Γεγονότα του 1999: Το χρηματιστηριακό “κραχ” στην Ελλάδα

Χρηματιστήριο
Πηγή εικόνας: protagon.gr

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τα γεγονότα του 1999, που σημάδεψαν την ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Υπολογίζεται ότι εξανεμίσθηκαν περιουσίες και οικονομίες χιλιάδων νοικοκυριών, πειθόμενοι ότι θα κατάφερναν μέσα σε λίγο καιρό να χτίσουν τις δίκες τους περιουσίες. Έτσι ενεπλάκησαν σε ένα τρομερά μεγάλο και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα οικοδομικό αλισβερίσι.

Τα προηγούμενα χρόνια το χρηματιστήριο Αθηνών βρισκόταν σε οικονομική άνθηση. Η ανάθεση του έργου των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, η σχετικά δυνατή ισοτιμία δραχμής με ξένα νομίσματα εκείνη τη περίοδο που επιτεύχθηκε μέσω της ένταξης της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) της Ε.Ε, και μετέπειτα η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση έδιναν την εντύπωση ότι η οικονομία της χώρας τρυπάει το ταβάνι της, και φυσικά όλοι ήθελαν να επωφεληθούν από αυτό.

Η πολιτική τοποθέτηση τότε του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη παρότρυνε τον κάθε πολίτη να ασχοληθεί με το χρηματιστήριο. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας για ταχύρυθμο πλουτισμό και μια ευπιστία απέναντι σε οποιονδήποτε πουλούσε πληροφορίες που θα τους έκαναν πλούσιους. Αρχικά ο κυβερνητικός στόχος ήταν να βγει το μαύρο χρήμα από τα σπίτια και να επενδυθεί στην οικονομία. Έτσι θα εξασφαλίζοταν στις επιχειρήσεις εύκολα και γρήγορα κεφάλαια. Ωστόσο η ανάγκη του μέσου Έλληνα για γρήγορο πλουτισμό, οδήγησε πλήθος ανθρώπων να εναποθέσουν μισθούς, ακίνητα, ακόμα και οικονομίες ζωής σε κάτι το οποίο στους περισσοτέρους μέχρι τότε ήταν ακόμα και άγνωστο.

 

χρηματιστήριο
Πηγή εικόνας: enikos.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος λοιπόν ολοένα και περισσότερο εναπόθετέ μισθούς, συντάξεις και οικονομίες ζωής στο όλο εγχείρημα του χρηματιστηρίου. Ξαφνικά η χώρα γέμισε από Εταιρίες Λήψης και Διαβίβασης Εντολών. Ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη είχε μια ΕΛΔΕ με σκοπό την μετατροπή του χρήματος σε μετοχές. Με την προοπτική του γρήγορου και σίγουρου κέρδους που θα γέμιζε τη χώρα με πλούσιους.

Το κλίμα ήταν αρκετά εύφορο και φαινόταν ότι όλοι θα κέρδιζαν, ωστόσο η απληστία και η απειρία έμελλε να ζημιώσει εκατοντάδες νοικοκυριά. Σχεδόν κανένας δεν κεφαλοποιούσε της μετοχές του και δεν εξαργύρωνε τα χρήματα τα οποία είχαν πολλαπλασιαστεί. Επιδιώκοντας ότι θα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται οπότε τα γεγονότα δεν άργησαν να γυρίσουν ανάποδα.

Έτσι φτάνουμε στις 17 Σεπτεμβρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκλεισε στις 6.355 μονάδες, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Υπολογίζεται ότι εκείνο το διάστημα περίπου 1.8000.000 Έλληνες ασχολούνταν ενεργά με αγοραπωλησίες μετοχών χωρίς να έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για αυτό που πράττουν. Οδηγούμενοι πάντα τυφλά από τις φήμες των αγορών που υπόβοσκαν κερδοσκοπικά συμφέροντα.

 

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

 

Έτσι αφού φανερώθηκε ότι οι τιμές ήταν υπερεκτιμημένες, έπεσαν στις φυσιολογικές τους τιμές, δημιουργώντας έτσι μια σύγχυση. Η πλειοψηφία των επενδυτών προσπάθησε να διαθέσει τις μετοχές που έχουν στην κατοχή τους, προκαλώντας έτσι κάθετη μείωση των τιμών και κατ’ επέκταση κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι μετοχές τότε υπολογίζεται ότι άξιζαν 210 δισ. ευρώ . Σήμερα η αξία τους είναι λιγότερο από 35 δισ. Ευρώ έχοντας έτσι μια απώλεια 175 δισ., δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του υπηρεσιακού ΑΕΠ της χώρας.

Τα γεγονότα του Χρηματιστηρίου των Αθηνών αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος που έγινε ποτέ στην ελληνική ιστορία.

FUN FACT:

Μας βοηθάει πολύ να καταλάβουμε την φρενίτιδα όπου τότε υπήρχε γύρω από το χρηματιστήριο, μια τάση που δημιουργήθηκε από ένα δυσάρεστο συμβάν.  Στις επτά Σεπτεμβρίου 1999, έγινε ένας μεγάλος σεισμός στην Πάρνηθα. Αποτέλεσμα του ήταν εκατό σαράντα τρεις θάνατοι ανθρώπων  και πολλές περιουσίες κατεστραμμένες. Λόγω της καταστροφικότητας του σεισμού το κράτος διέθεσε επιδόματα. Οι δικαιούχοι ήταν άτομα που είχαν πληγεί ανεπανόρθωτα από το σεισμό. Ωστόσο παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο. Οι σεισμόπληκτοι λάμβαναν τα επιδόματα και τα διέθεταν στο χρηματιστήριο με σκοπό το γρήγορο κέρδος.

 

Πηγή εικόνας: Εφημερίδα Καθημερινή

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Εφημερίδα: Καθημερινή

Εφημερίδα: Ελευθεροτυπία

Εφημερίδα: Έθνος

Ιστότοπος : euro2day.gr

Ιστότοπος : in.gr

Ιστότοπος : capital.gr

Ιστότοπος : naftemporiki.gr

Επιτροπή κεφαλαιαγοράς – Ετήσια έκθεση 1999


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;