Η φωτογραφία ως τέχνη από το Photonet

SHARE

Photonet

Η φωτογραφία αποτελεί ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα. Η έκταση που έχει εκλάβει η εκμάθηση της δημιουργικής αυτής διαδικασίας έχει οδηγήσει πολλούς να θεωρούν και να υποστηρίζουν τη φωτογραφία όχι πλέον ως χόμπι ή εργασία αλά ως μία ακόμη μορφή τέχνης.

Και φυσικά δεν αδικούμε αυτούς τους υποστηρικτές. Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία και δεν αφορά πλέον απλά την λήψη της εικόνας.  Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που θα οδηγήσουν σε αυτό ακριβώς που οραματίζεται ο φωτογράφος.  Ο καθένας που επιδιώκει, ή προσπαθεί να γίνει φωτογράφος όταν ρωτηθεί θα δώσει μια διαφορετική απάντηση ως προς το λόγο που τον οδήγησε σε αυτή τη κατεύθυνση. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως πρόκειται για μία δημιουργική διαδικασία. Πηγάζει από την ίδια έμπνευση που μπορεί να παρακινεί έναν ποιητή, έναν ζωγράφο ή  έναν συνθέτη.  Έχει ακολουθήσει ερείσματα και χρονολογικά ίδια ρεύματα και βάσεις με κάθε άλλο καλλιτεχνικό κίνημα, άλλωστε ένα σημαντικό μέρος στην εξέλιξη της φωτογραφίας διαδραματίζουν φωτογράφοι με διάθεση για πειραματισμό όπως ο ντανταϊστής John Hearfield, που έγινε διάσημος για τις φωτογραφίες του στη διάρκεια του πολέμου, ο Man Ray και η Marta Hoepffner. Η φωτογραφία απαιτεί αλλά και αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Το περιοδικό Photonet υποστηρίζοντας το κίνημα της φωτογραφίας ως τέχνη ανακοίνωσε πριν ένα μήνα περίπου έναν κύκλο άρθρων με το όνομα τι άλλο… φωτογραφία ως τέχνη. Τα περισσότερα από τα κείμενα προέρχονται από το βιβλίο «Η Φωτογραφία ως Τέχνη» τα οποία επιμελείται ο Ανδρέας Κατσικούδης. Αναλυτικά η ανακοίνωση του περιοδικού αναφέρει: “Στη νέα αυτή σειρά άρθρων επιδίωξη είναι μέσα από σύντομα θεωρητικά κείμενα να αναλύσουμε τις βασικές θέσεις που διαμορφώνουν και τις ανάλογες αισθητικές  των διαφόρων ειδών καλλιτεχνικής φωτογραφίας, με απλά λόγια και με στόχο πάντα το φωτογράφο που διαβάζει αυτό το περιοδικό και ψάχνει έμπνευση για τη δουλειά του. Όποια κι αν είναι η δουλειά του, κάθε φωτογράφος μπορεί να κερδίσει με ιδέες, αισθητικές, θέματα από τις καλύτερες στιγμές της φωτογραφικής τέχνης. Μην ξεχνάμε πόσο έξυπνα και μεθοδικά αντιγράφουν την καλλιτεχνική φωτογραφία εδώ και δεκαετίες τα πιο εμπορικά είδη της εφαρμοσμένης φωτογραφίας: η μόδα και η διαφήμιση…”

Advertisement

Εγώ σίγουρα ανυπομονώ για τη καινοτόμο αυτή σειρά άρθρων, όπως και κάθε λάτρης της αναπτυσσόμενης αυτής τέχνης.

 

Ανακοίνωση του περιοδικού :http://akatsikoudis.blogspot.gr/2018/02/blog-post_12.html

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δηλώνω εκκολαπτόμενη δημοσιογράφος. Παθιασμένη με την φωτογραφία και τις αμερικάνικες σειρές. Εθισμένη στα ζελεδάκια και σε κάθε είδους ζάχαρης. Χαμένη στον κόσμο μου απολαμβάνω να ανακαλύπτω νέους τόπους, ανεξερεύνητα μαγαζιά και ξεχωριστούς ανθρώπους.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG