24 Οκτωβρίου 1963: Ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με Νόμπελ

Πηγή εικόνας: imerodromos.gr | Γιώργος Σεφέρης.

Γιώργος Σεφέρης. Ποιητής, διπλωμάτης, ένας άνθρωπος που πέρασε τη ζωή του μέσα στα γράμματα. Ανέλυσε ιδεώδη και αξίες, όπως κανείς. Η ιδιαίτερη αυτή ματιά του έδωσε το Νόμπελ, στις 24 Οκτωβρίου 1963.


Στοιχεία για τη ζωή του

Ο Γιώργος Σεφέρης ήρθε στον κόσμο στις 13 Μαρτίου 1900, στα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Στέλιος και Δέσποινα Σεφεριάδη, ενώ ο ποιητής αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Σεφέρης. Η οικογένειά του είχε ιδιαίτερο κύρος στην ελληνική μικρασιατική κοινωνία, λόγω του πατέρα του που ήταν δικηγόρος. Εκτός όμως από το Γιώργο Σεφέρη, η οικογένεια απέκτησε άλλα δύο παιδιά, την Ιωάννα και τον Άγγελο.

Σε ηλικία έξι χρονών αρχίζει την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία στο Λύκειο Χ. Αρώνη, αλλά εξαιτίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και των αναταραχών που προκάλεσε, το 1914 η οικογένεια Σεφεριάδη αναγκάζεται να μεταναστεύσει στην Ελλάδα. Εκεί γράφεται στο Πρότυπο Κλασσικό Γυμνάσιο Αθηνών, το οποίο τελειώνει με σχεδόν άριστο μέσο όρο. Έπειτα παρακολουθεί μαθήματα στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, στο Παρίσι, όπου αποφοιτά τον Οκτώβριο του 1921. Ο πατέρας του Στέλιος, ήδη εργάζεται εκεί ως δικηγόρος και πείθει και την υπόλοιπη οικογένεια να τον ακολουθήσει στο Παρίσι.

Ο ποιητής το 1924 μεταβαίνει στο Λονδίνο για να εξασκήσει τα αγγλικά του, καθώς έχει βλέψεις εισαγωγής στο διπλωματικό σώμα. Το 1925 γυρίζει στην Ελλάδα και το 1926 πεθαίνει η μητέρα του από νεφρική ανεπάρκεια. Την επόμενη χρονιά διορίζεται ακόλουθος της πρεσβείας. Εκεί ουσιαστικά ξεκινάει και η καριέρα του στο διπλωματικό σώμα.

Πηγή εικόνας: www.tovima.gr | Ο Γιώργος Σεφέρης σε νέα ηλικία.

Ο Γιώργος Σεφέρης ως διπλωμάτης

Η καριέρα του στο διπλωματικό σώμα είναι μακρόχρονη και συμπίπτει με ιστορικά γεγονότα που αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, η θητεία του διήρκησε έως τις 20 Αυγούστου 1962, οπότε έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία από τις πιο γνωστές στιγμές του ως διπλωμάτη ήταν όταν ακολούθησε την ελληνική κυβέρνηση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μετά την εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Έχει κατακριθεί αρκετά για αυτή του την απόφαση, αφού η φυγή από τη χώρα θεωρήθηκε ως μια δειλή πράξη. Παρόλα αυτά, έγινε πρέσβης στη Μεγάλη Βρετανία, προωθώντας αρκετά το θέμα της συνένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα αρχικά και της αυτονομίας της αργότερα. Αυτές του οι ιδέες ενόχλησαν σε μεγάλο βαθμό τη βρετανική κυβέρνηση της εποχής.

Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org | Γιώργος Σεφέρης.

Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης

Ο Γιώργος Σεφέρης αρχίζει τυπικά την ποιητική του πορεία, όταν το 1931 εκδίδει τη συλλογή «Στροφή». Οι κριτικοί λογοτεχνίας της εποχής έχουν διχαστεί, καθώς κυριαρχούν δύο βασικές γνώμες: αφενός, υποστηρίζεται ότι ο Σεφέρης αναδιαμορφώνει τη νεοελληνική ποίηση, αφετέρου υποστηρίζεται ότι τα ποιήματά του είναι αλλοπρόσαλλα. Η άποψη που επικρατεί τελικά είναι αυτή του Γιώργου Θεοτοκά και πολλών άλλων, ότι ο Γιώργος Σεφέρης είναι ένας πολλά υποσχόμενος, νέος ποιητής.

Γιώργος Σεφέρης
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org | Η ποιητική συλλογή «Στροφή» του Γιώργου Σεφέρη.

Ένα από τα πιο γνωστά του έργα στο ευρύ κοινό είναι το «Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’ & Β’». Αποτελούν ξεχωριστά έργα και εκδόσεις, αλλά είναι από τα έργα στα οποία φαίνεται καθαρότερα η λακωνικότητα και η απλότητα του στίχου του Σεφέρη. Ίσως το πιο γνωστό ποίημα αυτής της συλλογής είναι «Ο Βασιλιάς της Ασίνης», όπου ναι μεν γίνεται αναφορά στην Ιλιάδα, αλλά τα θέματα του ποιήματος είναι επίκαιρα ανεξαιρέτως εποχής.

Φυσικά, το ποίημα που είναι συνώνυμο του Σεφέρη ανήκει στη συλλογή «Τετράδιο Γυμνασμάτων» και ονομάζεται «Με τον τρόπο του Γ.Σ.» Όμως, ο ανεπίσημος τίτλος που του δόθηκε από τους αναγνώστες ήταν η «Ελένη» του Σεφέρη. Άλλωστε, η φράση: «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει», έχει χρησιμοποιηθεί πάμπολλες φορές για να ρίξει περισσότερο φως στα κακώς κείμενα της χώρας.

Εξάλλου, ο πυρήνας της γραφής και των ιδεών του Γιώργου Σεφέρη αποτελεί τη σύνθεση των αξιών της αρχαίας Ελλάδας με την ευρωπαϊκή νοοτροπία. Ειδικότερα, ο Σεφέρης ήταν περιτριγυρισμένος από την αρχή της ζωής του από ξενόγλωσσα κείμενα και λογοτεχνία, ιδίως κλασική, ενώ αργότερα μετέφρασε και αρκετά ποιητικά έργα ξένων συγγραφέων. Έχοντας, λοιπόν, αυτά τα ερεθίσματα και ιδιαίτερα το γαλλικό μοντερνισμό που επικρατούσε ως ρεύμα της εποχής, έρχεται να ανανεώσει την ελληνική ποίηση. Καθιέρωσε ασυνείδητα έναν από τους πυλώνες της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, τη «Γενιά του ’30».


Το Νόμπελ και η ομιλία στη Σουηδική Ακαδημία

Στις 24 Οκτωβρίου 1963, η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Σεφέρης είναι πλέον νομπελίστας λογοτεχνίας. Στις 10 Δεκεμβρίου γίνεται η απονομή όπου ο ποιητής εκφωνεί μία ομιλία για τη σημασία της ελληνικής παράδοσης και της δημοτικής γλώσσας. Είναι από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές διακρίσεις της χώρας, μαζί με το Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη.

Γιώργος Σεφέρης
Πηγή εικόνας: Η βράβευση του ποιητή με το βραβείο Νόμπελ από τη Σουηδική Ακαδημία.

Το τέλος του ποιητή

Μετά τη βράβευσή του με Νόμπελ, ο Γιώργος Σεφέρης δέχεται προτάσεις από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Όμως, το 1967, το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και η μετέπειτα Χούντα καταλύει κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας και τον αποτρέπει από το να μεταβεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για να διδάξει. Μάλιστα, το ακαδημαϊκό έτος 1969 – 1970, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τον καλεί να διδάξει στην έδρα Τσαρλς Έλιοτ Νόρτον, αλλά ο Σεφέρης αρνείται, στέλνοντας επιστολή στον πρύτανη και μιλώντας κατά της δικτατορίας. Η πρώτη επίσημη και δημόσια τοποθέτησή του ενάντια της Χούντας γίνεται στις 28 Μαρτίου 1969 στο ραδιόφωνο και μεταδίδεται από το Ελληνικό BBC., τη Deutsche Welle και το ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού. Οι συνέπειες είναι η αφαίρεση του διπλωματικού του τίτλου και του διαβατηρίου.

Στις 20 Ιουλίου 1971, γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο με έλκος, από το οποίο νοσούσε πολλά χρόνια. Την 20η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου φεύγει από τη ζωή φεύγει ένας από τους σημαντικότερους εγχώριους ποιητές του 20ου αιώνα. Η κηδεία του ήταν μία παλλαϊκή συγκέντρωση ενάντια στη δικτατορία και στο καθεστώς. Έτσι, γράφεται το τέλος του Γιώργου Σεφέρη. Στη δύση της ζωής του, είδε τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία επαίνεσε πάντα, να γκρεμίζονται στην ίδια χώρα που τα ανέθρεψε. Αλλά, ακόμη και μετά το θάνατό του, κατάφερε ένα τελευταίο πλήγμα στο απολυταρχικό καθεστώς.


Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με τη βράβευση του Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ, το 1963.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Γιώργος Σεφέρης. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 22/10/2020.

Γιώργος Σεφέρης: Το ποιητικό του έργο. Ανακτήθηκε από greek-language.gr, τελευταία πρόσβαση στις 22/10/2020.

Σεφέρης Γιώργος- Βιογραφία. Ανακτήθηκε από potheg.gr, τελευταία πρόσβαση στις 22/10/2020.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβίτα Λάμπου

Γειά σας, είμαι η Εβίτα! Ξεκίνησα από παιδάκι να ψάχνω και να διαβάζω ιστορίες προσωπικοτήτων και τόπων που με ταξίδευαν. Πλέον, τις μετατρέπω σε άρθρα, εδώ στο maxmag.gr.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;