβ (Πολωνία).

Σέρρες
Δάσος Λαϊλιά

Εξάλλου, συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από την έναρξη της εν λόγω πρωτοβουλίας. Με αφορμή αυτή την επέτειο, για πρώτη φορά θα προβλεφθεί ένα χρηματικό ποσό ως κίνητρο για τις νικήτριες πόλεις. Ο νικητής της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 θα καρπωθεί το χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ, ενώ έκαστος επικρατών για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019 θα λάβει 75.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος της κάθε περιοχής.

Να τονίσουμε, πως επιφορτισμένη για την αξιολόγηση των πόλεων είναι μια ομάδα δώδεκα ανεξάρτητων και παγκοσμίως αναγνωρισμένων ειδικών. Τον Απρίλιο του 2018 θα ανακοινωθούν οι επιλαχούσες πόλεις, οι οποίες θα καταθέσουν την πρότασή τους ενώπιον μιας διεθνούς κριτικής επιτροπής. Εν συνεχεία, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, θα ανακηρυχθούν οι νικήτριες πόλεις. Μία πόλη θα λάβει το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ δύο μικρότερες το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο 2019.

Advertisement

Να ευχηθούμε το καλύτερο για το δικό μας εκπρόσωπο, τις Σέρρες!

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG