Ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό

Ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό
Πηγή εικόνας: allbusiness.com

Διαχρονικά, η άνιση μεταχείριση των δύο φύλων από την κοινωνία αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Οι γυναίκες διέθεταν ανέκαθεν λιγότερες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο αθλητισμός, στον οποίο οι γυναίκες μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι παραγκωνισμένες. Η ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό συνεχίζει να υφίσταται ανεξαιρέτως την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα αθλήματα.

Ιστορικά

Διαχρονικά, από την αρχαιότητα η συμμετοχή των γυναικών στους ολυμπιακούς αγώνες απαγορευόταν. Οι γυναίκες διοργάνωναν δικούς τους αγώνες στην Ολυμπία. Ακόμη και κατά τον 19ο αι. που οργανώθηκαν οι  σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες υποστηρίχθηκε παρά πολλών αντιδράσεων των επιτροπών ότι οι γυναίκες αδυνατούσαν να αγωνιστούν ισότιμα με τους άνδρες. Μόλις στα τέλη του 19ου αι. η παρουσία των γυναικών στον αθλητισμό ενισχύθηκε.  Τότε, στους ολυμπιακούς αγώνες του 1900 αναδείχθηκε και η πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκης στο τένις, η Charlotte Cooper. Έπειτα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά άρχισε να αυξάνεται σταδιακά η συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό. Μέχρι το τέλος του 20ου αι. οι γυναίκες κατέκτησαν δυναμική θέση στον αθλητισμό με ποσοστά συμμετοχής που έφταναν το 40 τοις εκατό. 

                                                                                                       

Ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό
Πηγή εικόνας: Bohat ALA

Σήμερα

Στις μέρες μας, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την συμμετοχή και την παρουσία των γυναικών στον αθλητικό στίβο, επικρατούν ακόμη αρκετές ανισότητες εις βάρος των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, κυριαρχεί η ελλιπής εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις που αφορούν τον αθλητισμό. Η ισοτιμία στις διοικητικές θέσεις απουσιάζει και οι γυναίκες που βρίσκονται στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων είναι ελάχιστες. Επιπρόσθετα, μεγάλη ανισότητα δεσπόζει και στον τομέα της προπονητικής. Οι γυναίκες προπονητές είναι ελάχιστες και συνήθως μόνο σε αθλήματα όπως ο χορός, η ενόργανη γυμναστική και η προπόνηση μόνο γυναικών και παιδιών.

Διαβάστε επίσης  Incels: μια διαδικτυακή κοινότητα που μισεί τις γυναίκες
Advertisements
Ad 14

 

Ο ρόλος των Μέσων μαζικής ενημέρωσης

Επίσης, βασικός πυλώνας υποβάθμισης του γυναικείου αθλητισμού είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό συμβαίνει καθώς, τα τελευταία προπαγανδίζουν και αναπαράγουν πεπαλαιωμένα και παγιωμένα στερεότυπα κατά των γυναικών,  τα οποία επιτάσσουν την ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό.  Ειδικότερα, προωθούν την σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών αφού εστιάζουν στην ανάδειξη της θηλυκότητας και της εμφάνισής τους και απαξιώνουν τα αθλητικά τους επιτεύγματα. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης παραγκωνίζουν τα γυναικεία αθλήματα και προβάλλουν συνεχώς τους αγώνες ανδρών, ενισχύοντας έτσι την επικράτηση της αντρικής κυριαρχίας στο πεδίο του αθλητισμού. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών στην αθλητική δημοσιογραφία είναι μηδαμινό.

 

Ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό
Πηγή εικόνας: Sports Networker

 


Κρατούντα στερεότυπα

Ωστόσο, ο γενεσιουργός παράγοντας που εντείνει την ανισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό είναι τα κρατούντα στερεότυπα. Η πεποίθηση ότι ο αθλητισμός είναι προνόμιο του φερόμενου ”ισχυρού” φύλου λόγω της μυικής του ανωτερότητας. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι τα κορίτσια που ασχολούνται με τον αθλητισμό και θεωρούνται πιο αρρενωπά ενώ τα αγόρια που δεν ενδιαφέρονται για τα αθλήματα χαρακτηρίζονται θηλυπρεπή. Ακόμη, ο διαχωρισμός των αθλημάτων σε αθλήματα που ταιριάζουν στις γυναίκες και σε αυτά που είναι κατάλληλα για τους άνδρες. Όλες αυτές οι προκαταλήψεις αποτελούν την πραγματική αιτία παραγκωνισμού των γυναικών.

Συμπερασματικά, αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό και μπορεί να επιφέρει την αλλαγή είναι το γεγονός ότι ο αθλητισμός δεν γνωρίζει φύλο και στερεότυπα, αλλά αποτελεί ένα πεδίο ελευθερίας, ισότητας, έκφρασης δυνατοτήτων και ευγενούς άμιλλας.

Διαβάστε επίσης  Ισότητα: Είναι μια ουτοπία;

Πηγές

Ισότητα των φύλων στον αθλητισμό – Η Επιτροπή καλεί σε δράση. Ανάκτηση από epixeiro.gr

Η ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό περνά μέσα από τις θέσεις διοίκησης αλλά και τα αγωνίσματα. Ανάκτηση από left.gr

Η ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό. Ανάκτηση από mouzakinews.gr

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,