Τα 4 είδη δελφινιών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες

Πηγή εικόνας: m.eirinika.gr


Τα δελφίνια, τα ιερά ζώα του Απόλλωνα, είναι από τα πιο ευφυή και αξιαγάπητα πλάσματα της θάλασσας. Είναι θηλαστικά και ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις φάλαινες. Στον κόσμο σήμερα υπάρχουν 40 είδη δελφινιών που ζουν στις θάλασσες και σε ορισμένα μεγάλα ποτάμια όπως ο Αμαζόνιος. Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε 4 από αυτά.

Κοινό δελφίνι

Το κοινό δελφίνι το βρίσκουμε περισσότερο στο Θρακικό πέλαγος. Συναντάται επίσης στο βόρειο Ιόνιο, στις Κυκλάδες, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στον Θερμαϊκό, στον Παγασητικό, στον Κορινθιακό αλλά και στον Σαρωνικό. Η όψη του διαφέρει αρκετά από τα άλλα δελφίνια καθώς παρουσιάζει ποικιλία στα χρώματα με συνδυασμό μαύρου, άσπρου, γκρι και κίτρινου. Το μήκος του κυμαίνεται περίπου στα 1,8 μέτρα και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες που φτάνουν τα 65 χλμ/ώρα. Επίσης, επιβιώνει σε βάθη έως και 200 μέτρα. Γεννάει ένα μωρό κάθε 2-3 χρόνια και η κύηση διαρκεί 10-11 μήνες. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των κοινών δελφινιών που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες, ωστόσο ξέρουμε ότι ο αριθμός τους τα τελευταία 40 χρόνια έχει μειωθεί αισθητά.

Δελφίνια
Πηγή εικόνας: users.sch.gr/

Ρινοδέλφινο

Το ρινοδέλφινο συναντάται κυρίως στις παράκτιες περιοχές, στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, αλλά και στον Αμβρακικό κόλπο. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί το μοναδικό είδος κήτους που ζει στον συγκεκριμένο κόλπο. Είναι από τα πιο παιχνιδιάρικα δελφίνια αφού τα άλματα του φτάνουν τα 8 μέτρα. Παρά το μεγάλο του μήκος, που αγγίζει τα 3 μέτρα, μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητα έως και 30 χλμ/ώρα. Αρέσκεται στο να τρέφεται με χταπόδια, σουπιές, σαρδέλες και μπαρμπούνια. Ως μέγιστη διάρκεια ζωής έχουν προσδιοριστεί τα 55 έτη και η ενηλικίωσή του παρατηρείται γύρω στα 10 του χρόνια. Προκαλεί ωστόσο θλίψη το γεγονός πως και αυτό το δελφίνι κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

δελφίνια
Πηγή εικόνας: cretanbeaches.com

Ζωνοδέλφινο

Το ζωνοδέλφινο ζει σχεδόν σε όλες τις περιοχές τις χώρας. Το μικρό του μέγεθος, μόλις 1,65 μέτρα, το βοηθά να αναπτύσσει ταχύτητες που προσεγγίζουν τα 60 χλμ/ώρα. Τρέφεται κυρίως με καλαμάρια και γαύρο. Το μέγιστο προσδόκιμο ζωής του είναι τα 45 χρόνια, ενώ η ενηλικίωσή του ολοκληρώνεται στα 12 χρόνια. Το όνομά του το πήρε από τη μαύρη γραμμή που μοιάζει με ζώνη η οποία ξεκινά από το μάτι του και καταλήγει στην κοιλιά του σπάζοντας έτσι τη μονοτονία του γκρι στο σώμα του. Το πιο ενδιαφέρον όμως με το συγκεκριμένο δελφίνι είναι αυτό που συμβαίνει στον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη όπου, τα ζωνοδέλφινα ζουν σε κλειστό κόλπο χωρίς επαφή με άλλες θαλάσσιες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

δελφίνια
Πηγή εικόνας: arion.org.gr/

Σταχτοδέλφινο

Το σταχτοδέλφινο συναντάται στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στη θάλασσα των Κυθήρων, στο Μυρτώο πέλαγος και στη νότια Κρήτη. Γεννιέται γκρι αλλά σταδιακά το σώμα του γεμίζει γρατσουνιές λόγω των αψιμαχιών του με άλλα δελφίνια του ίδιου είδους. Είναι το μεγαλύτερο δελφίνι στην Ελλάδα με μήκος που φτάνει τα 3,30 μέτρα. Η βασική πηγή τροφής του είναι τα καλαμάρια. Επιπλέον, μπορεί να τρέχει με 37 χλμ/ώρα και διαθέτει εντυπωσιακές καταδυτικές δεξιότητες. Η κύησή του διαρκεί 13-14 μήνες και η μέγιστη διάρκεια ζωής του είναι ως τώρα άγνωστη. Αξίζει να σημειωθεί πως στον Κορινθιακό κόλπο συμβαίνει ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο καθώς, ζωνοδέλφινα, σταχτοδέλφινα και κοινά δελφίνια ζουν μόνιμα σε μεικτές κοινωνίες πράγμα που δεν συναντάται πουθενά αλλού στον πλανήτη.

δελφίνια
Πηγή εικόνας: cyprushighlights.com

Κλείνοντας, πρέπει να τονισθεί πως γενικά ο πληθυσμός των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Η μείωση της τροφής, η μόλυνση των υδάτων και η υποβάθμιση του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος αποτελούν τις βασικές πηγές κινδύνου για τα δελφίνια. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας η προστασία και η διαφύλαξη των συναρπαστικών αυτών θηλαστικών.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. https://www.wwf.gr/endangered-species/marine-mammals/dolphin
  2. http://www.visitgreece.gr/el/nature/fauna/dolphins

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Φωτίου

Σπουδάζω μαθηματικά στο Α.Π.Θ. . Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με τον αθλητισμό ,τη μουσική και την ανάγνωση βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;