Perspective Project: Νέα οπτική στις ψυχικές ασθένειες

Perspective Project
Πηγή εικόνας: facebook.com

 

Εάν είσαι άτομο που βιώνει μια ψυχική ασθένεια, γνωρίζεις καλά πως το να νιώσεις άνετα να μιλήσεις γι’ αυτήν σε βοηθάει να αποχωριστείς ένα μεγάλο μερίδιο του βάρους που δημιουργεί. Στην πραγματικότητα, όμως, ο στιγματισμός που αφορά σε θέματα ψυχικής υγείας δυσχεραίνει την ανοικτή συζήτηση γύρω από αυτά. Επομένως, δεν υπάρχει στις περισσότερες περιπτώσεις το έδαφος για ελεύθερη έκφραση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Perspective Project έρχεται να δώσει μια εναλλακτική προσέγγιση και να δημιουργήσει μια νέα διέξοδο.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Εμπνευστής και δημιουργός του Perspective Project ο Mark Anscombe, ο οποίος, όπως αναφέρει, αντιλαμβάνεται προσωπικά, από βιώματα, την ισχύ της έκφρασης των συναισθημάτων.

«Από τη στιγμή που έφυγα από το σχολείο, έγινε όλο και πιο προφανές ότι η ψυχική υγεία ήταν ένα καταστροφικό ζήτημα. Δύο από τους συμμαθητές μου στην έκτη τάξη πέθαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα από ζητήματα ψυχικής υγείας ενώ προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος γινόταν όλο και πιο διαδεδομένα μεταξύ φίλων και οικογενειών.»

Αργότερα μέσω της προσωπικής του εμπειρίας με την κατάθλιψη, που δεν τον καθόρισε, βρήκε το κίνητρο να αγωνιστεί ενάντια στο στίγμα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες.  Συνειδητοποιώντας την αξία που βρίσκουν οι άνθρωποι στην έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, αλλά και την υποστήριξη που απαιτεί, εμπνεύστηκε το Perspective Project.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Perspective Project
“Μην πνίγεσαι”, από James Garden, Πηγή εικόνας: facebook.com

Πως λειτουργεί;

Το Perspective Project είναι μια ψηφιακή, μη κερδοσκοπική πλατφόρμα, όπου όλοι ενθαρρύνονται να μοιραστούν την προοπτική τους με κάθε μορφή τέχνης. Από ζωγραφική, ποίηση μέχρι φωτογραφία και κείμενα ή γενικώς οτιδήποτε άλλο μπορεί να υποβληθεί στο διαδίκτυο. Είναι πάντοτε ανοικτό για υποβολές τόσο συνοδευόμενες με το όνομα του καλλιτέχνη όσο και ανώνυμες. Επιπλέον, τα έργα μπορούν να διαθέτουν έναν τίτλο και μια περιγραφή, εφόσον αυτό είναι επιθυμητό από το δημιουργό. Σε καμία περίπτωση, τα έργα δεν κρίνονται ή βαθμολογούνται από κάποια επιτροπή. Δεν πρόκειται για καλλιτεχνικό διαγωνισμό, αλλά για ένα ελεύθερο, θεραπευτικό καταφύγιο έκφρασης και δημιουργικότητας. Άλλωστε, πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν την τέχνη για να εξωτερικεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να φτάσουν στην ανακούφιση.

«Η δημιουργία και η κοινή χρήση της τέχνης τους είναι μια καθαρτική εμπειρία για πολλούς από τους καλλιτέχνες μας και ελπίζουμε ότι το πρόγραμμά μας παρέχει μια θεραπευτική και υποστηρικτική διέξοδο για αυτούς», τονίζει ο Mark Anscombe.

Perspective Project of Greece

Το Project ξεκίνησε στην Αγγλία, με την θέληση να διαδοθεί παγκοσμίως και έχει επεκταθεί σε χώρες, όπως η Αργεντινή και η Ιταλία. Ιδρυτής και υπεύθυνος της δράσης του στον ελλαδικό χώρο, όπου σταδιακά αρχίζει να υπάρχει κινητικότητα καλλιτεχνών, είναι ο Γιώργος Μπούρας. Είναι διαθέσιμο τόσο στο Ιnstagram όσο και στο Facebook, όπου ζητάει την στήριξη μας. Εάν δημιουργείς καλλιτεχνικό περιεχόμενο και θέλεις να μοιραστείς την δικιά σου οπτική γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, τότε μην χάνεις χρόνο. Μπορείς να υποβάλλεις το έργο σου άμεσα. Να του δώσεις τίτλο ή να το αφήσεις να επικοινωνήσει μόνο του όσα έχεις να πεις. Διαφορετικά, εάν βρίσκεις το εγχείρημα ενδιαφέρον, μπορείς πάντοτε να συμβάλλεις με την υποστήριξή σου στα social media, καθώς και με την κοινοποίηση έργων που σου αρέσουν ή ίσως ταυτίστηκες με αυτά.

Υπάρχουν τόσοι μύθοι γύρω από την ψυχικές νόσους, ας προσπαθήσουμε όλοι να φανεί η αλήθεια. 

 

Perspective Project
“Αυτό θα είναι ο θάνατός σου”, από Toni Mo, Πηγή εικόνας: facebook.com

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Ellen Scott, ( Saturday 27 Jan 2018), The Perspective Project gives people struggling with their mental health a place to express themselves through art. Aνακτήθηκε από https://metro.co.uk/ (22/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θάνος Μανώλης

Είμαι ο Θάνος! Ένας ονειροπόλος φοιτητής Χημείας που αν διασπάσεις στα συστατικά του θα λάβεις μια μόνιμη αίσθηση ανικανοποίητου, ανησυχίες για τον κόσμο, συνοδευόμενες από μια αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμα να τον αλλάξει και φυσικά, όνειρα. Λατρεύω να ασχολούμαι με την φωτογραφία, να βλέπω μπόλικες ταινίες, να ταξιδεύω και για να ξεφεύγω από τα αρνητικά επιλέγω να..τρέχω. Μότο μου το κοινότυπο αλλά όχι αυτονόητο...just be yourself!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;