Σύμβουλος Σχολικής Ζωής στα σχολεία

Σύμβουλος Σχολικής Ζωής
Πηγή εικόνας: infokids.gr

Σύμφωνα με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, κας Σοφία Ζαχαράκη, κάθε σχολείο της χώρας αποκτά ένα Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο του bullying. Από τη φετινή σχολική χρονιά 2020 – 2021, τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας, αποκτούν ένα νέο θεσμό. Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής αναλαμβάνει συμμετοχή στα τεκταινόμενα εντός της σχολικής μονάδας, έρχεται σε επαφή με τους μαθητές και γενικότερα συμβουλεύει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης.

Μια ομαλή σχολική ζωή

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής αποτελεί έναν εκπαιδευτικό θεσμό, ο οποίος θα στοχεύει στην ομαλή σχολική ζωή. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική καινοτομία που εντάσσεται για πρώτη φορά στα δημόσια σχολεία της χώρας, καθώς ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής είναι ένας πολύ θετικός και σπουδαίος ρόλος που μπορεί να δώσει λύση σε πολλά εσωτερικά σχολικά προβλήματα, αλλά και να αποφορτίσει τον εκπαιδευτικό της αίθουσας από έναν ιδιαίτερα πιεσμένο ρόλο που τον θέλει να είναι αγωγός της γνώσης, διεκπεραιωτικός σε ό,τι αφορά την ύλη του Υπουργείου, ενισχυτής, εμψυχωτής και ψυχαγωγός των παιδιών.

Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ όπου η Υφυπουργός Παιδείας ανήγγειλε την εισαγωγή αυτού του εκπαιδευτικού θεσμού στα σχολεία. Εκεί περιγράφονται εκτενώς οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα, η διαδικασία επιλογής Συμβούλων Σχολικής Ζωής, καθώς και τα προσόντα ορισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής δεν προβλέπεται για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σταθμίζοντας αντικειμενικές διαφορές μεταξύ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιδίως αναφορικά με τηn ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών μικρής ηλικίας και του εκάστοτε εκπαιδευτικού του τμήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο και η μάχη κατά του bullying

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής θα κληθεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, κρούσματα ενδοσχολικής βίας, επιθετική συμπεριφορά και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών (π.χ. ρατσισμός, διαφορετικότητα), μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα, σχολική κινητικότητα.

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής θα βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές της ευθύνης του, το σύλλογο διδασκόντων και εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως επίσης με γονείς και κηδεμόνες. Ενεργεί όποτε αυτό του ζητηθεί, αλλά και με δική του πρωτοβουλία, εφόσον υποπέσει στην αντίληψή του κατάσταση, η οποία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο επιτέλεσης του έργου του, ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής θα συνεργάζεται με τις υποστηρικτικές δομές και δύναται να ζητήσει τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση μεμονωμένων περιστατικών ή ειδικών περιπτώσεων, όπως και να παραπέμψει τον χειρισμό τους αρμοδίως σε αυτές ή στον σύλλογο διδασκόντων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που απασχολούν τη σχολική μονάδα και τη σχολική κοινότητα που εκτείνονται και στην κοινωνία. Μέσα από οργανωμένες κοινωνικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις, θα επιδιώκει να στηρίξει και να βελτιώσει τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνοντας ένα έργο προληπτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση πολλών κοινωνικών και παιδαγωγικών προβλημάτων, που ανακύπτουν στη σχολική τάξη, στη ζωή της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας και επηρεάζουν τη ζωή των μαθητών.

 Κύριες αρμοδιότητες και καθήκοντα του Συμβούλου Σχολικής Ζωής

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση, την ενημέρωση και την υποστήριξη μαθητών, γονέων και κηδεμόνων σε θέματα παιδαγωγικής και αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα. Στόχος του θα είναι η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της επικοινωνίας του σχολείου με την οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα.

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής θα παρέχει την υποστήριξη του μέσα από κοινωνικοπαιδαγωγικά προγράμματα, μεθόδους και πρακτικές για τη δημιουργική σύνδεση σχολείου, οικογένειας και κοινότητας και την συνεργασία τους, με στόχο τη διαχείριση κρίσεων, δηλαδή την πρόληψη κάθε τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών, την ενίσχυση μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές ή συναισθηματικές δυσκολίες, την υποστήριξη αυτών και των οικογενειών τους κ.ά. Η κοινωνική ένταξη, η συμπερίληψη και ενσωμάτωση μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες, κλίσεις και ταλέντα και η αξιοποίηση αυτών στον χώρο της σχολικής κοινότητας αποτελούν τις κύριες αρμοδιότητές του.

Τέλος, θα αναλαμβάνει την υποστήριξη των μαθητών μέσα από προληπτικές αλλά και συμβουλευτικές κοινωνικοπαιδαγωγικές δράσεις, προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στην σχολική ζωή. Η συνεργασία και η υποστήριξη των οικογενειών των μαθητών θα πραγματοποιηθεί, συμπεριλαμβάνοντας και αξιοποιώντας τις κοινωνικοπαιδαγωγικές δράσεις, τη συμβουλευτική γονέων και τη δημιουργία ομάδων γονέων με κοινά ενδιαφέροντα και ανάγκες.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Νέος θεσμός στα σχολεία- Σύμβουλος Σχολικής Ζωής: Kαθήκοντα, διαδικασία, προσόντα επιλογής. Ανακτήθηκε από https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/333506_neos-thesmos-sta-sholeia-symboylos-sholikis-zois-kathikonta-diadikasia-prosonta (Τελευταία προβολή 29/09/2020)

Σύμβουλος Σχολικής Ζωής: Kαθήκοντα, προσόντα επιλογής. Ανακτήθηκε από https://www.ipaidia.gr/paideia/simvoulos-sxolikis-zois-kathikonta-prosonta-epilogis (Τελευταία προβολή 29/09/2020)

Κάθε σχολείο της χώρας αποκτά έναν Σύμβουλο Σχολικής Ζωής για να μπει τέλος στα φαινόμενα bullying. Ανακτήθηκε από https://www.infokids.gr/kathe-sxoleio-tis-xoras-apokta-enan-sym/?fbclid=IwAR1vmgeEQfKSWErvOBSOxniN3A8e2igY6_KisZVsN06Cva_LEOO8IP4y2JQ (Τελευταία προβολή 29/09/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;