Η νίκη του Φιντέλ Κάστρο στη Σάντα Κλάρα που σήμανε το τέλος της επανάστασης στην Κούβα

SHARE

Η νίκη του Φιντέλ Κάστρο στη μάχη της Σάντα Κλάρα ήταν καθοριστική, καθώς η έκβαση της τον έφερε  στην εξουσία και αποτέλεσε την τελευταία πράξη της επανάστασης στην Κούβα όπου για πρώτη φορά κομουνιστικό καθεστώς αναλαμβάνει την ηγεσία ενός κράτους στη Δύση.

Φιντέλ Κάστρο

Τα επαναστατικά κινήματα στην Κούβα ξεκίνησαν πολύ παλιότερα στην ιστορία, ήδη από τον 15ο αιώνα, όπου οι Ισπανοί μετέτρεψαν την χώρα σε ορμητήριο για περαιτέρω εξερευνήσεις. Οι Ισπανοί κυβερνήτες για πολλούς αιώνες είχαν εγκαθιδρύσει αυστηρή νομοθεσία κατά των κατοίκων της χώρας, ελέγχοντας τα πάντα και εκμεταλλευόμενοι τους κατοίκους, οι οποίοι αποτελούνταν από σκλάβους της Αφρικής και μετανάστες αποίκους. Το 19ο αιώνα εκδηλώθηκαν διάφορα κινήματα, τα οποία στη συνέχεια εξελίχθησαν σε επανάσταση, το 1895 από τον Χοσέ Μάρτι. 

Αργότερα ακολούθησε ο Ισπανοαμερικάνικος πόλεμος, λόγω της επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1898 για με αποτέλεσμα την εκδίωξη των Ισπανών από την Κούβα. Τον επόμενο χρόνο η Κούβα αναδείχθηκε σε αυτόνομο κράτος υπό την προστασία των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, οι εσωτερικές επαναστάσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια και οι ΗΠΑ έστειλαν στρατεύματα για να τις καταστείλουν. Το 1934, ο Φουνγκλέσιο Μπατίστα ανέτρεψε την κυβέρνηση πραγματοποιώντας πραξικόπημα. 

Λόγω των φιλικών σχέσεων που είχε ο δικτάτορας με τις ΗΠΑ, κατάφερε να κρατήσει την εξουσία για πολλά χρόνια. Αφού φυλάκισε και εκτέλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του, επέτρεψε τους Αμερικανούς επενδυτές να δημιουργήσουν καζίνα και βιομηχανίες στο νησί, από τα οποία πλούτισαν τόσο οι ίδιοι όσο και ο Μπατίστα. Τα πλούτη αυτά όμως ήταν μονόπλευρα και τα απολάμβαναν μόνο οι καθεστωτικοί και οι επενδυτές, με αποτέλεσμα οι σπόροι της επανάστασης να φυτρώσουν ξανά. 

Πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες του Κάστρο

Το 1953, ο Φιντέλ Κάστρο στα 25 του χρόνια και πτυχιούχος της νομικής σχολής, ξεκίνησε επαναστατικές κινήσεις και η πρώτη ήταν στο στρατόπεδο Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούμπα. Η πρώτη του προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς. Οι περισσότεροι σύντροφοι του εκτελέστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν όπως αυτός και ο αδερφός του Ραούλ. Μετά από ένα χρόνο απελευθερώθηκαν σε μια γενική αμνηστία για πολιτικούς κρατουμένους και κινήθηκε στο Μεξικό για να ξαναοργανώσει την επανάσταση. Αυτή τη φορά ξεκίνησε με νέο ζήλο, οδηγώντας 81 συντρόφους του, μαζί με τον αδερφό του και το γιατρό Τσε Γκεβάρα. Σε λίγες μέρες όμως, οι δυνάμεις του Μπατίστα αιχμαλώτισαν πάλι σχεδόν όλους τους επαναστάτες και λίγοι διέφυγαν.

Advertisement

Το κίνημα που είχε δημιουργηθεί ονομάστηκε «26η Ιουλίου», λόγω της πρώτης αποτυχημένης προσπάθειας για επανάσταση. Ο Κάστρο, ο Ραούλ και ο Τσε κατέφυγαν στα βουνά για να πραγματοποιήσουν αντάρτικο πόλεμο και να προσπαθήσουν να πάρουν με το μέρος τους πολίτες της μικρής και μεσαίας τάξης, οι οποίοι υπέφεραν από την κυβέρνηση από τις υπερβολές και τη σκληρότητα του Μπατίστα. Πράγμα το οποίο κατάφεραν.

Φιντέλ Κάστρο

Επιστροφή και νίκη του Κάστρο

Ο Μπατίστα ξεκίνησε με τις καθεστωτικές δυνάμεις να καταστρέψει το ορεινό στρατόπεδο του Κάστρο στα βουνά Σιέρα Μαέστρα. Απέτυχε όμως και ο ηγέτης των επαναστατών ξεκίνησε την αντεπίθεση του. Μισές δυνάμεις ανέλαβε ο Κάστρο και μισές ο αδερφός του, με σκοπό να χωρίσουν την Κούβα στη μέση. Ο Κάστρο κατευθύνθηκε προς τη Σάντα Κλάρα, πόλη κλειδί για την επιτυχία της επανάστασης. Κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως και ο αδερφός του. Παρά τις εντολές του Μπατίστα να κατευθυνθούν όλες οι δυνάμεις του στα μέρη όπου πραγματοποιούνταν κρίσιμες μάχες, ο στρατός τον παράκουσε και η ΗΠΑ πλέον δεν του πρόσφεραν καμία βοήθεια. Ο ίδιος ηττημένος κατέφυγε στη Δομινικανή Δημοκρατία. 

Ο Κάστρο μπήκε στην Αβάνα στις 8 Ιανουαρίου 1959 και ανέλαβε την ηγεσία της Κούβας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά είναι διαφορετική ιστορία, καθώς η Κούβα αποτέλεσε σημείο ανάμειξης των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του κόσμου, Ρωσίας και ΗΠΑ, γεγονότα που για λίγο δεν οδήγησαν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: «Οι 100 μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών», του Michael Lee Lanning, εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG