Τρομοκρατικές επιθέσεις: Η δύναμης της φωτογραφίας

Το άρθρο περιλαμβάνει 4 τρομοκρατικές επιθέσεις που άλλαξαν και σημάδευαν, η καθεμία με το τρόπο της, την ανθρώπινη ιστορία.

Τρομοκρατικές Επιθέσεις στις 11  Σεπτεμβρίου 2001-ΗΠΑ (Δίδυμοι Πύργοι)

Πηγή: thomasefranklin

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 τρομοκράτες υπό τις διαταγές του Osama Βin Laden, ηγέτης της Αl Qaeda, προχώρησαν στην μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί στην Αμερική. Οι τρομοκράτες είχαν καταλάβει με τη βία 4 αεροπλάνα όπου δυο από αυτά έριξαν στους Δίδυμους πύργους στη καρδιά της Νέας Υόρκης. Το τρίτο έπεσε στο Πεντάγωνο, το κορυφαίο στρατιωτικό κτίριο στη Ουάσινγκτον και το τέταρτο σε μια περιοχή 80 χιλιόμετρα μακριά από το Pittsburgh στην Πενσιλβανία. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άτομα. Η φωτογραφία απεικονίζει δυο πυροσβέστες που υψώνουν την αμερικανική σημαία στο Ground Zero μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Ο Thomas E. Franklin απαθανάτισε τη στιγμή και η φωτογραφία μπορεί να βρεθεί από νομίσματα και γραμματόσημα μέχρι αυτοκίνητα και μπλούζες καθώς αποτέλεσε το σύμβολο ενός ολόκληρου λαού.

  Τρομοκρατικές Επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου 2015-Παρίσι

Πηγή: CNN

Το βράδυ εκείνο σκοτώθηκαν 130 άτομα και 489 άτομα τραυματίστηκαν μετά από έξι επιθέσεις Τζιχαντιστών του ISIS. Επίκεντρο των πρώτων τριών επιθέσεων ήταν το Stande de France, στο οποίο διεξαγόταν φιλικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Στο στάδιο παρευρισκόταν και ο τότε Πρόεδρος Francois Hollande. Οι υπόλοιπες δυο επιθέσεις έγιναν σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων. Ωστόσο, η  τελευταία επίθεση με τα περισσότερα θύματα συνέβη στο θέατρο Bataclan, όπου περίπου 99 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τόσα τραυματίστηκαν. Η μέρα εκείνη έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες των ανθρώπων καθώς για μεγάλο διάστημα είχε επικρατήσει ο τρόμος και η θλίψη στη γαλλική πρωτεύουσα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επίθεση αυτή άλλαξε για πάντα την Γαλλία και αποτέλεσε ένδειξη για την αρχή ενός πολέμου.

Τρομοκρατικές επιθέσεις 2019 – Σρι Λάνκα

Πηγή: The Telegraph

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιο πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση είναι αυτή στη Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα για την Καθολική Εκκλησία. Έχουν σκοτωθεί πάνω από 290 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες έπειτα από τρεις επιθέσεις σε εκκλησίες και άλλες τέσσερις σε ξενοδοχεία. Την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS, την οποία χαρακτήρισε ως αντίποινα για το μακελειό στα τζαμιά στην Νέα Ζηλανδία. Η συγκεκριμένη φωτογραφία αναδεικνύει τον πόνο και την θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν αδίκως κατά την διάρκεια μιας από τις πιο σημαντικότερες γιορτές για τον Χριστιανισμό.

Τρομοκρατική  επίθεση στις 7 Ιουλίου 2005- Λονδίνο

Πηγή: royalparks

Στις 7 Ιουλίου τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν εκρηκτικά  σε τρεις σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο στο Λονδίνο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν τον θάνατο  52 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 770 ατόμων. Μια οργάνωση που συνδέεται με την Αl Qaeda ανέλαβε την ευθύνη. Το κίνητρο της επίθεσης αποδίδεται στην εμπλοκή της Βρετανίας στο πόλεμο του Ιράκ. Η μέρα έμεινε γνωστή ως 7/7.Έτσι, προς τιμήν των θυμάτων φτιάχτηκε το 7 July Memorial στο Hyde Park.

“It is one thing to photograph people. It is another to make others care about them by revealing the core of their humanness.”  – Paul Strand

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλιάνα Σακκά

Σπουδάζω Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το maxmag μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζω τον κόσμο της αρθρογραφίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;