Τα ρούχα να θυμάστε δεν είναι σκουπίδια

Μετά την ανακύκλωση συσκευασιών, συσκευών και μπαταριών και τόσων άλλων υλικών και αντικειμένων, σειρά έχουν τα ρούχα, και  η ανακύκλωση τους . Η ανακύκλωση των ρούχων είναι κάτι που στο εξωτερικό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια συστηματικά και μόλις την τελευταία δεκαετία αρχίζει δειλά να εμφανίζεται στην Ελλάδα. Τα ρούχα λοιπόν, μπορούμε είτε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε είτε αν δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να τα ανακυκλώσουμε, συμβάλλοντας έτσι:

  • Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
  • Στην επαναχρησιμοποίηση τους από απόρους ή άτομα που τα έχουν ανάγκη.
  • Στην εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών (ύφασμα, βαμβάκι, κ.λπ.) μέσω της ανακύκλωσης τους.

Η ανακύκλωση ρούχων περιλαμβάνει :

• Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά

• Λευκά είδη, όπως κουρτίνες και σεντόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

• Τσάντες

• Ζώνες

 

ανακύκλωση ρούχων
Πηγή:lakatamia.org

Τι δεν περιλαμβάνει :

• Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα

• Χαλιά

• Αποκόμματα υφασμάτων

• Αζευγάρωτα παπούτσια

Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος. Ως γνωστόν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές. Κάθε δευτερόλεπτο, τα ρούχα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γιατί ξαναγίνεται εμπορεύσιμο προϊόν. Επιπλέον, 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-ανάμεσά τους και το πετρέλαιο- καταναλώνονται κάθε χρόνο για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων, (υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα φτάσουν τους 300 εκατ. τόνους), ενώ ετησίως χρησιμοποιούνται περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. 

Επαναχρησιμοποίηση

Τέλος, η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Είτε προσφέροντας ρούχα σε οργανισμούς και φορείς της περιοχής μας που τα διανέμουν όπου υπάρχει ανάγκη είτε δίνοντας τα σε ένα συγγενικό μας πρόσωπο είτε σε κάποιον που γνωρίζουμε ότι τα χρειάζεται. Ακόμη τα ρούχα αυτά μπορούν να διατεθούν σε ιδρύματα, νοσοκομεία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Σαφώς, στο πλαίσιο της προσωπικής μας προσπάθειας για μείωση των απορριμμάτων ενδείκνυται και η χρήση μεταχειρισμένων ρούχων και από εμάς τους ίδιους. Σε έναν πλανήτη που έχει ήδη δεχθεί τεράστιες παρεμβάσεις, η επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και η εξάντληση του χρόνου ζωής τους δεν μπορεί παρά να είναι κάτι θετικό.    

Πηγές: http://www.ecorec.gr/ecorec/index.php?option=com_content&view=article&id=196&catid=11&Itemid=485&lang=en , http://www.recycom.gr/cms/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7/,https://www.lakatamia.org.cy/uploadfiles/clothes.pdf ,


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;