Ελληνική σημαία: Tο αιματοβαμμένο σύμβολο του ελληνισμού και η ιστορία του

Πηγή εικόνας: UrbanLife.gr


Η Ελληνική σημαία περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Ένας λευκός σταυρός μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο (πλαίσιο) στολίζει το πάνω προΐστιο μέρος.

Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης.

Σημαίες και λάβαρα με το σύμβολο του σταυρού χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά από τη βυζαντινή αυτοκρατορία την εποχή του Μεγάλο Κωνσταντίνου.

Επί τουρκοκρατίας παρόμοιες σημαίες είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Έλληνες σε διάφορες εποχές και κατά τόπους σε περιόδους εξεγέρσεων. Δημοτικά τραγούδια των αρματολών αναφέρουν ότι είχαν φλαμπουρα με τον Σταύρο και άλλα θρησκευτικά σύμβολα.

Η ελληνική σημαία με λευκό σταυρό σε μπλε φόντο υψώθηκε από το στόλο, που με αρχηγό τον Γιάννη Σταθά και υπαρχηγό τον Νικοτσάρα, πραγματοποίησε επιδρομές στο βόρειο Αιγαίο το 1807. Αυτή ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο.

Το πρώτο έτος της Ελληνικής Επανάστασης δεν υπήρχε ενιαία διοίκηση και το κάθε στρατιωτικό σώμα έφερε τη δική του σημαία.

Advertising

Οι επαναστατικές σημαίες είτε ήταν τρίχρωμες (άσπρο-μαύρο-κόκκινο) με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας (όπως π.χ. τον φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του ή την άγκυρα κ.ά.). Είτε ακολουθούσαν τα μπαϊράκια και τα φλάμπουρα των αρματολών φέροντας σταυρό μαζί με αγίους ή τον αετό, ενώ πολλά χωριά εξεγέρθηκαν υπό το λάβαρο της εκκλησίας της ενορίας τους.

Το 1822 πραγματοποιήθηκε η Α’ Εθνική συνέλευση κατά την οποία ψηφίστηκε το πρώτο ελληνικό σύνταγμα. Επίσης, πάρθηκε η απόφαση για την πρώτη Ελληνική σημαία. Το κυανό και το λευκό καθιερώθηκαν ως τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας. Αυτή η επιλογή των χρωμάτων συμβολίζει το μπλε του Αιγαίου και το άσπρο των κυμάτων του. Αποτελούσε, δε, την επίσημη Ελληνική Σημαία έως το 1978 και καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978, οπότε και υιοθετήθηκε η ναυτική, με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των λωρίδων της ελληνικής σημαίας, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές «Ε-λευ-θε-ρί-α» και οι τέσσερις λευκές «ή θά-να-τος». Οι θεωρίες για την επιλογή των χρωμάτων και το συμβολισμό των λωρίδων κρίνονται, συχνά, βέβαια ως λαϊκοί θρύλοι και ρομαντισμοί. Ωστόσο, γεγονός είναι πως πολλές από τις σημαίες της επανάστασης έφεραν μία από τις φράσεις «Ελευθερία ή Θάνατος», «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ», ή «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».


Πηγές:

Σημαία της Ελλάδας. Ανακτήθηκε από  el.m.wikipedia.org

Τι συμβολίζει η Ελληνική σημαία – Γνωρίζετε την ιστορία της; Ανακτήθηκε από google.com

Advertising

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη