




To Fast Fashion σκοτώνει
Στη πυραμίδα του Maslow, στην πυραμίδα δηλαδή των αναγκών που έχει κάθε άνθρωπος, στη βάση της βρίσκεται η τροφή, ο ύπνος, ο αέρας και το νερό – ανάγκες δηλαδή που είναι απαραίτητες για να επιβιώσει. Αφού λοιπόν ικανοποιήσει τις πρώτες του ανάγκες, στην επόμενη στρώση της πυραμίδας βρίσκονται οι ανάγκες που σχετίζονται με την ασφάλεια, δηλαδή ρούχα, στέγη και το περιβάλλον που ζει.
Τι γίνεται όμως όταν καταπατείται εξολοκλήρου η πρώτη ανάγκη χιλιάδων – εάν όχι εκατομμυρίων- ανθρώπων έτσι ώστε οι υπόλοιποι να καλύψουν τις δευτερεύουσες ανάγκες τους;
Αυτό έχει καταφέρει να κάνει το Fast Fashion. Είναι ένας ακόμα τρόπος ώστε οι λίγοι να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώσει.
Μεγάλες εταιρείας όπως H&M, Zara, Oysho, Bershka και Forever21 είναι κάποια από τα brand που χρησιμοποιούν σκλάβους για την κατασκευή των ρούχων τους και αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα του Fast Fashion. Παιδιά ηλικίας ακόμα και εφτά χρονών, γυναίκες και άντρες που δουλεύουν ασταμάτητα για να προλάβουν να ζήσουν και φυσικά αμειβόμενοι με εξευτελιστικούς μισθούς. Στην πλατφόρμα Slavery Footprint μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα «Εσύ πόσους σκλάβους απασχολείς;» και να έρθεις αντιμέτωπος με την αλήθεια και φυσικά να αφυπνιστείς. Ένα παράπλευρο ζήτημα είναι αυτό της παιδικής εργασίας, της εργασιακής εκμετάλλευσης και φυσικά του θανάτου καθώς οι δομές απασχόλησης είναι πολύ κακές. Αποτέλεσμα είναι να πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από δίψα, εξάντληση και αϋπνία. Έχει συμβεί άνθρωποι να καταπλακωθούν από το ίδιο το κτήριο στο οποίο εργάζονται.
Μετά το ντοκιμαντέρ Τhe True Cost θα κοιτάξετε τα ρούχα σας σχεδόν με ντροπή, όπως έκανα και εγώ.
Το Fast Fashion καταστρέφει και το περιβάλλον
Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση και υπερπαραγωγή σε όλους τους τομείς. Παράλληλα βρισκόμαστε εν μέσω μιας μεγάλης κλιματικής κρίσης με συνέπειες αισθητές τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον. Όσον αφορά την παραγωγή ρούχων τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Στο διάστημα μεταξύ 2000 έως 2014 η παραγωγή ρούχων υπολογίστηκε ότι είχε διπλασιαστεί. Ενώ ο μέσος καταναλωτής υπολογίζεται ότι αγόρασε 60% περισσότερα ρούχα το 2014 από ότι το 2000, αλλά κράτησε κάθε ρούχο μόνο μισό χρόνο. Την ίδια στιγμή λιγότερο από το 1% των ρούχων που παράγονται παγκοσμίως ανακυκλώνεται.
Εκτός από το γεγονός πως η ποσότητα ρούχων είναι πολύ μεγαλύτερη συγκρινόμενη με παλιότερα έτη, το μεγαλύτερο μέρος της δεν είναι από βιώσιμα υλικά. Κακής ποιότητας ρούχα καθιστούν το ρύπο ακόμα πιο ανθεκτικό και ταυτόχρονα εύκολο να αντικατασταθεί. Επιπλέον οι συνθετικές ίνες με βάση το πετρέλαιο που χρησιμοποιούνται ευρέως, χρειάζονται δεκαετίες για την αποσύνθεσή τους.
Σύμφωνα με το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Υγείας της Καλιφόρνια, γνωστές αλυσίδες ρούχων πωλούν διάφορα είδη ρουχισμού με περιεκτικότητα σε μόλυβδο που υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια της νομοθεσίας.
Κανένα από τα πλάνα που ακολουθούν τα μεγάλα brand δεν είναι τυχαία. Κάθε εβδομάδα αλλάζουν τις τάσεις με αποτέλεσμα να νιώθεις συνεχώς εκτός μόδας. Και φυσικά οι εκπτώσεις δεν είναι εκπτώσεις αλλά ανταλλαγές μεταξύ καταστημάτων. Σκέψου λοιπόν εάν ένα μπλουζάκι κάνει 5 ευρώ πόσο είναι ο μισθός του ανθρώπου που το έφτιαξε και σε πόσα άτομα μοιράζεται αυτό το ποσό μέχρι να φτάσει στα χέρια σου.






Τι μπορούμε να κάνουμε
Αρχικά θα πρέπει να σταματήσουμε να ψωνίζουμε από καταστήματα που προωθούν το Fast Fashion και ενισχύουν την εργασιακή εκμετάλλευση. Tο δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψωνίζουμε από καταστήματα που είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση. Αν δεν είστε απλά ρωτήστε που κατασκευάζονται τα ρούχα. Ευτυχώς ή δυστυχώς ψωνίζω σπάνια ρούχα, συνήθως μου δίνουν ξαδέρφες μου ή φίλοι οπότε μπορώ να πω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχω ψωνίσει συνολικά περίπου δέκα ρούχα. Αυτός όμως δεν σημαίνει πως επιτρέπεται να ψωνίζεις εκεί εάν είσαι στην ίδια φάση. Όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα. Στις παραπάνω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε κάποια από τα brand που προωθούν το Fast Fashion.
Φυσικά υπάρχουν τα second hand μαγαζιά και όχι μόνο, τα οποία προτείνω να επισκεφτείς και να δεις ότι θα βρεις όμορφα ρούχα. Δεν προτείνω κάποιο συγκεκριμένο γιατί το στυλ είναι διαφορετικό στον καθένα.



Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- https://slaveryfootprint.org/
- https://tvxs.gr/news/life/fast-fashion-pos-i-biomixania-tis-modas-syndeetai-me-tin-klimatiki-allagi
- https://www.quora.com/
- https://www.huffingtonpost.gr/2015/10/31/life-moda-viomhxania-alitheies_n_8433258.html
- https://www.ceh.org/