Beatmakers: αφανείς ήρωες (Μέρος 2)

Οι beatmakers μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Είδαμε ήδη μια πρώτη κατηγορία που μπορεί να θεωρηθεί “αδικημένη” από την hip hop κοινότητα, τους DJs. Υπάρχει, ωστόσο, μια ακόμα κατηγορία καλλιτεχνών που είναι ικανή να κάνει τη διαφορά σε ένα μουσικό κομμάτι. Οι beatmakers έχουν την ικανότητα να πάρουν ένα μέτριο – από στιχουργική πλευρά – κομμάτι και πραγματικά να το απογειώσουν.

Κυρίως εάν το beat ταιριάζει με τον ΜC, τον ρυθμό και το flow του. Ειδικότερα, εάν MCs και beatmakers τα βρίσκουν μεταξύ τους, μουσικά και προσωπικά. Σήμερα, θα μιλήσουμε για μερικούς beatmakers που κρύβονται πίσω από μεγάλες επιτυχίες των σπουδαιότερων Ελλήνων MC και ίσως δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Και θα ξεκινήσουμε με τον μοναδικό που αποτελεί εξαίρεση.

Eversor

Είναι με διαφορά ο γνωστότερος μεταξύ των Ελλήνων beatmakers. O μοναδικός που όχι απλά δεν χάνει φήμη απο τον εκάστοτε MC που συνεργάζεται, αλλά συχνά είναι ο ίδιος το δυνατό όνομα. Μέσω της Major League Bangers και της χαρακτηριστικής αναφοράς της στην άρχη των κομματιών έχει γίνει μύθος στον χώρο του beatmaking ενώ έχει κυκλοφορήσει δουλειές και σαν rapper.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Detro, Bloody Hawk, 12ος Πίθηκος, Phyrosun, Explicit, εσχάτως Novel 729 και η λίστα μοιάζει ατέλειωτη. Όλοι οι παραπάνω έχουν κάνει τουλάχιστον ένα κομμάτι σε παραγωγή Eversor. Παράλληλα το συλλογικό album “Κλειστό Κύκλωμα” έχει ακουστεί κι αγαπηθεί περισσότερο κι από κανόνικους δίσκους διάφορων MC. Οι κυριότερες και διαχρονικότερες συνεργασίες του πάντως, είναι με τον Anser και τον Εισβολεα, με τους οποίους έχει κυκλοφορήσει δίσκους μαζί ανά τα χρόνια.

Cenobite

Ένας από τους παλαιότερος beatmakers της χώρας, καθώς είναι ενεργός για περισσότερο απο 15 χρόνια. Κινείται κατά βάση σε γρήγορους ρυθμούς και δουλειά-ορόσημο στην διαδρομή του, αποτελεί το “Decade mixtape” που περιέχει δουλειές του Cenobite από το 2003 έως το 2013. Πάνω στα beat που έφτιαξε αυτή τη δεκαετία παρέλασαν και πάτησαν σπουδαίοι MCs και συγκροτήματα, όπως οι Α/Ε, οι Rationalistas, ο Iratus, o 12ος Πίθηκος και ο αδικοχαμένος Killah P.

Λίγο νωρίτερα, το 2010 κυκλοφόρησε το “The Box”, στο οποίο μεταξύ άλλων υπάρχει το θρυλικό πλέον κομμάτι “Σιγά μην Κλάψω” του Παύλου Φύσσα. Επιπλέον έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Tus, αλλά και με τον Ευθύμη, έχοντας αναλάβει τις παραγωγές σε 2 από τα τραγούδια του δίσκου του τελευταίου “Εκδοχή Ε”

 

Tom Dzik

Image may contain: 1 person, sitting, table and indoor

Εδώ εστιάζουμε σε μια διαφορετική περίπτωση. Οι παραπάνω beatmakers έγιναν γνωστοί μέσω δικών τους mixtapes στα οποία πλήθος rappers έντυναν με στίχους τα beat τους.  Ο Tom Dzik από την άλλη, είναι ένας beatmaker που έχει ταυτιστεί με ένα συγκρότημα αρχικά κι έναν MC στη συνέχεια.

Γιατί είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις παραγωγές στα περισσότερα κομμάτια των FullFace αρχικά. Στην πορεία κι αφού το συγκρότημα διαλύθηκε, έγινε ο στενός συνεργάτης του Iratus. Όχι πια σαν κρυφό χαρτί αλλά σαν ισότιμο μέλος. Άλλωστε οι 2 τους αποτελούν ένα άλλο ανεξάρτητο group πιο παλιό κι από τους Fullface, με το όνομα Niraya. Φούσκες, Άνοιξη, Voyager 3, τρεις από τους 5 δίσκους του Iratus φέρουν την υπογραφή του Tom Dzik και το όνομα του στον τίτλο κάθε κομματιού.

Jessy Blue

 

Image result for jessy blue beats

Beats from the bong, από τον beatmaker που βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες δουλειές των Bong Da City, αλλά και δουλειές των επιμέρους συγκροτημάτων και MCs (ΦΒΣ, Joker 2 Face, ΧΤΠ, Inka). Πρόκειται για έναν από τους πιο αξιόλογους Έλληνες beatmakers με ιδιαίτερο, ξεχωριστό στυλ σε συνδυασμό με εξαιρετικά οπτικά εφέ.

Παράλληλα πρόκειται ίσως για τον πιο ενεργό εν Ελλάδι παραγωγό. Μια ματιά στο κανάλι του στο Youtube λογικά θα σας πείσει. H playlist “Prod and co-prod by Jessy Blue” συγκεκριμένα, αριθμεί 279 κομμάτια. Ειδικότερα σε εποχές Bong Da City ήταν καθοριστική η συμμετοχή του, καθώς κομμάτια-σταθμοί για το συγκρότημα, όπως το Φουτερ, το Καληνύχτα ή το Σιωπή, φέρουν την υπογραφή του.

 

ASTO PASAM

Image may contain: night and text

Asto Pasam, music productions. Έτσι συστήνονται ο Chrisko και ο Squeezy, beatmakers που κρύβονται πίσω από μεγάλες επιτυχίες, κυρίως των μέλων των Βόρειων Αστεριών. Με ΛΕΞ, στα “παιδιά του παγετού”. Με Τζαμαλ, στις “δουλειές του ποδαριού”, Με Μικρό Κλέφτη, στον “αμφιβληστροειδή”. Με τους 2 τελευταίους έχουν συνεργαστεί και σε προσωπικούς τους δίσκους. 3 τραγούδια από τη Φαβέλα κι άλλα τόσα από το Μαύρο Αυτοκίνητο είναι σε παραγωγή Asto Pasam.

Η πιο γνωστή τους δουλεία ωστόσο είναι πιθανότατα η τελευταία τους συνεργασία με τον ΜΚ. Αναφέρομαι στο “triple sec”. Ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που ενώνει 3 διαφορετικά beat σε ένα τραγούδι με τον Μικρό Κλέφτη να πατάει αλάνθαστα και στα 3. Εκτός από τα παραπάνω, έχουν κυκλοφορήσει μια συλλογή από beats – το “Ice Cream Habit” ενώ έχουν αναλάβει και την παραγωγή του δίσκου του J Fyah, ονόματι “Mocathug the rising”.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι

Η λίστα φυσικά θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τους παρακάτω beatmakers:

  • Skive. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την τρομακτική άνοδο της trap μουσικής και της Capital. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με όλα τα Βόρεια Αστέρια, κυρίως για το mastering και τη μίξη. Συνεργάστηκε επίσης με τον Ζήνων για τον δίσκο του, “Άλλο slang και προφορά”.
  • Dof Twogee. Ταπεινοί και Πεινασμένοι. Φαβέλα. 2ΧΧΧ. Οι 3 δίσκοι που έκαναν τον ΛΕΞ και τον Τζαμάλ τα πιο hot ονόματα στην εγχώρια σκηνή, ήταν σε παραγωγή Dof Twogee.
  • Justodd Beats. Άλλος ένας παραγωγός με πολλές συνεργασίες με τα μέλη των  ΒΟΡ.ΑΣ. αλλά και με άλλα τεράστια ονόματα του χώρου, όπως ο Εισβολέας, ο Τάκι Τσαν, ο Hatemost.
  • Tokesick. O beatmaker που βρίσκεται πίσω από το πιο πετυχημένο νέο συγκρότημα που έχει κάνει χιλιάδες κόσμο να σιγοψυθιρίζει τους στίχους τους. Μιλάμε φυσικά για τους Λόγος Τιμής.
  • Μαρίνα. Ευθύνεται για τις παραγωγές των Στίχοιμα, από το 2003 και την “Πτώση των Αγγέλων” μέχρι το 2019 και τη “Θάλασσα”.
  • Dolos. Πρακτικά το τρίτο μέλος των Zoro&Buzz, ανέλαβε όλον τον τελευταίο τους δίσκο που τους καθιέρωσε από ανερχόμενο συγκρότημα σε ένα από τα σημαντικότερα χιπ χοπ σχήματα της εποχής.

*Παράλληλα, υπάρχουν διάφοροι MCs που αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις παραγωγές τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Ταυτισμένος Λάθος (μέσω bashment records), ο Βέβηλος (μαζί με Τσέκο που επίσης είναι ράπερ/παραγωγός) και ο Κανών που διατηρεί στούντιο στο σπίτι του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεώργιος Τσίρος

Φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,ελπίζω όχι για πολύ ακόμα. Λάτρης της μουσικής, του αθλητισμού και των καλών σειρών,το προσπαθώ με τον προγραμματισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;