QWERTY: Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα;

QWERTY

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, του κινητού ή του tablet σας είναι ανακατεμένα;

Όλα ξεκίνησαν με τις πρώτες γραφομηχανές.

Η πρώτη απόπειρα κατασκευής μίας τέτοιας μηχανής, η οποία θα έδινε γράμματα τυπογραφικού χαρακτήρα, έγινε από τον Άγγλο Henry Mill, το 1714.

Ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και μελετών, το 1867, ο Christopher Latham Scholes έφτιαξε μια αρκετά πρακτική μηχανή η οποία έμοιαζε πολύ στο σχεδιασμό που γνωρίζουμε σήμερα.

Αρχικά τα γράμματα στο πληκτρολόγιο ήταν με αλφαβητική σειρά. Συχνά, όμως, οι γραφομηχανές παρουσίαζαν πολλά προβλήματα, επειδή οι μοχλοί των γραμμάτων μπλέκονταν με αποτέλεσμα η γραφομηχανή να «μπλοκάρει». Ο λόγος ήταν η μεγάλη ταχύτητα που δακτυλογραφούσαν οι γραμματείς.

Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητά των δακτυλογράφων, με σκοπό να μην κολλάνε οι βραχίονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

QWERTY

Έτσι, αποφασίστηκε, τα γράμματα τα οποία συχνά γράφονται το ένα μετά το άλλο να απομακρυνθούν, ώστε οι βραχίονες που τα ένωναν να ήταν μακριά ο ένας με τον άλλον.

Επίσης, κάθε γραμμή πλήκτρων είναι διαγωνίως μετατοπισμένη σε σχέση με την από πάνω. Αυτό έγινε για μηχανολογικούς σκοπούς, καθώς κάθε γράμμα ήταν κολλημένο σε ένα μοχλό κι έτσι η διαγώνια απόσταση επέτρεπε στους μοχλούς να πατιούνται δίχως να κτυπάει ο ένας πάνω στον άλλο.

Η διάταξη έχει παραμείνει και στα σημερινά ηλεκτρονικά πληκτρολόγια.

O Scholes χρειάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια μελέτης για να βρει τη σωστή σειρά των γραμμάτων που θα μείωναν τα κολλήματα των βραχιόνων και τα λάθη. Βοηθός του σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος τον βοήθησε να αναλύσει τα πιο συνηθισμένα ζεύγη γραμμάτων στην αγγλική γλώσσα.

Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια αυτή, υπαγόρευσε τελικά, μία διάταξη του πληκτρολογίου γνωστή με το όνομα «QWERTY».

Το όνομά του προέρχεται από τα πρώτα έξι γράμματα που βρίσκονται στην αριστερή μεριά της πάνω γραμμής πλήκτρων του πληκτρολογίου.

Αποτέλεσμα ήταν, η ταχύτητα των γραμματέων να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, διότι η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν τα δάχτυλα για την πληκτρολόγηση μίας λέξης ήταν μεγαλύτερη.

Το 1873 ο Σολς πούλησε τα κατασκευαστικά δικαιώματα στην εταιρία E. Remington and Son.


Ωστόσο πολλοί θα αναρωτήθηκατε πώς γίνεται να πληκτρολογούμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα σήμερα εφόσον το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε για να την μειώσει.

Ο λόγος είναι πως στη σημερινή εποχή τα σημερινά πληκτρολόγια από κάτω έχουν μια ελαστική μεμβράνη αντί για μεταλλικούς βραχίονες.

Το QWERTY είχε διαμορφωθεί με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας πληκτρολόγησης της γραφομηχανής και έχει καθιερωθεί έως σήμερα στα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια λόγω του φαινομένου δικτύων αλλά και την έλλειψη σημαντικών πλεονεκτημάτων άλλων σχημάτων.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;