Μέδουσες και μεταφορά άνθρακα: νέα έρευνα

Μέδουσες και μεταφορά άνθρακα: νέα έρευνα
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Οι μέδουσες και οι υπόλοιποι ζελατινώδεις οργανισμοί δεν λαμβάνουν, σύμφωνα με νέα μελέτη, την οικολογική σημασία που τους αξίζει. Επιστήμονες δηλώνουν ότι οι συγκεκριμένοι υποτιμημένοι οργανισμοί, τελικά διαδραματίζουν σπουδαίους ρόλους στα οικοσυστήματα. Το νέο εύρημα αφορά τη συμμετοχή τους στον κύκλο του άνθρακα.

Η μελέτη προσθέτει σε ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι οι μέδουσες, που εδώ και χρόνια παρουσιάζονται ως σύμβολο κατάρρευσης των οικοσυστημάτων, είναι εν τέλει σημαντικές.

Νέος ρόλος για τις μέδουσες στα οικοσυστήματα

Είναι ήδη γνωστό ότι οι ζελατινώδεις οργανισμοί είναι πηγή τροφής για ζώα όπως οι θαλάσσιες χελώνες και κάποια ψάρια. Ακόμα, οι μεγάλες μέδουσες λειτουργούν ως καταφύγιο σε νεαρά ψάρια, παρέχοντάς τους προστασία και τροφή.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι μέδουσες και οι υπόλοιποι ζελατινώδεις οργανισμοί (κτενοφόρα, σάλπες, χαιτόγναθοι, κωπηλάτες, σιφωνοφόρα, κ.ά) είναι μοναδικοί στην ενεργειακή απόδοση. Το ζελατινώδες σώμα τους είναι ιδανικό για την αφομοίωση υψηλών ποσοτήτων ωκεάνιου άνθρακα. Περίπου 510 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι άνθρακα αποθηκεύονται στους ζελατινώδεις οργανισμούς ανά πάσα στιγμή, αριθμός περίπου ισοδύναμος με τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Καναδά για ένα έτος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι 3,7 μέχρι 6,8 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι οργανικού άνθρακα μπορούν να ανιχνευθούν σε ζελατινώδεις οργανισμούς κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο ποσό, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενός έτους στις ΗΠΑ. Από αυτούς, 2 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι θα βρεθούν στον πυθμένα της θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέδουσες και μεταφορά άνθρακα: νέα έρευνα
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com

Μαζικοί θάνατοι και κύκλος του άνθρακα

Τα θαλάσσια οικοσυστήματα γενικά έχουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα μέσω της ρύθμισης των τροφικών πλεγμάτων και της μεταφοράς οργανικού άνθρακα από τα ανώτερα στρώματα της υδάτινης στήλης στα κατώτερα.

Συγκεκριμένα, οι ζελατινώδεις οργανισμοί πεθαίνουν μαζικά όταν εξαντλούνται οι διαθέσιμοι πόροι. Το σχήμα του σώματός τους διευκολύνει την ταχεία βύθιση πριν την αποσύνθεση, με αποτέλεσμα την εναπόθεση νεκρών ζελατινωδών ατόμων στον πυθμένα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο από διαθέσιμα δεδομένα και ανακάλυψαν ότι αυτοί οι μαζικοί θάνατοι των μεδουσών αλλά και οι απεκκρίσεις τους, παίζουν σπουδαίο ρόλο στη δέσμευση και τη μεταφορά άνθρακα στον πυθμένα και την ισορροπία άνθρακα μεταξύ αέρα και θάλασσας. Οι μαζικοί θάνατοι μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 35% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον βυθό των ωκεανών.

Οι μέδουσες και τα λοιπά ζελατινώδη είδη είναι γνωστά στοιχεία της βιολογικής αντλίας, αλλά η συνολική συμβολή τους στις παγκόσμιες ροές άνθρακα ήταν άγνωστη μέχρι και σήμερα.

Μέδουσες και μεταφορά άνθρακα: νέα έρευνα
Βιολογική αντλία | Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Η πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι ροές άνθρακα λόγω της εναπόθεσης νεκρών ατόμων είναι παγκοσμίως σημαντικές και δεν πρέπει πλέον να αγνοούνται στα βιογεωχημικά μοντέλα των ωκεανών.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

Αρθρογραφία

Luo, J., Condon, R., Stock, C., Duarte, C., Lucas, C., Pitt, K., Cowen, R. (2020). Gelatinous zooplankton-mediated carbon flows in the global oceans: A data-driven modeling study, Global Biogeochemical Cycles.

Διαδίκτυο

Jellies Transfer a Significant Amount of Carbon to the Deep Ocean, ανακτήθηκε από eos.org/research-spotlights/jellies-transfer-a-significant-amount-of-carbon-to-the-deep-ocean?fbclid=IwAR2-58YzgUkwoWu1bvMLjQyOn-D9ybcxDeWd2FJgSOP-y2olEwD56ybSq_c, τελευταία επίσκεψη 3/11/2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάννα Τρίφωνα

Βιολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Αθηναία, ενθουσιώδης με τη θαλάσσια ζωή, κολλημένη στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Επικοινωνία: triphonamarianna@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;