«Εσύ τι φόραγες;»: O βιασμός δεν εξαρτάται από τα ρούχα

Πηγή εικόνας: LiFO.gr

«Εσύ τι φόραγες;», η πιο κοινή ερώτηση στα θύματα βιασμού μαζί με τις «Είχες καταναλώσει αλκοόλ;» και «Το σεξουαλικό σου παρελθόν;», σύμφωνα με αμερικάνικες αναφορές. Ακόμα και σήμερα, τα στεγανά γύρω από τα θύματα βιασμού και η έλλειψη κουλτούρας στις σεξουαλικές επιθέσεις, δεν περιορίζονται μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά βρίσκουν έδαφος και στη σύγχρονη Δύση. Με αφορμή τέτοιου είδους ιδέες και αντιλήψεις, διοργανώνεται, το 2013, από το University of Arkansan, μια έκθεση από ρούχα που φορούσαν  θύματα σεξουαλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια αυτής. Οι δημιουργοί Jen Brockman και Dr Mary Wyandt – Hiebert, εμπνευσμένοι από το ποίημα της Dr Mary Simmerling ‘What I was wearing’, δημιουργούν την έκθεση ‘What were you wearing’.

 

 

«Εσύ τι φόραγες;»
Πηγή εικόνας: huffpost.com

 

Οι φοιτητές συνέλεξαν τις ιστορίες των θυμάτων και βάσει αυτών αναδημιούργησαν τα ρούχα που φορούσαν, με μια σύντομη ιστορία δίπλα από τα ρούχα- εκθέματα. Οι ιστορίες προέρχονται από άλλους φοιτητές- θύματα, με διάφορους τρόπους: είτε από προσωπικές συνεντεύξεις, είτε από  ανώνυμα φόρουμ, είτε βρισκόμενοι ως επισκέπτες σε προηγούμενες εκθέσεις  γράφοντας για την ιστορία τους, είτε μέσω hastag. Επιπλέον, υπάρχει και μια εφαρμογή στην οποία ηθοποιοί διαβάζουν τις ιστορίες  αυτές – και με δυνατότητα επιλογής άλλης γλώσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

«Εσύ τι φόραγες;»
Πηγή εικόνας: huffpost.com

 

Η έκθεση «Εσύ τι φόραγες;», έλαβε χώρα και σε άλλα Πανεπιστήμια, όπως του Κάνσας και σήμερα βρίσκεται στο Oregon State University. Το μήνυμα κάθε φορά παραμένει ίδιο και αυτό που θέλει να επικοινωνήσει είναι, ότι υπαίτιος για τις σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις είναι ο ίδιος ο δράστης και μόνο. Η κατάληξη θα ήταν η ίδια είτε το θύμα δεν πήγαινε σε κάποιο μπαρ, αλλά στην εκκλησία, είτε αν δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, είτε αν φόραγε άλλα ρούχα. Η ερώτηση «Εσύ τι φόραγες;», σε αυτόν που την κάνει δεν κοστίζει τίποτα, αντιθέτως, το θύμα μπαίνει σε μια επώδυνη κατάσταση, μέσω της οποίας, εμμέσως, κατηγορείται ως θύμα-θύτης. Από αυτή την ερώτηση, εξάλλου, παίρνει δύναμη και ο μύθος ότι δεν φταίει μόνο ο βιαστής, αλλά και το θύμα καθώς ήταν προκλητικά ντυμένο.

 

«Εσύ τι φόραγες;»
Πηγή εικόνας: huffpost.com

 

Οι επισκέπτες δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την έκθεση «Εσύ τι φόραγες;» , ενώ πολλές φορές καταγράφονται αντιδράσεις όπως «Έχω και εγώ τα ίδια ρούχα» ή «Ένα τέτοιο σύνολο φορούσα την προηγούμενη εβδομάδα» δημιουργώντας συναισθήματα αμηχανίας. Από τη μία αντιλαμβάνονται πόσο εύκολα θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση –εντοπίζοντας κοινά σημεία με το θύμα- και από την άλλη εδραιώνοντας την άποψη ότι μια σεξουαλική επίθεση ή ένας βιασμός δεν έχει να κάνει με τη φύση του ρούχου. Όπως αναφέρει και η Dr Mary Simmerling, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να αποτρέψουμε έναν βιασμό αλλάζοντας ρούχα, αλλά κυρίως όπως επισημαίνει, «[…]Θυμάμαι τι φορούσε και αυτός εκείνη τη νύχτα, αλλά κανείς δεν με ρώτησε».

 

What I was Wearing

Mary Simmerling

was this:

from the top

a white t-shirt

cotton

short-sleeved

and round at the neck

this was tucked into

a jean skirt

(also cotton)

ending just above the knees

and belted at the top

underneath all this

was a white cotton bra

and white underpants

(though probably not a set)

on my feet

white tennis shoes

the kind one plays tennis in

and then finally

silver earrings, and lip gloss.

this is what i was wearing

that day

that night

that fourth of july

in 1987.

you may be wondering

why this matters

or even how i remember

every item

in such detail

you see

i have been asked this question

many times

it has been called to my mind

many times

this question

this answer

these details.

but my answer

much awaited

much anticipated

seems flat somehow

given the rest of the details

of that night

during which

at some point

i was raped.

and i wonder

what answer

what details

would give comfort

could give comfort

to you

my questioners

seeking comfort where

there is

alas

no comfort

to be found.

if only it were so simple

if only we could

end rape

by simply changing clothes.

i remember also

what he was wearing

that night

even though

it’s true

that no one

has ever asked.


Πηγές: 

Art Exhibit Powerfully Answers The Question ‘What Were You Wearing?’. ανάκτηση από: huffpost.com

‘What Were You Wearing?’ Exhibit Proves Victim Blaming Is Bullsh*t. ανάκτηση από:  scarymommy.com

“WHAT WERE YOU WEARING?” STUDENT-SURVIVOR ART INSTALLATION. ανάκτηση από: sapec.ku.edu


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;