Ανταπόκριση // Off The Hook Festival – live (Μέρος 1)

Πηγή: Instagram @offthehookfestival

Είναι γεγονός ότι το Hip Hop στην Ελλάδα είναι στην καλύτερη φάση του αυτή τη στιγμή. Την μεγαλύτερη απόδειξη αποτελεί το Off The Hook Festival που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη το διήμερο 5 και 6 Σεπτέμβρη και είναι πιθανόν το  μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και αφορά το Hip Hop.

Για πολλά χρόνια υπήρχε το THHF στη Θεσσαλονίκη, όμως το Off The Hook, παρότι φέτος έγινε για πρώτη φορά, έγραψε ήδη ιστορία. Μεγάλο ρόλο σε αυτό φυσικά έπαιξαν όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν καθώς και τα άτομα που έτρεξαν την διοργάνωση και φρόντισαν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Αρκετά με τον πρόλογο όμως, πάμε να δούμε τι μας έμεινε απ’ αυτό το διήμερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές του Off The Hook

Αρχικά, να πούμε δυο λόγια για τα άτομα πίσω από το φεστιβάλ. Πολλά λόγια θα έπρεπε, αλλά δεν θέλω να γίνω κουραστικός. Όσοι ήταν υπεύθυνοι για το στήσιμο του Off The Hook αξίζουν άπειρα συγχαρητήρια. Noiz Art & Music Productions και Dynasty Group – Athens εκμεταλλεύθηκαν άψογα τον εξαιρετικό χώρο της Τεχνόπολης. Χρησιμοποιήθηκαν 3 σκηνές: δυο για τις συναυλίες με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και μια για το DMC World DJ Championships, ενώ παράλληλα έτρεχε και BMX Showcase. Στην είσοδο δεν παρέλειψαν να μοιράσουν στο κοινό ένα φυλλάδιο με χρηστικές πληροφορίες για το φεστιβάλ, με το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών καθώς κι έναν χάρτη του χώρου. Η συνεργασία με τους χορηγούς Monster και What’s Up επίσης αποδείχθηκε χρήσιμη.

Πηγή: Instagram @offthehookfestival

Υπήρχαν stands για να φορτίσεις το κινητό σου ενώ στο τέλος υπεύθυνοι της Monster μοίρασαν δωρεάν αναψυκτικά στο κοινό. Φυσικά, δεν έλειπαν περίπτερα και trucks να πουλάνε φαγητό και ποτό, σε πολύ λογικές τιμές. Το πρόγραμμα τηρήθηκε σε σχεδόν απόλυτο βαθμό, δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ενώ παρά το sold out της δεύτερης μέρας, ο συνωστισμός δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Πραγματικά, η οργάνωση ήταν τόσο καλή που δεν θύμιζε Ελλάδα και η Dynasty με τη Noiz που βρίσκονται πίσω από αυτό πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που αντιμετώπισαν το Off The Hook και το κοινό με τον απόλυτο σεβασμό. Ας περάσουμε όμως στο live αυτό καθ’εαυτό.

Ημέρα πρώτη, το ξεκίνημα

Τι κι αν ήταν Πέμπτη, 17.30 το απόγευμα? Ο κόσμος ήταν εκεί για να στηρίξει από το ξεκίνημα. Το οποίο, έγινε με τον Ραμμένο Άσσο. Underground ήχοι, έντονο συναίσθημα, επαναστατικές και συνάμα ανθρώπινες ρίμες. Αυτός είναι ο Ραμμένος Άσσος, δίνει στο κοινό ένα κομμάτι των σκέψεών του, των προβληματισμών του… της ίδιας της ψυχής του σε τελική ανάλυση. Όταν πρώτο όνομα, στην ανομολόγητη ιεραρχία που ακολουθεί κάθε φεστιβάλ, είναι ένας MC όπως ο Ραμμένος, καταλαβαίνεις εύκολα το επίπεδο του Off The Hook.

off the hook
Πηγή: Instagram @offthehookfestival

Ας μεταφερθούμε, όμως, και στην άλλη σκηνή για να ακούσουμε Lobo Amarillo να επιλέγει κυρίως κομμάτια από πρόσφατο τον δίσκο του “Ζόρια και Ζωή”. Στη σκηνή μαζί του, ο Novel 729. Δυο εξαιρετικοί MCs και αποκορύφωμα η στιγμή που ακούγεται η Έλλειψη Φωτός, το κομμάτι που συνεργάζονται, που ξεσηκώνει το κοινό. Το “Ντου σε τοίχο” δε, ενθουσίασε ακόμα περισσότερο.

Το άτυπο πρώτο μέρος, έκλεισε με τον Ζωγράφο. Διαφορετικό ύφος, πιο αργές λούπες αλλά πολύ ατμοσφαιρικός μας ταξίδεψε νοητά σε άλλες περιοχές με τους στίχους του. Ειδικά με το υπέροχο “Όλοι μιλούν για σένα”, σε ένα τρίλεπτο μας πήγε μια βόλτα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Πρώτες Ξένες Δυνάμεις στο Off The Hook

Η ώρα έχει φτάσει πια 7. Είναι η ώρα το Off The Hook να δικαιώσει όσους πιστεύουμε πως είναι το μεγαλύτερο Hip Hop Festival που έχει δει η χώρα. Κι αυτό γιατί στα συνολικά 23 ονόματα του Line Up, οι 6 έρχονται από το εξωτερικό. 4 την Πέμπτη και 2 (μα τι 2) την Παρασκευή.

Πρώτος, εμφανίζεται ο M-Dot. Αμερικάνος με Ιταλικές ρίζες, ο Μ-Dot έπαιξε τόσο δικά του κομμάτια (κυρίως από τον δίσκο του “EgO anD The EneMy” όσο και άλλα γνωστότερα και κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό. Τη σκυτάλη παίρνει στην άλλη σκηνή ο Ολλανδός MC, Mr. BlabberMouf. Εντυπωσιακά ανεβαστικός με εξαιρετική διάθεση, κατάφερε να κάνει το κοινό, το οποίο στο μεταξύ έχει πολλαπλασιαστεί, να κουνηθεί στον ρυθμό του. Ειδικά με το εξαιρετικό flow του και τους γρήγορους στίχους έκανε τον κόσμο να ουρλιάζει το όνομα του.

Το πρώτο μη-ελληνόφωνο ραπ κομμάτι του Off The Hook θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο. Από τη Γερμανία στην Ελλάδα, οι υπέροχοι Snowgoons. Αρχικά μας προσέφεραν δυο νότες από θρυλικά τραγούδια, επιπέδου Mobb Deep και Wu Tang Clan. Συνέχισαν με άλλα διάσημα τραγούδια στα οποία είχαν αναλάβει την παραγωγή, όπως μας ενημέρωσαν. Το αποκορύφωμα της εμφάνισης τους ωστόσο ήταν τη στιγμή που έπαιξαν τα δικά τους κομμάτια. Ειδικά στο “Goon Infantry”, χιλιάδες κόσμου κάτω από τη σκηνή, ένωσε τη φωνή του με τη δική τους, κραυγάζοντας το εξής απλό: Snow – Goons!

Σειρά των πιο βαριών ονομάτων

Iratus

Περασμένες 8. Έχει νυχτώσει πια και ο κόσμος δεν σταματάει να αυξάνεται. Λίγο πριν τελειώσουν οι Snowgoons, στην πρώτη σκηνή ετοιμάζεται ο Iratus. O οποίος πλέον από μόδα σε εποχές fullface, από viral σε εποχές AVMV έχει γίνει διαχρονικός με το Voyager 3. Με το γνωστό του ύφος, αυτό που τσακίζει κόκαλα με απίστευτες ατάκες και λίγο πιο μετά σε κάνει να θες να δακρύσεις με τραγούδια που ξεχειλίζουν συναίσθημα. Iratus στα όρια της πολλαπλής προσωπικότητας, με την υπέροχη ικανότητα του να προσαρμόζεται σε στυλ, ρυθμό, flow και στίχο. Να το πούμε απλά όπως το ζήσαμε. Ο Iratus είναι ο μόνος που, αφού σε έχει κάνει να μαζεύεις τα κομμάτια του με το “Ψυχή Όμορφη”, συνεχίζει σαν μην έχει συμβεί τίποτα, ανακοινώνοντας πως το επόμενο κομμάτι λέγεται GTMS (το είπε στην πλήρη μορφή του για την ακρίβεια, αλλά καταλαβαινόμαστε νομίζω). Με το “Μόνιμα Πρόστυχος” στο αναμενόμενο φινάλε αφήνουμε τον Iratus και μεταφερόμαστε λίγο πιο δίπλα.

Social Waste

social waste off the hook
Πηγή: Instagram @offthehookfestival

Στην άλλη σκηνή, όπου ετοιμάζονται οι εκπληκτικοί Social Waste που επιτέλους κατάφερα να ακούσω ζωντανά σβήνοντας ακόμα ένα όνομα από τη λίστα μου. Το πρώτο που έκαναν, ήταν να συστηθούν. “Εμείς δεν είμαστε gangsters, δεν μιλάμε για ναρκωτικά, λεφτά, δεν βλέπουμε τις γυναίκες σαν αντικείμενο, δεν έχουμε πρόβλημα με την LGBTQ κοινότητα, το αντίθετο”. Σε 2 λεπτά μου θύμισαν τον λόγο που τους λατρεύω και τους θεωρώ μοναδικούς στο είδος τους. Γιατί αυτό που κάνουν, αυτά που τραγουδάνε, είναι σχεδόν προσβλητικό να τα θεωρήσεις ραπ και να τα τσουβαλιάσεις με όλους τους άλλους. Ταξιδιάρες ψυχές που θα έλεγε και ο Αγγελάκας, τραγουδούν για το άδικο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δεν κρύβουν τις αριστερές τους πεποιθήσεις και δεν σταματάνε να θέτουν προβληματισμούς στα κομμάτια τους. Κομμάτια του Άρη, του Χρόνη, του Berkin Elvan, του Παύλου και του Αλέξη. Όλων όσων αισθάνονται απέχθεια για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, οι Social Waste ήρθαν στο Off The Hook για να μας παρουσιάσουν το hip hop όπως οι ίδιοι το ονειρεύονται. Το hip hop της Μεσογείου.

Συνέχεια σε άλλο στυλ

Complex

Εντελώς διαφορετική η συνέχεια, δείγμα της ποικιλομορφίας και ταυτόχρονα του σεβασμού σε κάθε στυλ στη Hip Hop κοινότητα. Μεταφερόμαστε στην πρώτη σκηνή και μετα τους Social Waste, είναι η στιγμή να απολαύσουμε το Complex. Styl Mo (που πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο) και Hatemost. Bong Da City/J2F και ΒΠεις. Μια ιστορική συνεργασία μας έδωσε ένα απο τους πιο ιδιαίτερους δίσκους των τελευταίων ετών. Στο Complex το απίστευτα ανεβάστικο δίδυμο σπάει κάθε κανόνα και νόρμα που θεωρητικά ακολουθεί το Hip Hop. Είτε μουσικά είτε στιχουργικά. Beat που παραπέμπουν σε ρυθμούς EDM, κοφτοί στίχοι που δύσκολα πιάνεις πάνω στο εκκωφαντικό τέμπο. Στα μάτια και τα αυτιά μου πάντως, το Complex είναι ο,τι καλύτερο μπορείς να ακούσεις ζωντανά αν θες να κοπανιέσαι στον ρυθμό για καμιά ώρα συνεχόμενα. Εκτός εαν ξανάρθει ο Skrillex στην Αθήνα. Με το 1312 να κλείνει το συναρπαστικό show τους, αφήνουμε το Complex και μεταφερόμαστε στην άλλη σκηνή.

Bloody Hawk

Τεχνόπολη
Πηγή: Instagram @offthehookfestival

Εκεί όπου θα συναντήσουμε και θα ακόυσουμε τον Bloody Hawk. Το παιδί θαύμα της Ελληνικής ραπ σκηνής. Έναν MC που μετράει 6 προσωπικούς δίσκους και χιλιάδες θαυμαστές (χώρια τα singles και τις δουλειές με ΦΘ και Fuked Up). Ειμάστε μάλιστα μια ανάσα μακριά από την κυκλοφορία του 7ου δίσκου του (11 Σεπτέμβρη). Κι όλα αυτά, ενώ ακόμα δεν είναι ούτε 25 χρονών, ενώ πριν 5-6 χρόνια ήταν άλλο ένα πιτσιρίκι που έπιασε μικρόφωνο. Κατεβαίνει απο την Ξάνθη για συναυλίες, και γεμίζει σταδιακά μαγαζιά, ξεκινώντας απο το Bums και τo Methodia και καταλήγοντας σε sold out στο Academy. Εκεί είναι που συνήθως λες “το τερματίζει”, δεν υπάρχει μεγαλύτερος χώρος πια. Πραγματικά έχω απορία να δω ποιο μέρος θα επιλέξει για την παρουσίαση του νέου του δίσκου. Στο Off The Hook, ο Γερακίσιος μαζί με τον αδερφικό του φίλο, Τroufone, δίνει μια σπουδαία παράσταση. Κατέθεσε την ψυχή του και κάθε ίχνος της ενέργειας του. Στα μικροφωνικά ξεσπάσματα του, το κοινό (που πια έχει σχεδόν γεμίσει την Τεχνόπολη) παραληρούσε. Κι αφού ολοκλήρωσε την παρουσία του, έχουν μείνει πια 2 ονόματα για να τελειώσει η πρώτη μέρα του φεστιβάλ.

Βαδίζοντας προς το τέλος

RNS

Προτελευταίοι, θα εμφανιστούν οι βασιλιάδες του battle rap στην Ελλάδα Roll  ‘n’ Stoned, ευρέως γνωστοι ως RNS. Supreme, Buffalo Bill, DJ Cutbrawl, Zaralee, Αδέσποτο, Θύτης, Pero, Κανών. Ακόμα κι αν δεν είναι του στυλ σου ή δεν σε εκφράζουν, είναι πάντα ωραίο να τους βλέπεις όλους μαζί τρελαμένους στη σκηνή να τα χώνουν σε όλους και σε όλα. Ευτυχώς το Off The Hook μας έδωσε (και) αυτή την ευκαιρία. Hardcore ήχοι και στίχοι από masters στο είδος, μας παρουσίασαν κατά βάση κομμάτια από την τελευταία τους δουλειά, τον “Λόχο Μαζικών Καταστροφών”.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα “Βρωμόφονα Καθίκια” των Κανών και Θύτη. Φυσικά, τραγούδησαν και το “Τσιμέντο” των Supreme, Bufallo Bill και Θύτη από το mixtape του Purpose. Φυσικά, αποκορύφωμα το τελευταίο τους κομμάτι, το 1 Crew. Ένα κομμάτι σταθμός για το συγκρότημα κι ας είναι τόσο πρόσφατο. Ένα κομμάτι που αναδεικνύει τη σχέση των RNS με το κοινό τους. Και το ανάποδο, καθώς ο κόσμος από κάτω δεν σταμάτησε να τραγουδά και να χτυπιέται, κάνοντας με τα καπνογόνα τη νύχτα μέρα και το stage γήπεδο. “Όλες οι περιοχές, ένα crew, RNS”

Ocean Wisdom

off the hook
Πηγή: Instagram @offthehookfestival

Καλοί, αγαπημένοι οι Έλληνες MCs, όμως το Off The Hook έγραψε ιστορία και για κάτι τέτοιες στιγμές μπορεί να χαρακτηριστεί festival Ευρωπαϊκών προδιαγραφών κι ας είναι ακόμα στα ξεκινήματα. Ο εκπληκτικός Ocean Wisdom έφερε μια βόλτα το διαστημικό του flow από το Ενωμένο Βασίλειο στην Τεχνόπολη και πραγματικά άξιζε τον κόπο. Το ίδιο είμαι σίγουρος αισθάνονται όσοι έμειναν ως το τέλος της πρώτης μέρας του φεστιβάλ. Το βαρύ πυροβολικό της High Focus μας χάρισε μια εντυπωσιακή παράσταση ραπάροντας σε φρενήρεις ρυθμούς με τεράστια άνεση. Και ο κόσμος το ευχαριστήθηκε με την καρδιά του, μέχρι το τέλος. Άλλωστε, παρότι κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο μόλις το 2016, ο Ocean Wisdom είναι ήδη καθιερωμένος MC και θεωρείται – δικάιως- από τους καλύτερους rappers στο είδος του. Ειδικά με το “walkin” έκανε το κοινό να παραληρεί. Μιλάμε για το κομμάτι που θεωρείται γρηγορότερο από το rap God του Eminem.

Υπήρχε καλύτερος τρόπος για να κλείσει μια τόσο όμορφη βραδιά?


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;