Η ανατομία του αντιεμβολιαστικού κινήματος

κινήματοςΤο 2016, τα αποτελέσματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος έγιναν εμφανή στην Ευρώπη. Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Ευρώπης έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 95%. Αυτή η πτώση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους ερευνητές σχετικά με το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών στην Ευρώπη.

Μόνο στην Γερμανία τα κρούσματα ιλαράς άγγιξαν τις εκτάσεις πανδημίας. Πρόκειται βέβαια, για μία κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα μίας δυτικής χώρας.

Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που ξέσπασε στην Βρετανία την δεκαετία του 1990. Σήμερα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν δεν συνεχιστούν κανονικά οι παιδικοί εμβολιασμοί, η Ευρώπη θα έλθει αντιμέτωπη με επιδημίες “ξεχασμένων” για πολλά χρόνια ασθενειών.

Η αυγή του κινήματος

Το κίνημα ξεκινά το 1998 στην Μ. Βρετανία, όταν ένας γαστρεντερολόγος ονόματι Γουεικφιλντ, δημοσιεύει μία αμφιλεγόμενη έρευνα. Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτής της έρευνας, το τριπλό παιδικό εμβόλιο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού σε παιδιά.

Όπως είναι φυσικό, τα ευρήματα προκαλούν πανικό σε γονείς και γιατρούς. Η δημοτικότητα του Γουεικφίλντ εκτοξεύεται σημαντικά! Πολύ γρήγορα, γίνεται μάλιστα καταξιωμένος γιατρός που ηγείται ενός κινήματος κατά των παιδικών εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το κίνημα επεκτείνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2004, πολλές οικογένειες αυτιστικών παιδιών υποβάλλουν μηνύσεις κατά της φαρμακευτικής εταιρείας που παράγει το τριπλό εμβόλιο. Νομικός αρωγός των οικογενειών είναι ένας δικηγόρος-στενός συνεργάτης του Γουεικφίλντ.

Το 2004, μετά από μακροσκελή εισαγγελική έρευνα, αποδεικνύεται ότι ο Γουεικφίλντ είναι το επίκεντρο ενός οικονομικού σκανδάλου που απομυζούσε εκατομμύρια από φαρμακευτικές εταιρείες εκμεταλλευόμενος τις μηνύσεις γονέων με αυτιστικά παιδιά. Βάση του σκανδάλου ήταν η έρευνα του Γουεικφίλντ που στο τέλος αποδείχθηκε αβάσιμη και ο ίδιος παύθηκε από τα καθήκοντά του και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Οι αντιεμβολιαστές και στην Ελλάδα

Αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ του VICE για την εξάπλωση του κινήματος στην Ελλάδα. Στην χώρας μας, σημαντικά ποσοστά μη εμβολιασμού καταγράφονται στους Ρομά. Ο μη εμβολιασμός παιδιών Ρομά έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών κρουσμάτων ασθενειών απειλητικών για την δημόσια υγεία.

Σήμερα, υπάρχουν γιατροί στην Ελλάδα που αποτρέπουν τους γονείς από τον πλήρη εμβολιασμό των παιδιών τους. Τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών είναι ισχυρά παρά τις επιστημονικές έρευνες που εμμένουν στον συνεπή εμβολιασμό των παιδιών.

Παρά τις όποιες απόψεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών και την ολοκλήρωση του ενδεδειγμένου εθνικού προγράμματος εμβολιασμών. 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Πολυάσχολος βορειοελλαδίτης και ερωτευμένος με την συγγραφή. Για να περνάω την ώρα μου, έφτιαξα το mygiannis.home.blog., όπου θα βρείτε τις απόψεις μου για τα νεοελληνικά και παγκόσμια τεκταινόμενα και όχι μόνο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;