Ιωάννης Κωλέττης: Η κυβέρνησή του (1844-1847)

SHARE

O πρώτος πολιτικός που ανήλθε στην εξουσία της Ελλάδος με την ψήφο του λαού ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης. Ήταν ηγέτης ενός εκ των τριών κομμάτων της Ελλάδος <<το Γαλλικό>> και παραμερίζοντας τους ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων, κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση από το 1844 έως το 1847. Έχοντας αξιόλογες σπουδές αλλά και άριστες διπλωματικές ικανότητες μπόρεσε να δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες που τον οδήγησαν στην ανάδειξή του ως ηγέτη της Ελλάδος.

Κωλέττης

Χαρακτηριστικά κυβέρνησης Κωλέττη:

  • Αρχικά ο Ιωάννης Κωλέττης κατάφερε να προσεταιριστεί αρκετές ομάδες για να τον υποστηρίξουν στις επιδιώξεις του. Από πρόσφυγες της Βόρειας Ελλάδας και παλικάρια της Ρούμελης (καθώς είχε καταγωγή από την Ήπειρο) έως και πολιτικούς του αντιπάλους που τους μετέτρεψε σε στενούς του συνεργάτες. Κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί την διάσπαση που επικρατούσε στα άλλα δύο κόμματα (ρωσικό, αγγλικό) και έτσι να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή. Δημιούργησε μια αυλή γύρω του από ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν προσκομίζοντας οποιοδήποτε όφελος, με αποτέλεσμα η ρουσφετολογία και το πελατειακό σύστημα να αρχίσει να επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας. Χαρακτηριστικά αν και συνεργάστηκε στην αρχή με τον Μαυροκορδάτο, τον ηγέτη του αγγλικού κόμματος, αργότερα τον υπονόμευσε με σκοπό να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα.
  • Δεύτερο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησής του είναι ότι απέφευγε να δυσαρεστήσει υποστηρικτές του και κοινωνικές ομάδες που μπορούσαν να τον ωφελήσουν. Δεν ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με κανέναν τους, με στόχο να διατηρήσει την ομαλότητα της κυβέρνησής του. Εκπροσωπούσε τα συμφέροντα όλων των ομάδων δίνοντας στο κόμμα του κατ’ επίφαση φιλελεύθερες τάσεις που στην πραγματικότητα δεν ίσχυαν εκείνα τα χρόνια.
  • Όπως κάθε ομάδα που για να διατηρηθεί και να είναι συμπαγής πρέπει να έχει μια ιδεολογία και να στηρίζεται σ’ αυτήν, το ίδιο συνέβη και με το κόμμα του Ιωάννη Κωλέττη. Ο ίδιος φρόντιζε να προβάλλει την Μεγάλη Ιδέα του ελληνικού έθνους, που είχε ως στόχο να ενώσει όλους τους αλύτρωτους Έλληνες που ζούσαν υπό τον ξένο ζυγό. Κάθε τόσο υποστηρικτές του καπετάνιοι έκαναν επιδρομές για να απελευθερώσουν τον υποδουλωμένο ελληνισμό και μ’ αυτόν τον τρόπο διαιωνιζόταν ο αγώνας ενάντια στις ξένες δυνάμεις. Αν και ο στόχος ήταν να σχηματιστεί καλή εντύπωση για την διακυβέρνηση του Κωλέττη, αυτές οι ενέργειες βοήθησαν στο να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα του λαού για απελευθέρωση όλων των περιοχών που κατοικούσαν συνέλληνες. Παρόλο που ο αλυτρωτισμός προξένησε την αύξηση των ληστρικών επιδρομών και οδήγησε στο να παραμείνουν τα δύο παραπάνω αλληλένδετα, εντούτοις ήταν το σήμα κατατεθέν όχι μόνο της κυβέρνησης του Ιωάννη Κωλέττη αλλά και επόμενων κυβερνήσεων.

Πηγές:

Advertisement

-Ιστορία της Ελλάδος από το 1800: To έθνος, η πολιτεία και η κοινωνία των Ελλήνων

-Από το γένος στο έθνος: H θεμελίωση του ελληνικού κράτους 1821-1862

-Η ενοποίηση της Ελλάδας 1770-1923

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Το διάβασμα και η συγγραφή κειμένων είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά μου. Φανατικός σειρών και ταινιών κυρίως ξένων παραγωγών. Επιπλέον με ενδιαφέρει να ενημερώνομαι για ότι τρέχει στην επικαιρότητα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG