Balto: O σωτήρας της Αλάσκα και το ταξίδι του

SHARE

Balto
Πηγή εικόνας: stardel.com

Στη σημερινή εποχή, η χρήση των εμβολίων αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Ένας αρκετός αριθμός ανθρώπων πιστεύει πως η χρήση τους φέρνει περισσότερα κακά παρά καλά για το ανθρώπινο σώμα. Αγνοούν, ωστόσο, πως για αρκετά χρόνια τα εμβόλια έχουν αποδεχτεί σωτήρια. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η σωτηρία της πόλης Nome της Αλάσκα. Το εντυπωσιακό, ακόμη, στην περίπτωση της Nome είναι πως η σωτηρία της οφείλεται σε έναν σκύλο, τον Balto.

Τον Ιανουάριο του 1925, η Αλάσκα βρέθηκε σε κρίση. Η μικρή πόλη Nome, στα νότια παράλια της, είχε έλλειψη σε αντιφλεγμονώδη διφθερίτιδα. Τα αποθέματα έχουν όλα λήξει και ο ανεφοδιασμός τους καθυστερεί τραγικά. Ο μοναδικός γιατρός της πόλης, Curtis Welch, φροντίζει αρκετά παιδιά με αμυγδαλίτιδα. Αρχικά, δε θεωρεί πως πρόκειται για διφθερίτιδα, γιατί δεν υπάρχουν συμπτώματα. Όταν, όμως, τέσσερα παιδιά πεθαίνουν και όλο και περισσότεροι ασθενείς εμφανίζονται, αρχίζει να  ανησυχεί.

Στα μέσα του μήνα, πραγματοποιεί αυτοψία σε ένα τρίχρονο αγόρι, επιβεβαιώνοντας τον φόβο της διφθερίτιδας. Την επόμενη μέρα, χορηγεί ένα ληγμένο φάρμακο κατά της νόσου σε ένα επτάχρονο κορίτσι με τα  ίδια συμπτώματα, ελπίζοντας στη θεραπεία της. Δυστυχώς, το κορίτσι θα πεθάνει μέσα σε λίγες ώρες. Μη μπορώντας να κάνει τίποτα χωρίς αντίδοτα, ο Welch ειδοποιεί τον δήμαρχο George Maynard, ο οποίος θέτει τη πόλη σε καραντίνα και ειδοποιεί τις γύρω πόλεις. Η Αλάσκα βρίσκεται σε κίνδυνο επιδημίας.

Πηγή εικόνας: YouTube

Αμέσως επικρατεί πανικός. Η επιδημία είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και τα μοναδικά αποθέματα του φαρμάκου βρίσκονται στη πόλη Anchorage, 500 μίλια μακριά. Το μοναδικό αεροπλάνο που διέθετε η πόλη είχε παγώσει, περιπλέκοντας την κατάσταση. Το συμβούλιο της πόλης αποφάσισε, τελικά, να μεταφέρει το φάρμακο μέσω έλκηθρων και μιας ομάδας σκύλων. Η αποστολή χωρίστηκε σε τρεις ομάδες. Το σχέδιο ήταν να μεταφερθεί το φάρμακο με τρένο από το Anchorage στη πόλη Nenana και από εκεί στη Nome.

Advertisement

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην αποστολή, έχοντας να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες και χιονοθύελλες με θερμοκρασίες 31 ° C υπό του μηδενός. Πρώτος παρέλαβε το φάρμακο ο “Wild Bill” Shannon, ο οποίος έχασε τέσσερα από τα σκυλιά του κατά το εγχείρημα, παλεύοντας με τους -50° C . Στη συνέχεια, το παρέδωσε στον Νορβηγό, Leonhard Seppala, και στην ομάδα σκυλιών του, με επικεφαλή έναν σκύλο ονόματι Togo, που εκτέλεσε και το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο τμήμα της διαδρομής.

Τα τελευταία 55 μίλια της διαδρομής ανέλαβε ο Νορβηγός Gunnar Kaasen, με την ομάδα σκυλιών του, με επικεφαλή τον σκύλο ονόματι Balto.

Πηγή εικόνας: PBS

Ο Balto ήταν ένα Σιβηρικό χάσκι με εξαιρετικές ιχνηλατικές ικανότητες, παρά το νεαρό της ηλικίας του και της απειρίας του σε αποστολές.  Ο Balto έσωσε την ομάδα όταν έπεσε στο ποταμό Topkok και παρέμεινε στο μονοπάτι παρά τις χιονοθύελλες και τις αντίξοες συνθήκες μηδενικής ορατότητας. Η ομάδα ουσιαστικά ταξίδεψε, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στο σκοτάδι. Επιπλέον, ο Balto  κινήθηκε γρηγορότερα από όλες τις ομάδες, ολοκληρώνοντας την αποστολή σε πεντέμισι μέρες, στις 2 Φεβρουαρίου 1925.

Το φάρμακο χορηγήθηκε έγκαιρα, σώζοντας τον εναπομείναντα πληθυσμό και καταλύοντας την επιδημική κρίση. Επειδή ο Balto  έφερε το αντίδοτο, γρήγορα έγινε αγαπητός από τους πολίτες και τιμήθηκε από τους προέδρους της Αλάσκα και της Αμερικής. Ένα άγαλμα του στήθηκε στο κεντρικό πάρκο του Μανχάταν, ένα χρόνο μετά την κρίση. Ακόμη, το 1995, η Universal Pictures κυκλοφόρησε μια παιδική ταινία με το ταξίδι, θέλοντας να αφήσει αξέχαστο το εγχείρημα.

Η δόξα του, όμως, ήταν σύντομη. Όταν ο Kaasen συνταξιοδοτήθηκε, τα σκυλιά πουλήθηκαν σε όποιον πλήρωνε περισσότερο. Κατέληξαν αλυσοδεμένα σε ένα μουσείο νεανικής τέχνης και σε freak show στο Λος Άντζελες. Η σωτηρία τους ήρθε χρόνια αργότερα, όταν ο επιχειρηματίας George Kimble σε επίσκεψη του ανακάλυψε πως τα σκυλιά βρισκόταν σε ένα ανθυγιεινό, γι’αυτά, κλίμα και ήταν κακομεταχειρισμένα. Ο Kimble συνεργάστηκε με την εφημερίδα «The Plain Dealer», για να ξεσκεπάσει το έγκλημα και να αποκαταστήσει τα σκυλιά. Τελικά, έφερε τον Balto και τα έξι εναπομείναντα σκυλιά στον ζωολογικό κήπο Brookside του Cleveland, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού των κατοίκων.

Advertisement

Ο  Balto έμεινε εκεί μέχρι τα δεκατέσσερα του χρόνια, όπου και πέθανε. Μετά το θάνατο του, βαλσαμώθηκε και δωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης. Το 1998, το νομοθετικό σώμα της Αλάσκα ψήφισε το ψήφισμα «Bring Back Balto». Το Μουσείο, όμως, αρνήθηκε. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 1998, ο Balto δόθηκε για πεντάμηνη παραμονή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Anchorage. Η έκθεση είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που ο Balto έμεινε ως έκθεμα εκεί μέχρι το 2017.

Πηγή εικόνας: Tumblr

Πηγές:

The True Story Of Balto, A Husky Who Helped Save An Entire Alaskan Town From Death. Ανακτήθηκε από https://allthatsinteresting.com/balto

The Real Story of Amblin’s Balto. Ανακτήθηκε από https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/balto/

Balto Was A Real Dog And His Story Is Insane. Ανακτήθηκε από https://medium.com/omgfacts/balto-was-a-real-dog-and-his-story-is-insane-b7c5036efacb

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Quem amat, amat; quem non amat, non amat. -Petronius

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG