Το Goethe Institut και η σημασία του

Goethe Institut
Πηγή εικόνας: goethe.de

 

 

Η πρόσφατη ανακαίνιση του Goethe Institut και η επάνοδός του είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τη συνεισφορά του Ινστιτούτο σε πολιτισμικό επίπεδο. Πέρα από τις αισθητικές αλλαγές στο κτίριο όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο στην οδό Ομήρου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να καταλάβουμε πώς ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος μπορεί να καλυτερεύσει τις συνθήκες εκμάθησης και διδασκαλίας.

Το Goethe Institut μετρά 68 χρόνια στην Ελλάδα και μέσα σε αυτό το διάστημα η προσπάθεια για την διάδοση της γερμανικής κουλτούρας είναι σημαντική. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα Ινστιτούτα παγκοσμίως που ιδρύθηκαν με σκοπό την προαγωγή γερμανικής γλώσσας.

Η εκμάθηση μίας γλώσσας δεν είναι μία διαδικασία στείρας αποστήθισης λέξεων και γραμματικής, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Για να μάθει κανείς μία γλώσσα σε βάθος, πρέπει να έρθει σε επαφή με την κουλτούρα και την αισθητική της χώρας από την οποία προέρχεται. Το  Goethe Institut δίνει αυτή τη δυνατότητα μέσα από μία «εικαστική» περιήγηση στο χώρο του νέου φουαγιέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη στα χρόνια παρουσίας του στην Αθήνα, το Ινστιτούτο έχει φιλοξενήσει πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, προβολές ταινιών συζητήσεις καθώς και συναυλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν από τους λίγους χώρους, όπου υπήρχε δυνατότητα δωρεάν συζήτησης.

Σε πρακτικό επίπεδο το Goethe Institut, πέρα από τη διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων δίνει την ευκαιρία στους σπουδαστές να δανειστούν ηλεκτρονικά και εντελώς δωρεάν περισσότερα από 20.000 συγγράμματα, ενώ μπορούν να απολαύσουν και την πλούσια βιβλιοθήκη που πλέον βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου.

Για μια ακόμη φορά μέσα από την μεγάλη αυτή ανακαίνιση, το Goethe Institut φιλοδοξεί να προωθήσει την ελληνογερμανική ανταλλαγή και σε αρχιτεκτονικό επίπεδο. Τον περασμένο χρόνο με αφορμή την επέτειο για τα εκατό χρόνια από την «ανατολή» του Bauhaus διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα «σημάδια» του Bauhaus στην Αθήνα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ωδείο Αθηνών και  με αναφορές σε σπουδαίους εκπροσώπους – αρχιτέκτονες της σχολής.

Στο Goethe Institut, ο σπουδαστής μπορεί να έρθει σε επαφή με τη γερμανική γλώσσα όχι μόνο μέσα από τα μαθήματα, αλλά  και μέσα από την επαφή με τους εκτιθέμενους πίνακες  ή ακόμη απολαμβάνοντας έναν καφέ στον ανακαινισμένο χώρο αναψυχής που βρίσκεται στο ισόγειο.

Το Ινστιτούτο προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία επαφής με την γερμανική γλώσσα, βασισμένη στην εξοικείωση με τη γερμανική κουλτούρα και τη βαθύτερη σύνδεσή της με τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά». Ανακτήθηκε από: https://m.lifo.gr/articles/design_articles/297789/to-institoyto-goethe-epestrepse-stin-odo-omiroy-anakainismeno-entyposiaka?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0eGOmaWyW0fZNGMZiyqkEx8XTOuVGbYgDpUOAVEqo4w24cvR-AGbK861o#Echobox=1601536069

«ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ». Ανακτήθηκε από: https://www.goethe.de/ins/gr/de/sta/ath/ueb/ges.html

«ΕΚΘΕΣΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» Ανακτήθηκε από https://www.goethe.de/ins/gr/de/sta/ath/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21624950


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;