Μήπως είμαι κι εγώ θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

ενδοοικογενειακή βία
Πηγή εικόνας: diotima.org.gr

 

Η ενδοοικογενειακή βία και οι εκφάνσεις της

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα ζήτημα που δεν κάνει διακρίσεις, αφορά όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και όλες τις ηλικίες.

Τα τελευταία χρόνια η βία στην οικογένεια αυξάνεται βαθμιαία τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μπορεί μεταξύ άλλων να λάβει τις μορφές σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής αλλά και οικονομικής βίας.

Εκτός από τη σωματική άσκηση βίας, οι θύτες χρησιμοποιούν και άλλους τρόπους όπως απειλές, οικονομική αποστέρηση, υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και προσβολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σεξουαλική βία αποτελεί μια μορφή βίας λιγότερο διαδεδομένη, αλλά περισσότερο υπαρκτή στις σχέσεις των ζευγαριών. Η σεξουαλική ικανοποίηση δια της βίας και του εξαναγκασμού κατατάσσεται σε μια από τις συχνότερες μορφές ενδοοικογενειακής βίας.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η οικονομική βία. Γυναίκες που έχουν επιλέξει να μην εργάζονται για τους δικούς τους λόγους είτε αμείβονται χαμηλά συχνά είναι θύματα οικονομικής αποστέρησης, καθώς την οικονομική διαχείριση έχουν αναλάβει οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι τους.

Η βία αυτού του είδους εκδηλώνεται κυρίως με υποτιμητικά και σεξιστικά σχόλια που φανερώνουν την ανδρική υπεροχή.

Οι προσβολές, οι απειλές, η ψυχολογική και συναισθηματική πίεση που συχνά συνοδεύονται και με σωματική επίθεση ανήκουν στις μορφές ενδοοικογενειακής βίας.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλές γυναίκες: Μήπως είμαι κι εγώ θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

Αν μια γυναίκα τροποποιεί τη συμπεριφορά της για να αποφύγει την βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της, αισθάνεται ότι απειλείται η δική της ζωή ή η ζωή των παιδιών της, κατηγορείται από το σύντροφό της ότι προκαλεί τη βίαιη συμπεριφορά του, πιέζεται να συνευρίσκεται ερωτικά μαζί του παρά τη θέλησή της και νιώθει να εξευτελίζεται και να ταπεινώνεται από τους χαρακτηρισμούς και τη συμπεριφορά του, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στα εξειδικευμένα κέντρα που ασχολούνται με την κακοποίηση κατά των γυναικών ή να τηλεφωνήσει στη γραμμή 15900.

Στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία

Η συχνότητα της βίας μπορεί να είναι περιστασιακή ή χρόνια.

Ενδοοικογενειακή βία  μπορούν να υποστούν γυναίκες αλλά και άνδρες. Ωστόσο, τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των αστυνομικών αρχών στην Ελλάδα την τετραετία 2014-2018 καταγράφηκαν περίπου 14.000 περιστατικά.

Η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε θυματοποίηση γυναικών.

Τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας ενδεχομένως να είναι υψηλότερα αν αναλογιστεί κανείς τα περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί.

Βασική αιτία για την γυναικεία κακοποίηση αποτελούν οι κοινωνικές κατασκευές και αντιλήψεις για τη θέση και το ρόλο του γυναικείου φύλου.

Οι απαρχαιωμένες κοινωνικές κατασκευές και αντιλήψεις για τη γυναικεία υπόσταση που διαιωνίζονται, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, ακόμη και στη σύγχρονη κοινωνία ευνοούν την κακοποίηση.  

Ο νόμος 3500/2006 για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, 12 χρόνια μετά την θέσπισή του διευρύνθηκε συμπεριλαμβάνοντας σημαντικές τροποποιήσεις.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4531/2018 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ανακτήθηκε από https://www.lawspot.gr/nomika-nea/dimosieythike-o-nomos-4531-2018-gia-tin-katapolemisi-tis-vias-kata-ton-gynaikon-kai-tis

Πως αναγνωρίζεις την βία; Ανακτήθηκε από http://womensos.gr/pos-anagnorizeis-ti-via/

Domestic Violence and Education: Examining the Impact of Domestic Violence on Young Children, Children, and Young People and the Potential Role of Schools. Ανακτήθηκε από https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6243007/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Μωραΐτη

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;