Προς καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας

SHARE

Καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας
Πηγή εικόνας: rethemnosnews.gr

 

Το σχολείο διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ο ρόλος του είναι διττός. Αφενός, η μετάδοση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών, αφετέρου η καλλιέργεια ηθικών αξιών, με σκοπό τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και αξιόλογων προσωπικοτήτων.

Καθώς η εκπαίδευση κατέχει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια αξιών, θα ήταν αρκετά ωφέλιμο τα παιδιά να προσανατολίζονται σε δράσεις που θα καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό στα άλλα είδη ζωής και θα αναγνωρίζουν τις ανθρώπινες υποχρεώσεις προς αυτά. Η κουλτούρα της φιλοζωίας ξεκινά και οφείλει να ξεκινά από μικρή ηλικία.

Δυστυχώς, υπάρχει τεράστιο κενό στην ελληνική παιδεία, όσον αφορά την καλλιέργεια της φιλοζωικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας στα παιδιά στα σχολεία αλλά και κατ’ επέκταση στους γονείς στο σπίτι. Ίσως γι αυτό να παρατηρούνται τόσα πολλά και σοβαρά περιστατικά κακοποίησης (είτε ενεργητικής, είτε παθητικής) των ζώων στη χώρα μας. Είναι αναγκαίο επιτέλους να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας ως προς την καλλιέργεια αξιών που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα, τα οποία πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται στις πόλεις σαν παιχνίδια και στην επαρχία σαν εργαλεία. Έπειτα, από τα σοβαρά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη καλλιέργειας φιλοζωικών αξιών στα παιδιά και την κοινωνία συνολικά.

 

Πηγή εικόνας: pexels.com

 

Ο σεβασμός στη φύση και σε όλα τα έμψυχα όντα, είναι κάτι που μεταφέρεται τόσο από τους γονείς, όσο και από τους δασκάλους. Το σχολείο  μπορεί αναμφισβήτητα να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στο κτίσιμο μιας ζωόφιλης συνείδησης και κουλτούρας σε όλους τους μελλοντικούς πολίτες.

Advertisement

Εκτός από το μάθημα της φιλοζωίας που επιβάλλεται να εισαχθεί στα σχολεία και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, καλό θα ήταν οι εκπαιδευτικοί να μεριμνήσουν, οργανώνοντας φιλοζωικά προγράμματα και δράσεις  σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιατρικούς συλλόγους, φιλοζωικά σωματεία και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  για την ενημέρωση των μαθητών τους αλλά και των γονιών. Είναι αναγκαίο να αλλάξει η συνείδηση των πολιτών, να γίνει η φιλοζωία μάθημα στα σχολεία, να γίνει βίωμα ότι τα ζώα έχουν και αυτά δικαιώματα και πρέπει να υπάρχει σεβασμός, μόνο τότε θα αλλάξει η κατάσταση.

Η φιλοζωία αντιπροσωπεύει την ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρας. Τα ζώα δεν είναι σκουπίδια είναι ψυχές με συναισθήματα. Ευτυχώς, το ενθαρρυντικό είναι πως οι νεότερες γενιές δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα που αφορούν τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα κατοικίδια, ενώ ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις αποσκοπούν στην καλύτερη φροντίδα τους.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεια σας!! Είμαι φιλόλογος, απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αγαπώ την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τον εθελοντισμό και τα ταξίδια. Μου αρέσει η αρθρογραφία,γιατί είναι ένας όμορφος τρόπος για να συλλογιζόμαστε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Η φράση που με εκφράζει περισσότερο είναι του Σόλωνα: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» .

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG