Κλεοπάτρα: η λησμονημένη αδελφή του Μ. Αλέξανδρου

SHARE

ΚλεοπάτραΜ. Αλέξανδρος-Φίλιππος-Ολυμπιάδα. Αδύνατον να αναφερθεί ένα όνομα από αυτά χωρίς να τρέξει η σκέψη μας και στα άλλα δύο. Κι όμως, από το «πορτραίτο» αυτής της οικογένειας λείπει ένα ακόμη πρόσωπο: η μικρότερη αδελφή του στρατηλάτη, Κλεοπάτρα.

Ο Φίλιππος Β΄ και η Ολυμπιάδα (ή Μυρτάλη, πριγκίπισσα των Μολοσσών της Ηπείρου) γνωρίστηκαν στα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης το 358 π.Χ. και ενώθηκαν από βαθύ πάθος. Σύντομα η νέα νύφη του Φιλίππου κατάλαβε ότι θα έπρεπε να πολεμήσει σκληρά για τη θέση της-και τη θέση των παιδιών της-στην Αυλή της Πέλλας. Είχε να αντιμετωπίσει τις γυναίκες του Φιλίππου (για πολιτικούς λόγους ο Μακεδόνας βασιλιάς παντρευόταν τις κόρες των αρχηγών των κατακτημένων περιοχών) και τα παιδιά τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, υπήρχαν και οι ερωμένες του και τα νόθα παιδιά τους. Αυλικοί, οι οποίοι ήταν προσκολλημένοι στη μια ή την άλλη γυναίκα του Φιλίππου για προσωπικό όφελος, την εχθρεύονταν.

Κλεοπάτρα

Η τετραπέρατη, ραδιούργα και αδίστακτη Ολυμπιάδα κατάφερε να υπερισχύσει στον άτυπο πόλεμο και χάρισε στο σύζυγό της 2 παιδιά: τον Αλέξανδρο Γ’  (356 π.Χ.) και λίγο αργότερα την Κλεοπάτρα. Η οικογενειακή ζωή της μικρής πριγκίπισσας στην Πέλλα δεν ήταν ειδυλλιακή. Ο πατέρας της έλειπε συνέχεια ενώ όταν βρισκόταν κοντά τους έδειχνε καθαρά πλέον το μίσος του για την φιλόδοξη σύζυγό του. Η Κλεοπάτρα μεγάλωνε στη σκιά του αδελφού της. Η Ολυμπιάδα αφιέρωσε τη ζωή της στην επικράτηση του Αλέξανδρου έναντι των άλλων πιθανών διαδόχων, αδιαφορώντας σχεδόν για την κόρη της. Το 337 π.Χ. ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ευρυδίκη Κλεοπάτρα, ανιψιά του στρατιωτικού Αττάλου. Μια προσβολή του Αττάλου προς τον Αλέξανδρο την ώρα του συμποσίου και η ανταπόδοσή της από μέρους του έφερε αντιμέτωπους πατέρα και γιο.

Advertisement

Η Ολυμπιάδα και ο Αλέξανδρος κατέφυγαν στην Ήπειρο, στον αδελφό της Ολυμπιάδας. Αργότερα, προς ένδειξη συμφιλίωσης, ο Φίλιππος παντρεύει την κόρη του Κλεοπάτρα με τον βασιλιά της Ηπείρου, Αλέξανδρο Α’. Η μέρα του γάμου της στις Αιγές το 336 π.Χ. έμελλε να περάσει στην ιστορία… Κατά την είσοδο του Φιλίππου στο θέατρο για την έναρξη των εκδηλώσεων, ο βασιλιάς  δολοφονήθηκε από το σωματοφύλακά του Παυσανία και η γιορτή μετατράπηκε σε θρήνο. Ο Αλέξανδρος και η Κλεοπάτρα γύρισαν εσπευσμένα στο βασίλειό τους. Η Κλεοπάτρα γέννησε 2 παιδιά: την Καδμεία και τον Νεοπτόλεμο Γ’. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 331 π.Χ. κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Ιταλία, η Κλεοπάτρα ορίζεται επίτροπος του ανήλικου Νεοπτόλεμου.

Την επόμενη χρονιά, η Ολυμπιάδα εγκαθίσταται κοντά στην κόρη της μιας και οι σχέσεις της με τον Αντίπατρο στη Μακεδονία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η Κλεοπάτρα όμως δεν άντεξε τη συμβίωση με την αυταρχική μητέρα της και ακολουθεί ακριβώς τον αντίθετο δρόμο: πηγαίνει στην Πέλλα με τα παιδιά της ως φιλοξενούμενοι του Αντίπατρου! Έτσι αφήνει το δρόμο ανοιχτό για τον ξάδελφό της Αιακίδη, ο οποίος γίνεται βασιλιάς της Ηπείρου.

Κλεοπάτρα

Το 322 π.Χ.  παντρεύεται τον Περδίκκα, στρατηγό του αδελφού της. Η ασφάλεια της για μια ακόμη φορά δεν κράτησε πολύ. Τον επόμενο χρόνο ο Περδίκκας δολοφονείται από τους στρατηγούς του Πίθωνα, Αντιγένη και Σέλευκο. Η χήρα Κλεοπάτρα αρνείται τις προτάσεις γάμου του Κάσσανδρου, Λυσίμαχου και Αντίγονου. Ο τελευταίος τη θέτει σε κατ΄ οίκον περιορισμό, όταν αυτή μεταβαίνει στις Σάρδεις.

Advertisement

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δραπετεύσει και να φτάσει στη νότια Μ. Ασία κοντά στον Πτολεμαίο (308 π.Χ.), η αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου δολοφονείται από τον Αντίγονο.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Η Έλλη τελείωσε ΙΙΕΚ Δημοσιογραφίας. Ασχολείται εθελοντικά με την αρθρογραφία στο Maxmag.gr και σε άλλα περιοδικά.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG