Ο Paul McCartney μηνύει τη Sony για τα τραγούδια των Beatles

Ο καλλιτέχνης κινήθηκε νομικά σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Manhattan την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017. Mήνυσε την εταιρία Sony/ATV, θέλοντας να ανακτήσει τα δικαιώματα για τις επιτυχίες των Beatles.

Ο McCartney είχε ξαναπροσπαθήσει να ανακτήσει τα δικαιώματα των τραγουδιών το 2008. Πήρε όμως αρνητική απάντηση από την εταιρία Sony, καθώς αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του. Ο τραγουδιστής ψάχνει πλέον έναν τρόπο με τη βοήθεια του νόμου, να πάρει πίσω τη μουσική του και την αποζημίωση που προβλέπεται.

Ο βασικός λόγος της αντιδικίας σχετίζεται με την επιλογή που είχαν κάνει ο McCartney και ο John Lennon να εκχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα για μερικά από τα τραγούδια που έγραψαν μεταξύ του 1962 και του 1971, σε διάφορους εκδότες. Ως αποτέλεσμα, μια σειρά από τραγούδια βρέθηκαν να ανήκουν στην ATV.

Στα τέλη του 1984, ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Robert Holmes αποφάσισε να διαθέσει τα δικαιώματα των τραγουδιών προς πώληση. Ο McCartney είχε τότε μιλήσει στον καλό του φίλο Michael Jackson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε αναφερθεί στην προσοδοφόρα επιχείρηση της αγοράς των δικαιωμάτων και έτσι προχώρησαν στη δημιουργία της Sony/ATV από κοινού. Η αξία της Sony/ATV ανερχόταν στα δυο εκατομμύρια δολάρια το 2014. Αργότερα οι κληρονόμοι του βασιλιά της ποπ, Michael Jackson, πούλησαν ξανά το μερίδιό τους στην Sony.

Ποια τραγούδια ελπίζει να ανακτήσει;

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός ελπίζει να ανακτήσει τα πνευματικά δικαιώματα του, σε τίτλους σπουδαίων τραγουδιών όπως το “Yesterday,” το “Hey Jude” και το “The Long and Winding Road” τον Οκτώβριο του 2018.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανθή Ιωαννίδου

Μαλωμένη με το πρωινό ξύπνημα, έχω αδυναμία στα παλιά σοκάκια της Άνω Πόλης, στη μυρωδιά των βινυλίων και στη μαύρη αβάνα... Ζω σε έναν δικό μου ιδανικό κόσμο, που οι μεγάλοι έρωτες κρατάνε, η σοκολάτα δεν παχαίνει και εξακολουθεί να υπάρχει ο Άι-Βασίλης. Όταν δε τραγουδάω βρίσκομαι πάνω στο σανίδι, όταν δεν βρίσκομαι πάνω στο σανίδι γράφω, και όταν δεν κάνω τίποτα από τα τρία είμαι ερωτευμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;