Bloody Hawk: Eπέστρεψε καλύτερος από ποτέ

Bloody Hawk, το παιδί θαύμα του ελληνικού Hip Hop

Αρχές 2013. Ένα πιτσιρίκι από την Ξάνθη με το παρατσούκλι Bloody Hawk πιάνει ένα στυλό, ένα χαρτί κι ένα μικρόφωνο. Ηχογραφεί τους ‘Γερακίσιους Οφθαλμούς’ και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο μέσα στον Γενάρη. Το ομώνυμο κομμάτι, σήμερα αριθμεί κάτι παραπάνω από 5000 θεάσεις στο Youtube. Γνωστός μεταξύ συγγενών και φίλων κι όσων για κάποιο λόγο έτυχε στην απέραντη διαδικτυακή τους περιήγηση να πέσουν πάνω στο CD.

Image result for bloody hawk11 Σεπτέμβρη 2019. 6 χρόνια και 6 δίσκους αργότερα. Και να θες να το αποφύγεις, αν συνδεθείς στο Youtube θα το δεις κάπου εκεί, στις τάσεις ή τα προτεινόμενα, Το 1 Ευρώ του Bloody Hawk χτυπάει εξαψήφια νούμερα θεάσεων μέσα σε λίγες ώρες. Το πιτσιρίκι από την Ξάνθη, χωρίς τις πλάτες κανενός, παρά μόνο με το αυθεντικό του ταλέντο, κατάφερε σε 6 χρόνια να εξελιχθεί από ένα άλλο παιδί με τεράστια όνειρα, σε έναν από τους πιο σπουδαίους rappers στη χώρα. Έχει ήδη τραγούδια που άλλοι τα λένε παλιά, άλλοι κλασσικά, τραγούδια-σταθμούς στην μέχρι τώρα πορεία του. Κι ακόμα είναι 23-24 χρονών.

Για αυτό τα κατάφερε

Είχε ορκιστεί να πετύχει. Είχε υποσχεθεί ότι θα τα καταφέρει. Ανάμεσα στους Γερακίσιους Οφθαλμούς και το 1 Ευρώ, χώρεσαν σε 6 χρόνια και 5 δίσκοι. Βαλς, Γαλάζιοι Κήποι, Νηστικός, Signore Falco, Κομπλεξικό. Χώρια τα singles, οι συνεργασίες, χώρια οι ζωντανές εμφανίσεις. Εκείνη η νύχτα το 16 στο Bums, που είναι ένας λόγος που δηλώνει ραπάς, όπως εξομολογείται στο Daewoo. Εκείνη η νύχτα στο Academy για την παρουσίαση του Κομπλεξικού. Όταν όλοι καταλάβαμε ότι το μέλλον είναι εδώ, αλλά και αυτό που ζούσαμε εκείνη τη στιγμή είναι ήδη ιστορικής σημασίας. Εκείνη η πρόσφατη νύχτα στην Τεχνόπολη, όπου ξεχώρισε ανάμεσα σε ιερά τέρατα του χώρου. Όλες εκείνες οι νύχτες που κατέθετε την ψυχή του επί σκηνής σε κάθε πόλη που εμφανίζοταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κατάφερε, γιατί αυτό το κοκαλιάρικο παιδί που δεν σου γεμίζει το μάτι, μόλις ανοίξει το στόμα του σε κάνει να ανατριχιάζεις με τον πρώτο στίχο. Γιατί η ενέργεια, το συναίσθημα που βγάζει δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο MC στη χώρα. Γιατί σε κάθε κραυγή του στα κομμάτια του, κάτι μέσα του πεθαίνει και τον πόνο αυτό τον νιώθει και τον εκτιμάει κάθε ακροατής. Γιατί κάθε μικροφωνικό ξέσπασμα του δεν είναι άλλο ένα εφέ για να γίνει αρεστός. Είναι κατάθεση ψυχής. Είναι το ηχόχρωμα του κόμπλεξ που βγαίνει από μέσα του και στέκεται εκεί για τον ακροατή. Να φωνάζει μαζί του, πως εμείς δεν θα πεθάνουμε ποτέ.

O νέος δίσκος του Bloody Hawk

Το καινούριο άλμπουμ δεν είναι παρά άλλη μια υπενθύμιση του λόγου που ο Bloody Hawk είναι τόσο αγαπητός. Πλέον κι όσο τα χρόνια περνούν, γίνεται πιο ώριμος, ακόμα πιο λυρικός. Δεν βασίζεται σε εντυπωσιακά beat, ούτε σε άπιαστα flow. Θα μπορούσε, το έχει αποδείξει και αυτό, αλλά ποτέ δεν το έκανε. Προτιμάει να δίνει έμφαση σε στίχους γροθιά στο στομάχι και μαχαίρι στην καρδιά.

Με υπαρξιακές αναζητήσεις, ρητορικά ερωτήματα, βαθύτατους προβληματισμούς. Με στίχους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ποιητικοί. Με κομμάτια, όπως τα Μπαλόνια, γραμμένα σε δεύτερο πρόσωπο, να χτυπάνε κατευθείαν σε όλα τα θέματα που απασχολούν άτομα που μόλις ξεκινούν να βγαίνουν εκεί έξω στη ζωή και να εκθέτουν σε ένα κουπλέ όλη την προβληματική ουτοπική ευτυχία που θεωρούν οι γονείς ότι πρέπει τα παιδιά τους να ζήσουν.

Γιατί τα βράδια πριν να κοιμηθείς προσπαθούσες
να βάλεις τα όνειρα σου μέσα στην τσάντα του γιου σου
Δεν σε κατηγορώ κάπου θα πιάστηκες, συγγνώμη αν απ’ όσα είπα χαλάστηκες
Απλά απάντα μου σε κάτι τελευταίο. Πιστεύεις έζησες ή συμβιβαστηκες?

Είμαστε Αλλιώς και Daewoo 2

Με το Είμαστε Αλλιώς να δίνει διαφορετικό ήχο και στυλ. Να δίνει τη δυνατότητα στον Bloody Hawk να πατήσει σε πιο new age beat και να ξεδιπλώσει το εντυπωσιακό όποτε χρειαστεί flow του. Με το Daewoo 2 να αποτελεί από τα καλύτερα sequel τραγουδιών που θυμάμαι, με σαφείς αναφορές στο “original” Daewoo του Κομπλεξικού. Και με τετράστιχα σαν το παρακάτω να ξεκαθαρίζει με τον καλύτερο και πιο ξεκάθαρο τρόπο τη θέση του στην ελληνική ραπ σκηνή

Μου πρότειναν να μπω στο πανηγύρι του χιπ-χοπ, μα δεν μου πάει

Άστους να με πουν χαραμοφάη

Συντηρώ δυο σπίτια με το ραπ πριν μπει ο Μάης

Αυτό είναι το χιπ-χοπ μου, αυτό δεν θα το δείξουνε στο Vice

Το απίστευτο Εικοσάλεπτο

Με το Εικοσάλεπτο να τσακίζει ψυχολογίες και να κρατάει την τρίχα σου όρθια για 5 λεπτά. Πραγματικά τέτοια τραγούδια, που τα ακούς και θες μετά για λίγη ώρα να μαζέψεις τα κομμάτια σου, είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Παραμύθι, Θανατοποινίτης, Μικρή Αγάπη, Αυτοάνοσο είναι κάποια αντίστοιχα. Σε αυτά, έρχεται να προστεθεί το συγκινητικά υπέροχο εικοσάλεπτο. Ξεκινώντας χαλαρά, ήρεμα, μεταφέροντας καθημερινές εικόνες της ζωής του. Κι ακολουθεί ένας χείμαρρος. Μια υπέροχη προσωπική ιστορία που προφανώς ενέπνευσε τον τίτλο του δίσκου του. Μια απίστευτη προσωπική εξομολόγηση, μια σκληρή αυτοκριτική, μια ανατριχιαστική κλιμάκωση,ένα ακόμα λυρικό ξέσπασμα. Στα αυτιά μου, ένα Βαρύ, έναν χρόνο αργότερα.

δάκρυα στο μαύρο πρόσωπο του κατρακυλάν σα νερό 60 κάτι χρόνων τύπος σπαρταρούσε σα μωρό

είπε αγόρι μου δεν έχω άλλα λόγια ευχαριστώ κι εγώ σκεφτόμουν τι αξία μπορεί να χει 1 ευρώ

μπήκε μες το κτελ ξανά να κόψει εισιτήριο

όσο απ το παράθυρο κοιτούσε τη μορφή μου

γύρισε και μου δωσε ρέστα 20 λεπτά

ήταν το πιο ακριβό 20λεπτο της ζωής μου

Κλείσιμο

Ο δίσκος κλείνει με το Μη Σταματάς, κάτι που χρειαζόταν για να μαζέψεις τα κομμάτια σου μετά το Εικοσάλεπτο. Μια αισιόδοξη νότα, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και μια απαραίτητη υπενθύμιση. Να μην σταματάς φίλε, γιατί η μόνη μάχη που έχασες είναι εκείνη που δεν έδωσες.

Ένας υπέροχος δίσκος 10 κομματιών πέρασε σαν νερό. Μας έκανε να ανατριχιάσουμε, να δακρύσουμε, να χαμογελάσουμε, να θαυμάσουμε για άλλη μια φορά το τεράστιο ταλέντο του Bloody Hawk. Έχει ήδη πετύχει όσα θα μπορούσε να ονειρευτεί, είναι ήδη στην κορυφή ή τέλος πάντων κάπου εκεί γύρω. Δεν υπάρχει πια άνθρωπος που ακούει ραπ και δεν γνωρίζει τον Bloody Hawk. Με ιστορία πια πίσω του αλλά ταυτόχρονα σπουδαίο μέλλον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που ακριβώς είναι το ταβάνι του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;