Μπλε κάδος: ποιές συσκευασίες δεν δέχεται

Οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης συσκευασιών, είναι συχνά φορτωμένοι με κάθε είδους σκουπίδι, και δίνουν μια εικόνα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα η ανακύκλωση στη χώρα μας. Φανερώνουν όμως κυρίως τη σύγχυση για το τι πρέπει να πέφτει ή όχι στον μπλε κάδο, την οποία έχουν ακόμα και πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να ρίχνουν στους κάδους της ανακύκλωσης (μπλε ή άλλων συστημάτων και χρωμάτων) υλικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται στο συγκεκριμένο σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακατάλληλα υλικά που μπάινουν στους μπλέ κάδους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα: καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, διαμορφώνουν σύμμεικτο φορτίο το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανακυκλωθεί, λερώνουν και καταστρέφουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, απειλούν με τραυματισμό τους εργαζομένους στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Υπάρχουν υλικά, τα οποία προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά δεν επανανακυκλώνονται και άρα πρέπει να τα τοποθετούμε στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Τοποθετώντας τα αντίθετα στους μπλε κάδους για δεύτερη φορά θα αποδειχθεί χειρότερο για το περιβάλλον από το να μην ανακυκλωθούν καθόλου σε πρώτη φάση.

Ποια είναι αυτά που δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους;

1) Το αφρολέξ, το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου και ιδιαίτερα εύφλεκτο, γι’ αυτό θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.

2) Το βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3) Οι περισσότεροι φορείς ανακύκλωσης δεν δέχονται τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Γι’ αυτό πρέπει να πετάμε τα πλαστικά μπουκάλια στους κάδους ανακύκλωσης αφού βγάλουμε το καπάκι.*

4) Τα κουτιά των χυμών, γιατί η πλαστική επικάλυψη που έχουν τα καθιστά ακατάλληλα για ανακύκλωση.

5) Τα κουτιά από πίτσα, διότι έχουν υπολείμματα τροφών και λίπη. Πετώντας ένα τέτοιο αντικείμενο εμποτισμένο με λάδι, θα προκληθεί μια μάζα λάσπης στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Μπλέ κάδος
Πηγή: patrasevents.gr

6) Οι σιδερένιες κρεμάστρες, γιατί τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης δεν ανακυκλώνουν το σύρμα.

7) Τα κεραμικά δεν ανακυκλώνονται, γι’ αυτό θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε με εναλλακτικούς τρόπους.

8) Τα δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.

9) Τα καλαμάκια και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι είναι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.

10) Τα σπασμένα γυαλιά, γιατί τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.

11) Οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, γιατί έχουν ημερομηνία λήξης μετά την οποία αρχίζουν να θρυμματίζονται.

 

Δεν ξεχνώ ποτέ πριν φτάσω στον μπλε κάδο να:

 

Μπλέ κάδος
Πηγή: wordpress.com

Πλένω:
Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
Μην σκίζω:
Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται – όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) για την ανακύκλωσή τους.
Βγάζω καπάκια:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

*Ακόμα μία σημαντική πληροφορία σχετικά με την ανάγκη διαχωρισμού των πλαστικών μπουκαλιών από τα καπάκια, είναι το ότι – όταν αυτό συμβαίνει, ανακυκλώνονται διαφορετικά.

Πηγές: https://naturesse-hellas.com/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%B7/,

https://www.eoan.gr/el/content/20/ti-ulika-anakuklonoume,

https://energyin.gr/2018/02/12/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1/,


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλέτα Κυριακοπούλου

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες ,το περιβάλλον,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και φυσικά τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;