Νέα σειρά GPU από την Nvidia

H Nvidia παρουσίασε μια νέα σειρά από κάρτες γραφικών, με την νέα Ampere αρχιτεκτονική. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία παρουσίασε τις GPU RTX 3080, 3070, και 3090. Είναι η δεύτερη γενιά καρτών RTX, οι οποίες θα έχουν χαρακτηριστικά όπως το real time ray-tracing, με πολύ μεγαλύτερη απόδοση από ότι η προηγούμενη RTX γενιά.

Η προαγορά των καρτών δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, στο site της Nvidia όμως, μπορεί κάποιος να θέσει μια υπενθύμιση για την κυκλοφορία. Παρά την αυξημένη τιμή όλων των νέων καρτών, αναμένονται να ξεπουλήσουν αρκετά γρήγορα, και ίσως αυτή είναι η λογική της πιο σύντομης περιόδου presale.

Στο θέμα της κατανάλωσης ρεύματος, φαίνεται ότι οι δυο μεγάλες κάρτες θα χρειαστούν τροφοδοτικά 750W, ενώ η 3070 θα μπορεί να τρέξει και με ένα μικρότερο στα 650W.

Παρακάτω ακολουθεί ένας λεπτομερής συγκριτικός πίνακας των 3 νέων GPU

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nvidia RTX comparison table
Συγκριτικός πίνακας των GPU της νέας γενιάς Nvidia

Η RTX 3080 αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 Σεπτεμβρίου με τιμή τα 700 δολάρια, ενώ η 3070 λίγο αργότερα, στα μέσα Οκτωβρίου, με τιμή κοντά στα 500 δολάρια. Στο ενδιάμεσο, και πιο συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει και η ναυαρχίδα της σειράς, η RTX 3090. Η συγκεκριμένη κάρτα θα παίζει στα 60 FPS και 8K ανάλυση. Η τιμή της αναμένεται αρκετά τσουχτερή, αφού θα φτάσει τα 1500 δολάρια.

Για να καταλάβει κάποιος την διαφορά της νέας σειράς σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη γενιά καρτών γραφικών, αρκεί μια συγκριτική παράθεση απόδοσης μεταξύ των δυο γενιών, σε μια σειρά από games και softwares. Σε όλους τους τίτλους, ανεξάρτητα του πόσο απαιτητικά ή όχι είναι, η νέα σειρά GPU αποδίδει πάνω από 1,5 μέχρι και πάνω από 2 φορές την απόδοση της παλιάς γενιάς.

Relative GPU performance chart
Πίνακας σύγκρισης της απόδοσης των GPU

Στο θέμα της ψύξης, η νέα σειρά έχει διπλό σύστημα ανεμιστήρων και από τις 2 μεριές, για καλύτερη ψύξη. Το design αυτό, επιτρέπει την έξοδο αέρα και εκ των πραγμάτων, της θερμότητας που θα παράγει η κάρτα, πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα μικρότερες θερμοκρασίες κατά τη λειτουργία των καρτών. Σύμφωνα με την εταιρία, η νέα σειρά θα είναι πιο αθόρυβη επίσης. Ο σχεδιασμός θα είναι ο παρακάτω, σύμφωνα με τα όσα μας έχει δείξει η Nvidia.

ΡΤΧ 3080
Ο σχεδιασμός της RTX 3080

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;