Εντροπία

Πρόσφατα έκανα μία μικρή έρευνα πάνω σε ένα αγαπημένο μου είδος μουσικής, το Ambient και με εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι ρίζες του εντοπίζονται στις αρχές του εικοστού αιώνα στη δουλειά του Γάλλου συνθέτη Erik Satie. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός του ήταν, να δημιουργήσει ένα είδος μουσικής, το οποίο θα είναι μέρος των θορύβων του περιβάλλοντος και δεν θα κυριαρχεί σε αυτούς. Θα είναι μελωδικό, θα μαλακώνει τους ήχους των μαχαιροπίρουνων σε ένα δείπνο καθώς θα γεμίζει τις βαριές σιωπές που ενίοτε υπάρχουν ανάμεσα στους φίλους που γευματίζουν και την ίδια στιγμή θα εξουδετερώνει τους θορύβους του δρόμου, όταν αδιάκριτα εισβάλλουν στις συνομιλίες τους. Αυτή η πρώιμη μορφή της Ambient ονομάστηκε από τον Γάλλο συνθέτη Furniture music ή musique d’ameublement.

Όταν οι λέξεις δεν είναι πια αρκετές για να περιγράψουν τα συναισθήματα, παρά μόνο η σιωπή μπορεί, τότε, διακριτικά ξεπροβάλλει η Ambient, για να μας υπενθυμίσει πως η μουσική πάντα μπορεί να κατανοήσει, να απαλύνει, να συμπληρώσει, να ακολουθήσει ή και να καθοδηγήσει. Είναι μία ακόμη φορά όπου η αλεξιθυμία μεταμορφώνεται σε μουσική. Υπάρχουν στιγμές που μας κάνουν να ανατριχιάζουμε, να χτυπάει η καρδιά μας δυνατά και να νιώθουμε τόσο γεμάτοι και άλλες φορές βαθιά βουτηγμένοι στο κενό, είναι όλες εκείνες οι φορές που χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Τα πάντα στη φύση γύρω μας διέπονται από έναν ρυθμό κι εμείς σαν μέρος της με τον παλμό μας συμμετέχουμε σε αυτόν. Στην απόλυτη σιωπή, μπορούμε ν’ ακούσουμε καθαρά τους ήχους της φύσης, όπως το κελάηδημα των πουλιών, τα φύλλα των δέντρων, της βροχής, του αέρα και άλλους, και την ίδια στιγμή να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας ή και των γύρω μας, καλύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1952, συντέθηκε από τον Αμερικάνο πειραματιστή συνθέτη Τζον Κέιτζ το 4’33’’ (Τέσσερα λεπτά και τριάντα τρία δευτερόλεπτα) και είναι μία σύνθεση σε τρία μέρη. Η παρτιτούρα ζητά από τον εκτελεστή ή εκτελεστές του έργου να μην παίξουν το όργανο ή όργανά τους καθ’ όλη την διάρκεια του κομματιού και στα τρία μέρη. Το κομμάτι αποτελείται από τους ήχους του περιβάλλοντος που ακούν οι ακροατές ενώ αυτό εκτελείται, αν και πολλές φορές θεωρείται ως ‘4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα σιωπής.

 

Πηγές :

https://el.wikipedia.org/wiki/4%2733%22


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Καραγιαννοπούλου

Πάντα ενθουσιάζομαι το ίδιο που το φεγγάρι δεν πέφτει απ'τον ουρανό, η θάλασσα είναι μπλε και η μουσική μας αγγίζει. Για όλα αυτά και για άλλα, μου αρέσει να γράφω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;