Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία: Κατέστρεψε φακέλους περί σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης

Συγγνώμη από τον Πάπα σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης | Πηγή: reuters.com

Τις τελευταίες ημέρες, το γύρο του διαδικτύου, κάνει μια συγκλονιστική αποκάλυψη. Επιβεβαιώνεται από το Γερμανό Καρδινάλιο Ράινχαρντ Μαρξ, στενό σύμβουλο του Πάπα Φραγκίσκου, ότι, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατέστρεψε φακέλους που σχετίζονταν με τους δράστες των σεξουαλικών κακοποιήσεων. Η δήλωση αυτή έγινε σε ομιλία του στη σύνοδο των επικεφαλής εθνικών Ρωμαιοκαθολικών Εκκλησιών. Αντικείμενο της συνόδου η αλματώδης ανάπτυξη των σκανδάλων της σεξουαλικής κακοποίησης και η λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

 

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πηγή: lifo.gr

 

Πρώτα από όλα η κακοποίηση αποτελεί ένα αρκετά ευαίσθητο ζήτημα στην κοινωνία μας, καθώς μεγάλο ποσοστό από αυτό που μπορούμε να φανταστούμε πέφτουν θύματα και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό είναι θύτες. Εάν βέβαια εστιάσουμε στη σεξουαλική κακοποίηση, ελάχιστοι από τα θύματα μπορούν να ανοιχτούν και να μιλήσουν σε κάποιον, καθώς πολλοί νιώθουν ντροπή, φόβο ακόμη και ενοχή. Στη σύνοδο μάλιστα ο Καρδινάλιος δήλωσε ότι «στη θέση των ενόχων βρίσκονται τα θύματα που επιπλήχθηκαν και τους επιβλήθηκε η σιωπή».

Όταν, λοιπόν, κάποιος φοβάται να μιλήσει, καταπνίγοντας ό,τι νιώθει, τότε, το πρόβλημα, δυστυχώς, συνεχίζει να διογκώνεται και να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Φυσικά, με αφορμή τη σεξουαλική κακοποίηση που ασκείται από τους ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κλονίζεται η πιστή των ανθρώπων απέναντι στη θρησκεία. Αυτό είναι λογικό, αν συλλογιστούμε, ότι οι ιερείς λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ Θεού και ανθρώπου, και κάτι τέτοιο ωθεί τους πιστούς σταδιακά, να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την Εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά παιδιά εξαιτίας αυτών των απάνθρωπων περιστατικών που βίωσαν οδηγήθηκαν μέχρι και στην αυτοκτονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Οι ιερείς- θύτες διαπράττουν αυτά τα τρομερά εγκλήματα εκμεταλλευόμενοι την «ιερή» θέση τους, πιστεύοντας, μάλιστα, ότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Ο πρόεδρος της γερμανικής επισκοπικής συνέλευσης, ενώπιον 190 συμμετεχόντων στη σύνοδο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι

«Η διοίκηση δεν συνέβαλε στην εκπλήρωση της αποστολής της Εκκλησίας αλλά, αντίθετα, την κατέπνιξε, τη δυσφήμισε και την κατέστησε αδύνατη. Φάκελοι που θα μπορούσαν να είχαν τεκμηριώσει αυτές τις τρομερές πράξεις και να δηλώσουν τα ονόματα των υπευθύνων καταστράφηκαν ή δεν σχηματίστηκαν καν». 

Επιπροσθέτως, ο Καρδινάλιος Μαρξ τόνισε, πως, «Δικονομίες και διαδικασίες που εγκαθιδρύθηκαν για τη δίωξη των αδικημάτων εκ προθέσεως δεν τηρήθηκαν, μάλλον διαγράφηκαν και αγνοήθηκαν. Τα δικαιώματα των θυμάτων, στην πραγματικότητα, ποδοπατήθηκαν και αφέθηκαν στα προσωπικά καπρίτσια κάποιων ατόμων». Αυτό συμβαίνει, καθώς, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ανέκαθεν, είχε την επίγνωση για τις αποτρόπαιες πράξεις των ιερέων της, απλώς, μέσω συμβιβασμών, προσπαθούσε να εξασφαλίσει την εχεμύθεια ώστε να μη βγουν τα θέματα αυτά στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, ο Καρδινάλιος εκτίμησε, επίσης, πως «η αρχιερατική εχεμύθεια» που προβαλλόταν, συχνά, από την Εκκλησία δεν δικαιολογείτο απέναντι στις περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων που διέπραξαν μέλη της. Τέλος, ο Γερμανός Καρδινάλιος πρότεινε μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κάτι που αποτελεί σημαντική διεκδίκηση των θυμάτων σεξουαλικών κακοποιήσεων, καθώς και δημοσιοποίηση των υποθέσεων όσον το δυνατόν ταχύτερα.

Υστερόγραφο

Βάσει όλων των παραπάνω που ειπώθηκαν και με αφορμή τα Oscars σου προτείνω ανεπιφύλακτα να δεις την ταινία «Spotlight: Όλα στο Φως»( με πολυάριθμα βραβεία κριτικών και σωματείων 119/131 νίκες, θεωρήθηκε μια εκ των σημαντικότερων ταινιών για το 2015 και, φυσικά, είχε κερδίσει και το Oscar Καλύτερης Ταινίας αλλά και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα. Η ιστορία, που αφηγείται ο σκηνοθέτης, αφορά την συντακτική ομάδα της εφημερίδας The Boston Globe, «Spotlight», η οποία, το 2002 , ξεσκέπασε ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για αληθινά γεγονότα και η πλοκή σίγουρα θα σε καθηλώσει.

 


Πηγές:

Αποκαλύψεις: Η Καθολική Εκκλησία κατέστρεψε έγγραφα «φωτιά» για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/world/227571/apokalypseis-i-katholiki-ekklisia-katestrepse-eggrafa-fotia-gia-ypotheseis-seksoyalikis-kakopoiisis (Τελευταία πρόσβαση 23/02/19)

Σκανδαλώδης αποκάλυψη: Η Καθολική Εκκλησία κατέστρεψε φακέλους δραστών σεξουαλικής κακοποίησης. Ανακτήθηκε από https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/166794/skandalodis-apokalypsi-h-katholiki-ekklisia-katestrepse-fakeloys-draston-sexoyalikis-kakopoiisis (Τελευταία πρόσβαση 23/02/19)

Αποκάλυψη – “φωτιά” από καρδινάλιο για τα σεξουαλικά σκάνδαλα στις τάξεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ανακτήθηκε από http://www.enikos.gr/international/628469/apokalypsi-fotia-apo-kardinalio-gia-ta-sexoualika-skandala-stis-t (Τελευταία πρόσβαση 23/02/19)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;