Ισλανδία: παράνομη η μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών

Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ του γυναικείου και ανδρικού φύλου αποτελεί εδώ και πολλές δεκατίες ένα γεγονός, το οποίο σίγουρα προκαλεί αρκετές αντιδράσεις από τον γυναικείο πληθυσμό και όχι μόνο.

μισθολογική ανισότητα

Η Ισλανδία ωστόσο, κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα που κατέστησε παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ του άντρα και της γυναίκας.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος του είδους του και είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας, Bjarni Benediktsson ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά.

Έτσι, με βάση τη νέα νομοθεσία, εταιρίες και δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από 25 υπαλλήλους είναι υποχρεωμένες να υποβάλλονται σε ελέγχους πιστοποίησης προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εταιρίες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει να πάρουν την πιστοποίηση μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις θ’ ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, αναλογικά με τον αριθμό των υπαλλήλων τους. Όσες εταιρίες και επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στα 500 δολάρια ανά ημέρα.

Ακτιβιστές και υπέρμαχοι της ισότητας των φύλων χαιρέτησαν την απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης.   Για να είμαστε ακριβείς, ο νόμος αυτός δεν υποχρεώνει τις εταιρίες να πληρώνουν με τον ίδιο μισθό όλους όσους κάνουν τις ίδιες δουλειές. Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να επιβραβεύουν τους υπαλλήλους τους βάση της εμπειρίας τους, της απόδοσής τους και άλλων παραγόντων. Εντούτοις, οι εταιρίες πρέπει να μπορούν ν’ αποδεικνύουν ότι οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των υπαλλήλων τους δεν έχουν να κάνουν με το φύλο.

Η Ισλανδία θεωρείται πρωτοπόρος στην μάχη για την ισότητα των φύλων την τελευταία δεκαετία. Τα τελευταία εννέα χρόνια κατακτά συνεχώς την πρώτη θέση στην ετήσια έκθεση του World Economic Forum που ερευνά την ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών σε τομείς όπως η υγεία, τα οικονομικά, η πολιτική και η εκπαίδευση (World Economic Forum’s Global Gender Gap Report).

Παρά τα πρωτεία της Ισλανδίας, όμως, οι γυναίκες της εξακολουθούν να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 14-18% λιγότερα από τους άντρες (με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2014 το συνολικό εισόδημα των γυναικών αντιστοιχούσε στο 78,5% αυτού των αντρών). Η ισλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξαλείψει οριστικά το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2022.

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, θα μπορούσε να αποτελεί κάτι το αυτονόητο, μα δυστυχώς ακόμα και εν έτει 2018, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι οποιεσδήποτε ενέργειες λοιπόν, που συμβάλλουν στην ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, όπως είναι και ο νόμος για τη μισθολογική ανισότητα, καλό θα ήταν να ήταν καλοδεχούμενες από κάθε κυβέρνηση και από κάθε πολίτη, που σέβεται τη διαφορετικότητα των δύο φύλων και επιθυμεί την ίδια ισχύ και των δύο.

Πληροφορίες από Lifo


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μακρή

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;